osoby powszechnie znane

• Autor wątku Autor wątku Septum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Septum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam takie pytanie:
chciałbym sprzedawać niedrogie okulary 3D. Gratis do każdej sztuki wysyłałbym zrobione przeze mnie na komputerze trzy grafiki 3D z wizerunkiem znanych ludzi. Czy to legalne? Niby zarabiam na okularach, grafiki są za free... Jak to jest? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przepis prawny:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Wizerunek wykorzystać możesz, pytanie co z prawami autorskimi lub autorskimi prawami majątkowymi, które należą do twórcy zdjęć (fotograf, agencja zatrudniająca fotografa, itd.), dlatego w tym zakresie upewnij się że możesz - przeczytaj regulamin serwisu, z którego pochodzą zdjęcia.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
hmm no tak... z tym że ciężko będzie się z kimkolwiek skontaktować, jeśli załóżmy ściągam sobie zdjęcie Hanny Montany (;P) z google graphics, to ciężko szukać człowieka czy agencji, która to zdjęcie wykonała;)
a bardziej mi chodziło, czy mogę ten wizerunek wykorzystać w celach zarobkowych (bo mimo, że jeśli np. na aukcji napiszę, że jpgi sa za free, to wiadomo, że zarabiam właśnie na nich, a nie tekturowych okularkach...;) czy ktoś mnie może ścigać za to? Teoretycznie jpegi są za darmo.

Każde utwór jest chroniony prawem autorskim, zdjęcia spełniają kryteria utworu i również są chronione - problemy w odszukaniu autora nie zwalniają z odpowiedzialności, a mogą się pojawić kiedy autor znajdzie Ciebie. Wizerunek wykorzystać można - na zdjęcia powinna być licencja np. royalty free lub zgoda autora.

Google Image to nie jest dobre miejsce na szukanie zdjęć, które można wykorzystać.

Pozdrawiam :cool:

Wizerunek wizerunkiem - ale dobra osobiste jako takie też przysługują znanym osobą, dlatego nie na darmo firmy płacą im za wykorzystanie wizerunku, aby nie było tak, że jakaś marka jest łączona z konkretną osobą za darmo czy wbrew jej woli. Dlatego normą są kontrakty na wykorzystanie znanej osoby w celach komercyjnych.

Powrót