Osoba w śpiączce a wypłata emerytury

• Autor wątku Autor wątku Mango
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mango

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam dosyć nietypową sytuację. Moja ciocia, osoba samotna miała wylew i od pewnego czasu leży w śpiączce. Na razie nie widać najmniejszych szans na to, że szybko będzie coś lepiej. Nikt z najbliższej rodziny nie ma do niczego upoważnienia. I w związku z tym pojawił się problem odebrania emerytury, którą przyniósł listonosz i który odmówił wypłacenia pieniędzy cioci siostrze (w sumie postąpił słusznie, bo jej nie zna a ona nie miała upoważnienia). W tym momencie my ponosimy wszystkie koszty m.in. opłata za mieszkanie, ale również koszty środków pielęgnacyjnych i pomocniczych, które trzeba dostarczyć do szpitala. Nie ukrywam , że jest to spore obciążenie finansowe. Czy istnieje jakakolwiek możliwość odebrania emerytury z ZUSu/poczty/od listonosza mimo braku upoważnienia? Nie chodzi nawet o dostanie tych pieniędzy do ręki, ale np przelanie ich części na konto wspólnoty celem zapłaty za czynsz? W ZUSie oczywiście powiedzieli, że nie ma możliwości wypłaty bez upoważnienia i tyle. Ale może jest jakieś rozwiązanie?
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi

Najlepiej wystąpić do sądu o ustalenie kogoś z rodziny opiekunem prawnym. Mając wyrok sądu w żadnym urzędzie nie będzie problemów.

Bardzo dziękuję za podpowiedź o tym zupełnie nie pomyślałam. To jeszcze jedno pytanie jak długo to może w sądzie trwać?

Powrót