Osoba z chorobą psychiczną - Jak może być potraktowana przez

• Autor wątku Autor wątku timi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

timi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Przyszło mi pismo o postępowanie przeciwko mnie o czyn z art. 286 § 1 kk Chodzi o kwotę 900 zł. Oprócz tego napisano, że zawieszono dochodzenie na podstawie art. 22 § 1 kpk gdyż:
„Z uwagi na fakt, iż na chwilę obecną nie jest znany pobyt podejrzanego, tym samym nie można przeprowadzić z jej udziałem czynności procesowych co stanowi długotrwałą przeszkodę utrudniającą przeprowadzenia postępowania karanego, należy postanowić jak na wstępie.”

W art. 22 § 1 kpk jest napisane:
Jeżeli zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca prowadzenie postępowania, a w szczególności jeżeli nie można ująć oskarżonego albo nie może on brać udziału w postępowaniu z powodu choroby psychicznej lub innej ciężkiej choroby, postępowanie zawiesza się na czas trwania przeszkody.

Jestem pełnoletni, uczę się - jestem studentem. Oprócz tego jestem chory psychicznie. Leczę się od 1995 roku, biorę leki. Przyznano mi 1 grupę inwalidzką (najwyższa). W takim przypadku jak będzie wyglądać dalszy los dochodzenia oraz jakie mam możliwości wybrnięcia z tej sytuacji?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie Administrację i userów

Z opisu przedstawionego przez Pana wynika, iż powodem zawieszenia postępowania był fakt iż nie mozna było ustalić miejsca Pana pobytu. W związku z tym jedyne co mogę poradzić, to zglosznie sie do Prokuratora który wydał lub zatwierdził to postanowienie.
Dopiero podczas przesłuchania poda Pan że się Pan leczy psychiatrycznie. W oparciu o Pana oświadczenie, Prokurator powoła bieglych psychiatrów, którzy przebadają Pana i wydadzą opinię, czy w chwili popełnienia zarzucanego Panu czynu był Pan poczytalny czy też nie, oraz czy może brać Pan udział w postępowaniu karnym czy nie.

Dalszy los postępowania, zależy więc w znacznej części od opinii bieglych.

Oczywiście. Zrozumiałem to co Pan napisał. Dziękuje za informacje.

A jaka może być kara za takie przestępstwo. Jaka wysokość grzywnej oraz wiezienia
Pozdrawiam

Teoretycznie kodeksowo kara wynosi od 6 miesięcy do 8 lat.
jeżeli osoba nie byla wcześniej karana, to nalezy się raczej spodziewać jakiegoś niewielkiego wyrokuw zawieszeniu, plus grzywny której wysokość uzależniona jest od sytuacji majątkowej podejrzanego, plus naprawienia szkody.

Prawo karne nie jest jednak nauką ścisłą, i nie da się odpowiedzieć jaki dokladnie wyrok Pan dostanie.
Jeśli jest Pan winny zarzucanego Panu czynu, to proponuję rozwazyć dobrowolne poddanie się karze. Kiedy uda się Pan do Prokuratury, może się Pan spytać jaki on wyrok by Panu zaproponował. Nie musi się Pan od razu zgadzać lub nie - może Pan poprosić o jakiś czas do namysłu.

Tzn tak sprawa jest sprzed 8 miesięcy a dopiero teraz człowiekowi się przypomniało że nie doszedł do niego przesyłka. Zaświadczenia z poczty chyba już nie mam (nie mogę znaleźć). Pewnie wyrzuciłem już po takim czasie...

Nie byłem karany. A czy jest możliwe aby nie odbyła się sprawa w sądzie (czyli polubowne "dogadanie się") np: jak bym oddał te pieniądze (jak nie znajdę zaświadczenia z poczty to nie mama dowodu)? Sytuacja finansowa jest u mnie kiepska. Utrzymujemy się z mamą i bratem z rent (ja i mój brat) oraz świadczeń: zasiłki.

Jeżeli chodzi o sytuację majątkową to chodzi o zaświadczenie z urzędu o moich dochodach i mojej rodziny jeżeli mieszkam z mamą i bratem?

Wysłałeś paczkę , czy nie? , Jeśli wysłałeś to nie musisz miec pokwitowania , bo na poczcie jest rejestr wysyłek , wystarczy sprawdzic .

No tak. Wysłałem.
Ale ja chce to załatwić jak najszybciej. Czyli: chce się rozmówić z prokuratorem tak aby ominąć sąd i wszystkie procedury. Więc wolę dać 900 zł i mieć spokój, bo moje zdrowie nie kosztuje 900 zł a ja nie jestem normalny jak inni i inaczej to odbiera. Zaczynam się denerwować a to powoduje u mnie agresję i nie tylko, więc może być nie dobrze

Re: Osoba z chorob? psychiczn? - Jak mo?e by? potraktowana przez

Je?li dasz jeszcze raz 900 z? to tak jakby? przyzna? si? do przest?pstwa.

Przede wszystkim naprawienie szkody nie uwolni Pana od odpowiedzialności karnej, chyba że prokurator zejdzie na przypadek mniejszej wagi i warunkowo umorzy postępowanie, co jest rzadkie.
Na co Pan choruje?

spamer, daje, bo chce mieć to z głowy - nie chce się denerwować takim zachowaniem ludzi. Nie mam takich pieniędzy ale pożyczą taką kwotę. Też nie wnikam co się działo 8 miesięcy!! - dopiero po tym czasie przyszło mi pismo że mnie nie można znale?? (dziwne)
atmosphere - to ja bym tak wolał. Jeżeli chodzi o chorobę to jest tego trochę, dziecięce porażenie mózgowe, uszkodzenia w mózgu spowodowały to że jestem agresywny, nadpobudliwy, brak realnej oceny sytuacji (najpierw robię potem sie zastanawiam czy dobrze robiłem), kłopoty z pamięcią (nauką), zamyślenie się na dłuższą chwilę (ale nie jak każdy). Może i coś jest jeszcze ale nie pamiętam

No cóż w takiej sytuacji na poczatek powinien Pan zbadany przez bieglych, prosze rowniez do akt sprawy dolaczyc kserokopie dokumentacji zaswiadczajace o stanie Pana zdrowia.

Czyli zaświadczenie od psychiatry oraz orzeczenie o stopniu niepełnosprawności?

A czy jak już się rozpocznie sprawa w sądzie to czy mogę poprosić (jeżeli tak to kogo) o przełożenie terminu aby nie odbywał się w wakacje?

Powrót