Osoba karana a JDG

• Autor wątku Autor wątku Sanemon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sanemon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór, chciałem się dowiedzieć bo jestem osobą karaną za przywłaszczenie i byłem w więzieniu (do zatarcia wg przepisów zostało mi jeszcze około 4 lat), a chciałem założyć JDG dokładniej firmę która zajmuje się przyrządzaniem szybkich dań(burgerów, frytek, sałatek z food tracka), czy jest to możliwe? Wiem że zrobiłem źle ale w więzieniu odpokutowałem za swoje winy. Osoba której przywłaszczyłem została zaspokojona.

Działalności gospodarczej w Polsce nie może założyć i prowadzić osoba skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo gospodarcze lub przestępstwo skarbowe (do momentu zatarcia).

Czyli mogę założyć bez problemu JDG z tego wynika, bo nie byłem skazany za przestępstwo gospodarcze, ani za przestępstwo skarbowe.

Sanemon napisał:

zanim pójdziesz w JDG może spróbuj przez kilka miesięcy prowadzić: nierejestrowaną działalność gospodarczą, jest to legalne a znajdziesz tu na forum wiele informacji,
na marginesie:
znam złodzieja (sam się określał w więzieniu tak), co po 4 lat wyszedł z więzienia, w kilka tygodniu otworzył komis samochodowy i nie miał przeszkód w założeniu JDG, bo nie miał takiego zakazu w w Wyroku.
Możesz mieć lekkie problemy w bankach, bo brak historii kredytowej i nie wiem czy dostaniesz dotacje z UP na JDG a one są dość duże (min.36 000 zł)

Powrót