Osoba domaga się reklamacji

• Autor wątku Autor wątku bbi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bbi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam bardzo serdecznie

Sprawa wygląda następująco, początkiem lutego sprzedałem jednej osobie pakiet na bannersbroker (program partnerski, zarabiamy tam m.in kupujac pakiet, jest to tylko graficzne odwzorowanie naszych miejsc reklamowych). W tym samym czasie firma zabroniła sprzedaży pakietów. Minął miesiąc, ta osoba w tym czasie zrobiła 2 dodatkowe konta i zarządzała nimi - co również jest niezgodne z regulaminem BB - firmy, i dostał blokadę na wszystkie konta. Kazali mu przesłać wyciągi z kont, na których widniał przelew do mnie za pakiet BB i konta nie odblokowali.

Co więcej ja staram się załatwić odblokowanie konta, ale ta osoba napisała że nie chce mieć odblokowanego konta tylko zwrot gotówki. Gdzieś wyczytała że ja mam obowiązek zwrócić mu pieniądze w ciągu 60 dni. Czy to prawda? Produkt jaki dostał był w firmie bannersbroker, dołączając do niej zaakceptował regulamin, a tam ma maksymalnie miesiąc na zwrot. Wysokość kwoty to 400zł.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ale konta zostały założone na ine osoby i inne osoby nimi sie zajmują zapomniałeś tego dodać ;)
I nie ostrzegłeś o tym że nie można sprzedawać/ kupować od innej osoby ;) Niż tylko od firmy bannersbroker ;)

KalinekPl napisał:
Ale konta zostały założone na ine osoby i inne osoby nimi sie zajmują zapomniałeś tego dodać ;)
I nie ostrzegłeś o tym że nie można sprzedawać/ kupować od innej osoby ;) Niż tylko od firmy bannersbroker ;)

Podczas rozmów pisałem do Ciebie że firma zabroniła sprzedaży pakietów i najwyżej zrobie to ostatni raz dla Ciebie, byłeś wniebowzięty że zapłacisz mniej za pakiet.

Konta zostały założone na inne osoby lecz obsługiwałeś je Ty - co jest niezgodne z regulaminem BB

bbi napisał:
Podczas rozmów pisałem do Ciebie że firma zabroniła sprzedaży pakietów i najwyżej zrobie to ostatni raz dla Ciebie, byłeś wniebowzięty że zapłacisz mniej za pakiet.

Konta zostały założone na inne osoby lecz obsługiwałeś je Ty - co jest niezgodne z regulaminem BB

Dowody że obsługiwałem ja ?
Po za tym tamte konta zostały odblokowane czyli wszystko było dobrzę.
A tylko to co było kupione od ciebie pakiet zostało zablokowane już na zawsze. Wiec się domagam zwrotu kosztów od ciebie gdyż od ciebie kupiłem ;) A nie od firmy bannersbrokers ;)

Ostatnia edycja:
Chciałem się z nim dogadać o zwrot kosztów człowiek wybuł śmiechem.

KalinekPl napisał:
Dowody że obsługiwałem ja ?
Po za tym
tamte konta zostały odblokowane czyli wszystko było dobrzę.
A tylko to co było kupione od ciebie pakiet zostało zablokowane już na zawsze. Wiec się domagam zwrotu kosztów od ciebie gdyż od ciebie kupiłem ;) A nie od firmy bannersbrokers ;)

:)

@Mirr jest dokładnie tak jak opisałem to w pierwszym poście tego tematu, autor za dużo koloryzuje bo 400zł to majątek jego życia i chce za wszelką cenę odzyskać.
Co innego jakby kupił produkt u mnie który by dostał, ale kupił go przeze mnie w bannersbroker

Spokojnie wyjaśnijmy sytację
Przepis prawny:
Rękojmia za wady
Art. 556. § 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za istnienie praw (rękojmia za wady prawne).
Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.
Art. 5721. Kupujący może dochodzić uprawnień z tytułu rękojmi za wady prawne, chociażby osoba trzecia nie wystąpiła przeciw niemu z roszczeniem dotyczącym rzeczy sprzedanej.
Art. 576. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady prawne rzeczy sprzedanej wygasają z upływem roku od chwili, kiedy kupujący dowiedział się o istnieniu wady. Jeżeli kupujący dowiedział się o istnieniu wady prawnej dopiero na skutek powództwa osoby trzeciej, termin ten biegnie od dnia, w którym orzeczenie wydane w sporze z osobą trzecią stało się prawomocne.

Pytanie jakie macie dowody
Czy kupujący wiedział o tej wadzie?

Ostatnia edycja:
Mirr napisał:
które są dowodem na okoliczność... (poinformowania o wadzie/braku informacji)

Nie zostałem poinformowany dlaczego. Zostłem tylko poinformowany że jestem ostatnią osobą z która robi taka transakcje.

Ja
mam sprawe
2013-01-28 12:25:53
ponieważ nie sprzedaję już pakietów, odkąd BB tego zabroniło
2013-01-28 12:26:07
ale z racji tego że byliśmy umówieni robie ostatni wyjątek

On
No wiem . Ja naprawde ci dośle możemy nawet to przez allegro zrobić jak mi nie wierzysz ; ) mam same pozytywy ; )
2013-01-28 21:08:09
Proszę cie bardzo możemy to zrobić nawet przez allegro ; ) Zalezy mi szybko i dotego zeby pozniej nie bylo ze calkiem zabrania transferów lub cos ; )
Trzymaj dla mnie ten pakiet :D Bank ma zwrocic mu kase w ciagu 3 dni :D Wiec jeszcze tak zle nie jest ; )
Aaaa to dobrzę ; )
2013-01-31 19:53:33
Bo już się bałem że nie bedziesz chciał mi sprzedać ; )

Poinformowałem go że firma zabroniła sprzedaży pakietów, na siłę mu tego nie wcisnąłem, sam chciał ode mnie kupić

bbi napisał:
Ja
Cytat:
mam sprawe
2013-01-28 12:25:53
ponieważ nie sprzedaję już pakietów, odkąd BB tego zabroniło
więc
Przepis prawny:
Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

Dura lex, sed lex

Ale się pytałem ciebie czy coś mi zrobią powiedziałeś że nie że nie mam się bać wszystko bedzie dobrzę.

A jak to wyjaśnisz !! ??
To jest wprowadzenie w błąd.

Udzieliłem Ci jakiejś gwarancji? Nawet pisałem żeby nie mówić że masz ode mnie kupiony pakiet, bo mogą zablokować konto - czy to jest równoznaczne z tym że masz się nie bać bo wszystko będzie dobrze?

Pisałem tylko że jeszcze nikomu za to nie zablokowali konta bo jesteś pierwszym przypadkiem jakie znam.

Chcę dodać jeszcze jedną rzecz. Wczoraj Firma BannersBroker napisąła bym przesłał im wyciągi z konta. Ten człowiek odrazu zaczoł się bać o swoją du** i kazał mi fałszować dokumenty w formacie pdf by jego tam nie było.

Błąd
Przepis prawny:
Art. 84. § 1. W razie błędu co do treści czynności prawnej można uchylić się od skutków prawnych swego oświadczenia woli. Jeżeli jednak oświadczenie woli było złożone innej osobie, uchylenie się od jego skutków prawnych dopuszczalne jest tylko wtedy, gdy błąd został wywołany przez tę osobę, chociażby bez jej winy, albo gdy wiedziała ona o błędzie lub mogła z łatwością błąd zauważyć; ograniczenie to nie dotyczy czynności prawnej nieodpłatnej.
§ 2. Można powoływać się tylko na błąd uzasadniający przypuszczenie, że gdyby składający oświadczenie woli nie działał pod wpływem błędu i oceniał sprawę rozsądnie, nie złożyłby oświadczenia tej treści (błąd istotny).

Czyli nie było możliwości sprawdzenia/ wysłania regulaminu, bądź był on właśnie wtedy zmieniany?

Podajcie daty zawarcia umowy, daty zmiany regulaminu.

Miałem już założone konto wiec wtedy jak czytałemregiulamin nic nie było o takich rzeczach w nim.
On teraz wczoraj mówił że on mi nie sprzedał tylko BB. I że od nich jedynie moge zwrot.

Powrót