Osoby zajmujace lokal bez tytulu prawnego.

• Autor wątku Autor wątku MALGORZATA.GD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MALGORZATA.GD

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 442
Witam serdecznie .
Prosze o pomoc i wyjasnienie w nastepujacej sprawie.
Mam mieszkanie spol- wlasnosciowe ktore nalezy do mnie ,jednakze w tym mieszkaniu zamieszkuja osoby - moje rodzenstwo ktore nie posiada tytulu prawnego do lokalu, mieszkaja wbrew mej woli i pomimo prozb nie chca sie wyprowadzic jak rowniez odmawiaja mi placenia za zamieszkiwanie i korzystanie z czesci mojego mieszkania.Zyja tak na moj koszt za nic nie placac .Wnioslam sprawe o eksmisje postepowanie jest w toku i zapewne nie szybko sie zakonczy wyrokiem.Ja jestem w ciezkiej sytuacji materialnej mam mala rente z powodu choroby nowotworowej,popadam w dlugi czynszowe nie jestem w stanie regulowac wszystkich platnosci to poprostu wegetacja nie zycie.Czy w takiej sytuacji moge wniesc sprawe przeciwko rodzenstwu o zaplate mi odszkodowania nie moge przez nich zamienic mieszkania badz sprzedac i popadam w dlugi.
Prosze doradzcie cos wiem ze zgodnie z Art.18 pt.1 ustawy o ochronie lokatorow osoby takie sa obowiazane do dnia oproznienia lokalu co miesiac uiszczac odszkodowanie , czy ten przepis ma zastosowanie w mojej sytuacji?

Czy ktos moze wypowiedziec sie na ten temat ???????

Nikt nie moze mi pomoc :(

Czy rodzeństwo jest zameldowane?
Może pani wytoczyć powództwo o zapłatę za korzystanie z lokalu.

Witam
Serdecznie dziekuje za zainteresowanie moja sprawa.
Tak rodzenstwo jest zameldowane , lecz mieszkanie stanowi jedynie maja wlasnosc a spoldzielnie to nie interesuje ze zyja oni na moj koszt i nie chca sie wyprowadzic , eksmisja w toku wiem ze maja szanse na socjal bo nie wykazuja calych dochodow to oznacza ze dlugo tu jeszcze u mnie pomieszkaja zanim gmina przydzieli im mieszkania socjalne.
Dobrowolnie oni nic mi nie ureguluja musze cos zrobic skoro nadal sobie bezprawnie i bezumownie mieszkaja niech chociaz mam z tego jakies pieniadze na oplaty ,nie mam obowiazku utrzymywac doroslych ludzi tylko dlatego ze to moje rodzenstwo.Jak napisac taki pozew?

Dzieki, ale ta strona jest niedostepna. :(

u mnie działa - otwiera sie dokument Word

U mnie jest informacja ze nie mozna znalezc strony :(

zaraz spróbuję skopiować
Sąd Rejonowy w Kozienicach I Wydział Cywilny
WZÓR
Powód /wpisać imię i nazwisko
dokładny adres/
Pozwany: /wpisać imię i nazwisko
dokładny adres /

Pozew o zapłatę
Wnoszę o zasądzenie od (wpisać imię i nazwisko pozwanego) na rzecz powoda kwotę X złotych z ustawowymi odsetkami od dnia ............ do dnia zapłaty (odsetki ustawowe należą się od dnia następnego po ostatnim dniu, w którym powinna nastąpić zapłata).
Uzasadnienie
(Podać krótkie uzasadnienie żądania i powołać dowody, które potwierdzają to żądanie np. dokumenty, świadkowie- wpisać imiona i nazwiska
oraz dokładne adresy )

Podpis (własnoręczny)

WYJAŚNIENIE;
l/ Pozew o zapłatę składa się w sądzie właściwym wg miejsca zamieszkania (siedziby) pozwanego lub jeżeli z umowy wynika właściwość danego Sądu. Sąd Rejonowy w Kozienicach jest właściwy dla . osób, które mają miejsce zamieszkania (siedziby)na terenie gmin: Kozienice, Garbatka Let. , Gniewoszów, Głowaczów, Grabów n/Pilcą, Magnuszew i Sieciechów.
2/ Wydział Cywilny jest właściwy do rozpoznania spraw z umów , których wartość przedmiotu sporu (tj. żądana kwota), przekracza 10 000 zł. Do rozpoznania spraw z umów poniżej tej kwoty, jak również spraw o zapłatę czynszu z tytułu najmu lokali mieszkalnych i opłat z tytułu korzystania z lokali mieszkalnych w spółdzielniach właściwy jest Wydział Grodzki, a pozwy w tych sprawach winny być składane na urzędowych formularzach.
3/ Sąd Rejonowy w Kozienicach jest właściwy do rozpoznania spraw, których wartość przedmiotu sporu (tj. żądana kwota), nie przekracza 75 000 zł. Do rozpoznania spraw z umów powyżej tej kwoty (np. 75 001 zł.) właściwy jest Sąd Okręgowy w Radomiu.
4/ Do pozwu należy dołączyć taką liczbę odpisów pozwu, ilu

4/ Do pozwu należy dołączyć taką liczbę odpisów pozwu, ilu jest pozwanych (mogą być to kserokopie pozwu).
5/ Pozew podlega opłacie stosunkowej 5% żądanej kwoty (np. 20000zł. x 5% = 1000zł). Znaki opłaty można kupić w kasie sądu i nakleić na pozwie już przed złożeniem pozwu na biurze podawczym.
6/ Osoba, która ze względów finansowych nie może uiścić opłaty w całości bądź w części, może złożyć wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych ( również w całości lub w części - należy sprecyzować w jakiej).
UWAGA! Prawidłowe sporządzenie pozwu, uiszczenie należnej opłaty i zgłoszenie wszystkich wniosków dowodowych (np. dokumentów, świadków) znacznie przyspieszy czas rozpoznania sprawy przez Sąd.

Załączniki:
- dokumenty (bądź ich odpisy), które potwierdzają żądanie pozwu;
-odpis(y) pozwu.

Serdeczne dzieki.

Powrót