Osoba fizyczna a obowiązek przechowywanie faktury

• Autor wątku Autor wątku Jasiu_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasiu_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry

Przeszukiwałem internet dość długo ale nie znalazłem żadnej konkretnej informacji na temat czasu przechowywania faktury "Imiennej" przez osobę fizyczną.

Zakładam sytuację typu:
Zwyczajny Kowalski otrzymał fakturę imienną, nie odliczył nigdy od niej ulgi podatkowej - jaki okres obowiązuje do przechowywania takiej faktury właśnie przez osobę fizyczną - naszego Kowalskiego.

Proszę o jakieś poparcie w konkretnej podstawie prawnej.

Pozdrawiam

O jaką ulgę ci chodzi ? masz 5 lat na złżenie korekty zeznania.

To zależy w jaki celu. Po 5 (a właściwie 6) latach przedawnia się zobowiązanie podatkowe - ale to nie oznacza, że ważność dokumentu znika.
Mnie przesłuchiwali w sprawie oszustwa innej osoby po 9 latach. Faktury miałem i bardzo dobrze, że miałem.

Nie o rozliczenie Z US mi chodzi a konkretnie o dokument poświadczający zapłatę.

Konkretnie kilka lat do tyłu może ~~5-6 kupowałem pewien program Corela w wersji cyfrowej.
Potem zrobiłem 3 płatne aktualizacje z poziomu programu.

Potrzebowałem ostatnio pomoc z supportu i zażyczyli sobie pierwszą fakturę na program "bazowy" na te 3 aktualizacje posiadam certyfikat i imienne faktury płatności, ale mam problem z odszukaniem tej pierwszej.
Z tamtego zakupu odnalazłem klucz i certyfikat ale faktury już nie.

Zakup pierwszej pełnej wersji był robiony bezpośrednio z programu w wersji trail więc nie jest to jakiś lewy kod z portalu aukcyjnego.
Dane zawsze miałem te same - dziwne że nie mogą tego odnaleźć w swoim systemie.

Nie mam pojęcia jak teraz wyjść z tej sytuacji

Powrót