Ostateczne Wezwanie

• Autor wątku Autor wątku magda122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wójt gminy R...... ,działając na podstawie art.274a & 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity r., poz. 749 z późn.zm.), art. 6m ust. 1 i art. 6o ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (tekst jednolity DZ. U. z 2012 r., poz. 391 z późn .zm.) oraz Uchwały Nr XXXVII/221/13 Rada Gminy R..... z dnia 19 grudnia 2013 r. w sprawie wzoru deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi składanej przez właścicieli nieruchomości zamieszkałych położonych na terenie Gminy R...... (Dziennik Urzędowy Województwa Małopolskiego,rocznik 2013, pozycja 78344, data ogłoszenia 24 grudnia 2013 r.),

postanawia wezwać Panią............... do przedłożenia deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz do złożenia wyjaśnień w sprawie przyczyn niezłożenia w/w deklaracji w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego wezwania.
Deklaracja może być przesłana pocztą lub złożona w Urzędzie Gminy w R......
Ni zastosowanie się do wezwania, może skutkować pociągnięciem podatnika do odpowiedzialności karnej.

Co mam robić nie jestem Właścicielem tej nieruchomości tylko mąż a list przyszedł zaadresowany na mnie...

magda122 napisał:
Ni zastosowanie się do wezwania, może skutkować pociągnięciem podatnika do odpowiedzialności karnej.

ciekawe w oparciu o jaką podstawę prawną?

zagadnienie omówione tu http://forumprawne.org/postepowanie...arowanie-odpdami-komunalnymi.html#post2661899

magda122 napisał:
Co mam robić nie jestem Właścicielem tej nieruchomości tylko mąż a list przyszedł zaadresowany na mnie...

Może pani potraktować urząd urzedowo :)

W odpowiedzi na pismo <znak> z dnia <data> na postawie art. 120 § 1 ordynacji podatkowej, proszę o podanie odpowiedniej postawy prawnej dla wskazanej sankcji zawartej w piśmie, poniewaz zgodnie z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego w uzasadnieniu do wyroku K17/12, opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi jest daniną publiczną o niepodatkowym charakterze, a zatem nie dotyczą jej zasady dotyczące ściagania należności podatkowych, w tym odpowiedzialności karnej. Jednocześnie należy zauważyć, że nie jestem właścicielem nieruchomości, której wezwanie dotyczy.

Takie pismo proszę złozyć w kancelarii urzędu, a na kopii potwierdzenie złożenia :)

Ostatnia edycja:
Bardzo Panu dziękuje za odpowiedz. Napisze jak tylko przyjdzie mi kolejne pismo z urzędu. Pozdrawiam :)

Witam.
Otrzymałam podobne pismo jak magda122:
Zarząd Związku Międzygminnego ... działając na podtawie art.155 i art 274a par 1 w związku z art 280 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r ordynacja podatkowa ( Dz. U. z 2012 r poz 749 ze zm ) art.6m, 6i i art. 6q ustawy z dnia 13 września 1996 roku o utrzymaniu czystości i porządku w gminach ( Dz.U. z 2013 r. poz 1399 ) oraz Uchwały.... z dnia 12 lutego 2013 r w sprawie wzoru deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi składanej przez właściciela nieruchomości ( Dz.Urz.Woj.Wlkp z 2013r, poz 3012;z 2013 poz. 3481 ).

wzywa
do złożenia w terminie 7 dni do dnia doręczenia niniejszego pisma:
-wyjaśnień w sprawie przyczyn niezłożenia deklaracji o wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi lub przedłożenia ww. dkumentu

UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 6m ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, właściciel nieruchomości jest zobowiązany złożyć do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta deklarację o wysokości opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi w terminie 14 dni od dnia zamieszkania na danej nieruchomości pierwszego mieszkańca lub powstania na danej nieruchomości odpadów komunalnych. W dniu 14 czerwca 2013 r. upłynął termin składania właściwemu organowi ww deklaracji sporządzonej wg uchwalonego wzoru.
Pomimo zaistnienia przewidzianego przepisami prawa wymogu i upływu powyższego terminu, podmiot nie dopełnił obowiązku.
Uwaga.
Niedopełnienie obowiązku może skutkować pociągnięciem zobowiązanego do odpowiedzialności karno-skarbowej zgodnie z art. 54 z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy ( Dz.U. z 2013 r. poz 1186 ).
W związku z powyższym należy złożyć pisemne wyjaśnienie bądż dostarczyć poprawnie wypełniony druk dokumentu ( DO-1) do siedziby Zwiążku Międzygminnego.

I szczerze powiem że nie wiem co mam dalej robić. Rzeczywiście deklaracji nie złożyłam gdyż jej nie otrzymałam ( z reguły były w skrzynkach pocztowych ale nie wszystkich - w mojej nie było ).Za śmieci nie płaciłam - nie dostałam żadnej umowy, żadnego numeru konta więc nawet nie wiedziałam gdzie kasę przelać. I teraz nie wiem - czy mogą ściągnąć ze mnie zaległości od zeszłego roku? I według pisma które dostałam czy mam wyjaśniać dlaczego deklaracji nie złożyłam czy tylko wypełnić ją i odesłać?

moniacha napisał:
Niedopełnienie obowiązku może skutkować pociągnięciem zobowiązanego do odpowiedzialności karno-skarbowej zgodnie z art. 54 z dnia 10 września 1999 r. Kodeks karny skarbowy ( Dz.U. z 2013 r. poz 1186 ).

Znów organ powołuje sie na zapis prawa, do którego nie ma podstaw stosownie do orzeczenia TK.

Zamte może pani ponownie wyostrzyć pismo wskazująć, że wskazana wyżej sankcja za niewykonanie czynność nie ma podstawy prawnej, na co wskazuje orzeczenie TK

Dziękuję bardzo za informacje.

Proszę jeszcze podpowiedzieć mi co zrobić w takiej sytuacji?
Raczej napiszę wyjaśnienie z tym wskazaniem od Pana.
Ale czy mogą ze mnie ściągnąć pieniążki wstecz?
Przecież to oni nie dostarczyli do mnie deklaracji. Nie dostałam umowy, nie mam numeru konta...
Mogę winę zwalić na nich :o ;) ?

moniacha napisał:
Ale czy mogą ze mnie ściągnąć pieniążki wstecz?

Co do zasady, ustawa wtedy obowiązywała - spór jest tylko w jakim trybie organ może tego domagać

Czyli mogą ściągnąć zaległości.
Zobaczymy co mi odpiszą.
Dam znać . Dziękuję.

Chyba że może Pan mi coś jeszcze podpowiedzieć jak działać ??? ;)

Witam ponownie.
Otrzymałam wczoraj upomnienie :
Na podstawie art. 15 par.1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 po postępowaniu egzekucyjnym w administracji ( Dz.U z 2012 r. poz 1015 ze zm ) oraz par. 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 maja 2014 w sprawie trybu postępowania wierzycieli należności pieniężnych przy podejmowaniu czynności zmierzających do zastosowania środków egzekucyjnych wzywa się do uregulowania należności: i tu kwota 300 zł.
I dalej:
W przypadku nieuregulowania należności w terminie 7 dni od dnia doręczenia upomnienia zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego ściągnięcia należności w trybie egzekucji administracyjnej, co spowoduje powstanie obowiązku uiszczenia kosztów egzekucyjnych, które zaspokajane są w pierwszej kolejności.
I teraz przypomnę że deklarację otrzymałam dopiero w kwietniu. Nie podpisywałam żadnej umowy z firma odbierająca nieczystości.
W maju zaczęłam płacić a upomnienie dotyczy okresu poprzedzającego wraz z kosztami upomnienia.
I teraz pytanie - czy muszę zapłacić wstecz za te 9 miesięcy? Czy mogę się od tego odwołać?

Jakieś wieści w sprawie? Jak sprawa potoczyła się?

Powrót