Ostateczne wezwanie przed wpisaniem do KRD BIG S.A.

• Autor wątku Autor wątku Mały176
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mały176

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
W dn.09.05.2012 dostałem pismo z intrum/justitia w którym piszą
cytat; Intrum Justitia Sp z o.o. spełniając wymóg ustawy z dn. 09 kwietnia 2010r. o udostępnieniu inf.gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz.U z 2010 r , nr.81 poz.530 ze zm.) zawiadamia że z powodu braku spłaty zadłużenia Państwa dane zostaną przekazane po upływie miesiąca od daty wysyłki niniejszego wezwania do;Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A.
Wyjaśniając;
W roku 2000 prowadziłem działalność gospodarczą i zadłużenie(ok.600zł) powstało w tamtym okresie teraz domagają się spłaty zadłużenia(ok.1700zł) za faktury wystawione przez Polkomtel w 2000 r. na nie istniejącą już firmę gdyż działalność zakończyłem w 2003 r.
Firma swoją siedzibę miała tam gdzie adres zamieszkania,więc jak listonosz zostawił awizo w skrzynce to przesyłkę odebrałem na poczcie i mam teraz dylemat.
Doradźcie co mam robić

Dług jest przedawniony ale istnieje. W przypadku wniesienia sprawy na drogę cywilną należy podnieść zarzut przedawnienia.
Natomiast do KRD mają podstawę Cię wpisać. Konsekwencje wpisania w rejestr znajdziesz w necie.
Zdecyduj sam co zrobisz. Z nimi można negocjować wysokość zadłużenia, tym bardziej że mają swiadomość ze roszczenie jest przedawnione i w sadzie nic nie ugrają. Wszystkie ewentualne ustalenia na piśmie.
Pamietaj, jesli dojdzie do podpisania ugody, to jest to z Twojej strony uznanie długu.

Dzięki za odpowiedź,co prawda spodziewałem się że będzie inna.Pozdrawiam

Witam mam identyczną sytuację jak mój przedmówca z ultimo i dopisaniem do KRD chciałem zapytać czy jeśli dług był na moją firmę to wpis do KRD także będzie na moją nieistniejącą firmę ,czy na mnie imiennie jako na właściciela firmy.pozdrawiam

Powrót