Ostateczne wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Marcos187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcos187

Użytkownik
Odpowiedzi
43
19.12 wysłała uczelnia do mnie pismo z ostatecznym wezwaniem do zapłaty łącznie kwota 976 złotych dwie opłaty czesnego,archiwizacja dokumentów i koszty windykacji,pismo przyszło 24.12 ale odebrałem je 27.12.Na piśmie pisze że w terminie nie przekraczającym 7 dni mam spłacić zadłużenie bo jak nie podejmą dalsze kroki windykacyjne.Czy te 7 dni liczy się od 27.12 kiedy został odebrany list czy wcześniej i czy jeśli jutro 07.01 zapłacę wymaganą kwotę moje zobowiązania wobec uczelni powinny być spłacone?Bo jeśli czas siedmiu dni jest liczony od 27.12 to okres 7 dni mija 03.01 więc może jeszcze nie zaczęli kolejnego etapu windykacji?

w sumie niedawno bo 04.10 złożyłem wypowiedzenie umowy.Zaległości są z raty czesnego z 05.10 oraz 05.11 więc jestem negatywnie zaskoczony że już półtorej miesiące po terminie drugiej raty dają ostateczne wezwanie do zapłaty.Dlatego chce wiedzieć czy jak jutro im zapłacę będę mieć spokój czy nie?

Jeśli teraz zapłacę to chyba nie zdążą uruchomić procedury sądowej a jeśli nawet to byłoby to bez sensu bo żadąć pieniędzy które już otrzymali?

Powrót