Osobiste streszczenie książek a łamanie prawa?

• Autor wątku Autor wątku PaweBytom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaweBytom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!

Mam do Was moi drodzy jedno pytanie, mianowicie zamierzam założyć forum o tematyce motywacyjnej, rozwojowej, moje pytanie brzmi czy nielegalne jest streszczanie książek i wrzucanie tychże streszczeń na forum?
Mam taką Swoją biblioteczkę, każdą książkę, którą przeczytam staram się streścić i chce tymi streszczeniami darmowo dzielić się z innymi na forum.
Czy coś za to mi grozi?

Z góry dziękuje za odpowiedz!;)

Wiele zależy od sposobu dokonania oraz kontekstu. W zasadzie streszczenie należy uznać za opracowanie cudzego utworu ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami. Szukaj - opracowanie, streszczenie.

No właśnie jak to jest?:)
Wiele tych książek jest do Siebie podobnych, mają dużo wspólnych mianowników, a więc idąc tą drogą można uznać, że jeden autor od drugiego się czegoś uczył i przelał to na papier->tak powstały osobiste tytuły autorów->oni tez pozyskiwali informacje od innych, też bazowali na informacji drugich.

Skoro streszczenie jest nielegalną formą przekazu czy można przedsięwziąć inną formę?

Chce dodać coś od Siebie, to nie jest tak, że przepiszę całą książkę i wkleje na forum, nie o to chodzi, pytam dlatego bo nie jestem pewien w jakiej formie to ugryz żeby wszystko miało ręce i nogi?

A może po prostu nie podawać tytułu książki ?
Tylko czy jeżeli treść będzie podobna a tytuł zmienię czy to jest w porządku i nie wiążą się z tym żadne konsekwencje prawne?

PaweBytom napisał:
... Tylko czy jeżeli treść będzie podobna a tytuł zmienię czy to jest w porządku i nie wiążą się z tym żadne konsekwencje prawne?
Za nim zadasz kolejne pytanie skorzystaj z rady z ostatniego zdania w poprzednim poście.

Powrót