Oświadczenie dłużnika wierzytelności - można E-Mailem? Skąd komornik miał moje dane?

• Autor wątku Autor wątku Epoka Glebogryzarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Epoka Glebogryzarek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Przejdę od razu do sedna. Wynajmujący mieszkanie którego byłem lokatorem ma spory dług i zostało przeciwko niemu wszczęte postępowanie komornicze, o czym zupełnie nic nie wiedziałem. Gdy do skrzynki zaczęły trafiać listy od komornika skontaktowałem się z wynajmującym, który stwierdził że to pomyłka i żaden komornik do mieszkania nie przyjdzie. Nie dałem temu wiary i postanowiłem opuścić mieszkanie, wypowiadając umowę najmu właścicielowi 2 miesiące temu wyprowadzając się krótko potem.

Dwa dni temu na mój adres zameldowania (!) przyszło pismo od komornika w którym napisano:

(...) "Do powyższych roszczeń zajmuję po myśli art. 895 kpc wierzytelności dłużnika należne mu od:

(Tutaj moje dane osobowe i adres)

jako dłużnika wierzytelności z tytułu zawartych umów (...) w tym z tytułu najmu lokalu.

Na zasadzie art.896 $1 pkt. 1 i 2 kpc wzywam dłużnika zajętej wierzytelności do złożenia komornikowi w ciągu tygodnia oświadczenia(...)"

I tutaj moje pytania:
- Skąd komornik miał moje dane? Nie posiadam żadnych długów, pożyczek itd, unikam podawania swoich danych osobowych bez potrzeby. Czy ktoś próbował mnie w jakiś sposób "wrobić" w dług, np. właściciel mieszkania?

- Czy to oświadczenie mogę złożyć drogą mailową, czy też muszę wysłać pismo

- "Tydzień" mam rozumieć jako 7 dni od daty otrzymania listu, czy 7 dni roboczych? Czy o ewentualnym "zmieszczeniu się" w tym terminie decyduje data stempla pocztowego?

Pozdrawiam,
Glebogryzarka

Postępowanie egzekucyjne, nie postępowanie komornicze.

7 dni od odebrania.

Nie, co do zasady nie może być drogą mailową.

Nie ma tu żadnej próby wrobienia w dług - zamiast płacić dłużnikowi na podstawie zajęcia wierzytelność z tytułu najmu należało przekazywać na rachunek komornika aż do zaspokojenia roszczenia.

Dłużnik zawsze stwierdza, że to pomyłka.

Przepraszam za pomyłkę, z komornikami nie miałem do tej pory nic wspólnego.

Dziękuję za odpowiedź. W takim razie wystarczy, że napiszę stosowne oświadczenie w którym poinformuję, że ode mnie żadne wierzytelności z tytułu najmu lokalu już się właścicielowi nie należą gdyż rozwiązałem z nim umowę?

Czy o tym siedmiodniowym terminie będzie decydowała data nadania mojego pisma, czy muszę to wysłać jakimś kurierem żeby koniecznie się w tych 7 dniach zmieścić?

Pozdrawiam

Odpowiedz na pytania z zajęcia, przedstaw stan faktyczny jaki jest a jaki był, daty itd.
7-go dnia od odbioru należy odpowiedź nadać. Najbezpieczniej polecony ZPO na poczcie.

Epoka Glebogryzarek napisał:
wypowiadając umowę najmu właścicielowi 2 miesiące
Z ciekawości, przypadkiem nie była to umowa na czas oznaczony ?
Ewentualnie jeśli umowa na czas oznaczony, zachowałeś 3 miesięczny okres wypowiedzenia ?

W umowie był 1miesięczny okres wypowiedzenia. Mam w tej chwili umowę przed sobą. Była zawarta na czas oznaczony z możliwością wcześniejszego wypowiedzenia z zachowaniem 1miesięcznego okresu - podpisał się pod tym właściciel. Mam zamiar dołączyć kopię wypowiedzenia.

Dziękuję za poradę - nadam polecony ZPO.

Pozdrawiam

W umowie był 1miesięczny okres wypowiedzenia
Taki zapis jest nieważny. Umowa trwa dalej.
Jak już, to możesz rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Radzę to zrobić jak najszybciej. Do tego czasu niestety, jesteś zobowiązany opłacać czynsz.

W tym wypadku na rachunek komornika.

Hm, no proszę. Nie miałem o tym pojęcia. Na szczęście umowa była do 01.07.2016 tak czy inaczej, więc ryzyko nie jest duże. Właściciel nie odbiera w ogóle ode mnie telefonów (Nie zwrócił mi kaucji za mieszkanie). Jeżeli się z nim nie skontaktuję, to muszę ten czynsz za czerwiec wpłacić jeszcze komornikowi? Wypowiedzenie podpisane przeze mnie i właściciela nie będzie ważne?

Pozdrawiam

A co z nastepującym zapisem:

art. 673 § 3 Kodeksu cywilnego "jeżeli czas trwania najmu jest oznaczony, zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie"

Czy on może być podstawą do wypowiedzenia przeze mnie umowy?

najem w wypadkach określonych w umowie"
W umowie jest zawarty katalog sytuacji w której to można umowę wypowiedzieć ?

Nie. Czy w przypadku braku takowego nie ma możliwości skorzystania z tego zapisu?

Czy w przypadku braku takowego nie ma możliwości skorzystania z tego zapisu?
Umowę na czas oznaczony można wypowiedzieć zgodnie z ww. przytoczonym przepisem tylko w sytuacji, kiedy umowa zawiera katalog wypadków uprawniających do jej wypowiedzenia. W innym przypadku wypowiedzenie nie ma żadnych skutków.
muszę ten czynsz za czerwiec wpłacić jeszcze komornikowi?
Moim zdaniem nie. Jak już, to ewentualnie Wynajmujący będzie mógł dochodzić zapłaty do końca umowy. Komornik przecież nie zna warunków umowy. Natomiast wątpliwym jest również to, aby Wynajmujący domagał się zapłaty, tym bardziej, że nawet z kaucji się nie rozliczył.
Przyda Ci się przynajmniej na przyszłość wiedza o wypowiedzeniu umowy na czas oznaczony.
Zastosuj się do postu #4, załącz kopię wypowiedzenia. Choć ja osobiście zawsze preferuje na początek kontakt telefoniczny.

Dziękuję wszystkim za pomoc. W takim razie zadzwonię do tego komornika w poniedziałek i dopytam o szczegóły i nadam pismo z kopią wypowiedzenia.

Pozdrawiam

Powrót