Ostateczne wezwanie do zapłaty [nieodebrane]

• Autor wątku Autor wątku venomxp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

venomxp

Użytkownik
Odpowiedzi
212
Witam,
dostałem ostatnio od mpk wrocław pismo o wszczęciu postępowania procesowego raz odwołałem się ze względu na przedawnienie jednak znaleźli na to sposób powołując się na ustawę przewozową, że w momencie wysłania wezwania do zapłaty bieg przedawnienia uległ zawieszeniu. Czytając ustawę o prawie przewozowym natrafiłem na art 75 ust 1 mówiący, że dochodzić roszczeń przewożący może jedynie po bezskutecznym wezwaniu do zapłaty jednocześnie ust 2 mówi, że wezwanie uznaje się za bezskuteczne jeżeli mineły 3 miesiące od daty jego "doręczenia". Do sądu przesłano awizo na którym widnieje informacja o nieodebraniu przesyłki w powodu upłynięcia terminu.
Stąd moje pytanie skoro nie było mnie w kraju przez jakieś 3 tygodnie. Nie miałem możliwości odebrać tej przesyłki więc chyba nie ma mowy skutecznym doręczeniu co do domniemania czy też zastępczego doręczenia z tego co znalazłem stosuje się ono do jakiś spraw karnych, administracyjnych, podatkowych itp. Robiąc np ksero paszportu mogę wnieść o to, że nie było doręczenia co w świetle przepisów uniemożliwia rozpoczęcie sprawy sądowej?
Jeżeli można to prosiłbym jakąś podstawę prawną dotyczącą tego typu przesyłek poleconych nadmienie, że regulamin poczty polskiej wskazuje, że jedynie odmowa odebrania jest traktowana jako doręczenie.

Czytając Twój post wychodzi masło maślane, skaczesz po różnych wątkach sprawy, opisz może wszystko dokładnie zaczynając od tego kiedy zostałeś złapany bez biletu i jakie były dalsze etapy, gdzie się odwoływałeś itd

Głównie interesuje mnie czy przy przesyłkach of firm, spółek itp stosują się przepisy takie jak przy przesylkach listowych administracyjnych sądowych,podatkowych itp. Do tych przesyłek stosuje się domniemanie doręczenia lub doręczenie zastępcze. Natomiast wezwanie do zapłaty z mpk nie jest żadnym pismem urzędowym. Nie mogę na ten temat nic znaleść część osób mówi, że te przepisy się stosują a część że nie. Więc jak to w końcu jest?

Nie możesz nic znaleźć? Na forum pełno tematów odnośnie opłat dodatkowych za jazdę bez biletu np autobusem, awizowana przesyłka wraca jako nie podjęta i to wszystko a wezwanie do zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia, masz jakieś konkretne pytania?

Widze że kolega BlackDevil to tylko sobie posty nabija otóż zalecam zapoznanie się z art 75 i 77 ustawy przewozowej ustawa przewozowa
Natomiast ustawa mówi o doręczeniu wezwania, wezwanie nie zostało doręczone ponieważ "adresata nie zastano", ustawa daje również przewoźnikowi prawo do dochodzenia roszczeń w sądzie po doręczeniu tego wezwania. Powołując się na orzecznictwo sądu nie dopuszczalne jest aby firma, osoba prywatna itp stwierdzała domniemanie doręczenia. Czy na tej podstawie da rade uciąć tą sprawę?

Zwróciłbym uwagę na to że jestem jedyny który próbuje Ci pomóc, nie mam potrzeby "nabijać" sobie postów, nie jestem dzieckiem... Co do Twojej sprawy widzę że wiesz wszystko lepiej więc moje posty tu zbędne, przyczepiłeś się prawa przewozowego, to przeczytaj owe przepisy ze zrozumieniem i podejdź do sprawy od innej strony a nie tylko wezwanie do zapłaty które nie odebrałeś.... powodzenia

Powrót