Osoba zmarła nie posiadająca majątku + sprawa zachowku

• Autor wątku Autor wątku Qbiczka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qbiczka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam dwa pytania, ponieważ zostałam z tymi sprawami sama, tata jest niepełnosprawny i w ogóle tego nie ogarnia, a ja nigdy nie musiałam się tym zainteresować aż do tej pory. (korzystałam z darmowej porady prawnej, jednak same regułki mało mi powiedziały i postanowiłam napisać tutaj).

1. Mama zmarła 4.06.2021

2. Jestem jedyną jej córką

3. Tak, jest żyjący mąż czyli mój tata

4. Nie, nie bylismy ani u notariusza, ani w sądzie gdyż czekałam na poradę prawną darmową, która mało mi pomogła

Pytanie brzmi, że jeśli mama zmarła a nie posiadała żadnego udokumentowanego majątku tj. nie byłą dopisana jako współwłaścicielka/udziałowiec domu/gruntu, pobierała rentę socjalną, nie miała żadnych kredytów, wszystko spłacone. Po prostu formalnie nic tutaj nie było jej, co wtedy? Musimy składać jakieś dokumenty? Gdzie?

Druga kwestia, zachowek w przypadku śmierci taty, gdyż ma drugą córkę z innego małżeństwa

1. Tato jeszcze żyje, ale chcemy uregulować sprawę tak, aby moja "siostra" nie miała prawa do niczego, ponieważ tatą się nie zajmuje, nigdy go nie odwiedziła, nawet napisała list żeby tata do niej nie przyjeżdżał, od momentu kiedy nie przysłała zaświadczenia o nauce tata został zwolniony z opłaty alimentów i od tej pory nie mamy kontaktu i nie wiemy co się z nią dzieje. Ona z własnej inicjatywy kiedy osiągneła 18 rok życia nigdy nic nie zrobiła w kierunku taty.

2. -

3. córka

4. nie

5. już nie

6. -

7. -

8. Dom + grunt

1. Status nieruchomości - własnościowa

2. Tata + jego siostra

3. współwłasność, ale na dokumencie napisane jest tylko "po połowie" (dokument bardzo stary), nigdy geodeta nic nie wymierzał

Słyszałam o czymś takim jak umowa dożywotki, że tata daje mi swoją własność w ramach tego, ze dozywotnio moze tutaj mieszkać i ma opiekę. Czy to pomoże, aby moja "siostra" nie miała mozliwosci ubiegania sie o zachowek? Mozna ją jakoś wydziedziczyć?

Będę wdzięczna za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Umowa dozywocia pozbawi twoja siostre prawa do zachowku.

Czy taka umowe wystarczy spisać u notariusza czy są jakies dalsze procedury (byc może zadaje głupie pytania, ale jestem kompletnie zielona)?

I coś odnośnie pierwszej sprawy dotyczącej mojej zmarłej mamy?

edit: jesli nieruchomość taty ma jeszcze drugiego właściciela (jego siostrę) to czy ona ze swoją córką też musi spisać taka umowe? czy wyrazic jakoś zgodę na spisanie takowej przez mojego tatę?

Ostatnia edycja:
Czy taka umowe wystarczy spisać u notariusza czy są jakies dalsze procedury
Dodatkowo zapłacisz podatek od wartości nabytego majątku, bo to nie jest darowizna.
czy ona ze swoją córką też musi spisać taka umowe?
Nie. Umowa dotyczy przecież stron, czyli Ciebie i ojca. Zgody też nie trzeba.
coś odnośnie pierwszej sprawy dotyczącej mojej zmarłej mamy?
Po upływie 6 m-cy od otwarcia spadku i tak nabędziesz go z dobrodziejstwem inwentarza. Nie będzie tylko kwitu potwierdzającego dziedziczenie. Jak nie jest potrzebny, to nie musisz nic robić. Zajdzie potrzeba, to przeprowadzisz.

Jeżeli nieruchomość jest współwłasnościa taty i jego siostry to tata może ci przekazać umową dożywocia lub darować swoją połowe a druga połowa nadal bedzie należeć do jego siostry a po jej smierci do jej spadkobierców.

wiegol napisał:
Dodatkowo zapłacisz podatek od wartości nabytego majątku, bo to nie jest darowizna.
Dla jasności dodam że kolega wiegol miał na myśli dwuprocentowy podatek od czynności cywilnoprawnych który notariusz pobiera przy zawieraniu umowy o dożywocie.

ABY napisał:
Jeżeli nieruchomość jest współwłasnością taty i jego siostry to tata może ci przekazać umową dożywocia lub darować swoją połowę
Dodam jeszcze że udziału we współwłasności nieruchomości nie można obciążyć służebnością mieszkania [1]. Natomiast, dozwolone jest ustanowienie użytkowania na udziale we współwłasności jako użytkowanie prawa własności zamiast współwłaściciela - art. 265 § 1 k.c. [2,3]
Ustanowienie służebności mieszkania czy użytkowania nie jest jednak elementem koniecznym umowy o dożywocie, więc - aby obciążyć udział we współwłasności prawem dożywocia w zamian za przeniesienie własności tego udziału to wystarczy określić treść prawa dożywocia zgodnie z art. 908 § 1 k.c.
Art. 908
§ 1. Jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości
nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa
o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako
domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału,
zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu
własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.

[1] Postanowienie Sądu Najwyższego z dnia 29 maja 2015 r., V CSK 416/14
[2] Uchwała SN z 28.03.1980 r., III CZP 11/80
[3] Wyrok Sądu Apelacyjnego w Krakowie a dnia 24 maja 2019 r., I ACa 1098/18

Ostatnia edycja:
Powrót