Oswiadczenie do US a Vatowiec

• Autor wątku Autor wątku Naukowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Naukowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
151
Dzien Dobry,
Prowadze dziaialnosc gospodarczą rejestruje sie jako Vatowiec. Urzad skarbowy prosi o dostarczenie oświadczenia o zgodzie na prowadzenie dzialalnosci w miejscu wskazanym w CEIDG - Jest to dom rodziców. Mam pytanie jakie oswiadczenie i co jeszcze musi byc potrzebne jako zalacznik? Mam pytanie oczywiscie jest to wariant opcjonalny i nie mam zamiarów nadużywać przepisow podatkowych ale w przypadku jakby w przyszlosci nie daj boże powstaly jakies problemy prawne. Czy takie oswiadczenie spisane moze w jakis sposob zaszkodzić moim rodzicom?

Dziekuje

Spokojnie, ta weryfikacja ma tylko na celu sprawdzenie, czy Twoja firma faktycznie będzie działać, a nie będzie tylko firmą-krzak do wyłudzania zwrotu VAT.

Rodzicom nic nie grozi. Niech śmiało podpiszą Ci oświadczenie, że wyrażają zgodę na prowadzenie działalności w ich domu pod takim a takim adresem.

Ok a ile trwa rejestracja do Vatu bo zlozylem wniosek i zero dzialan. Czy mogę juz wystawiac faktury z VAT i paragony? Dodatkowo czy musze dostarczyc akt notarialny do US?

W sensie zlozylem wniosek o bycie vatowcem 5 wrzesnia. I rozpoczęcie biegu od 6 wrzesnia wiadomo, ze procesowanie tego trwa w urzędzie. Czy w takim razie mogę juz wystawiac paragony i faktury z kwotą netto - brutto? Czy musze czekac na oficjalną akceptacje i wpis do rejestru VAT?

Możesz wystawiać faktury z VAT, bo rejestracja będzie z mocą wsteczną. Natomiast Twoi kontrahenci-VATowcy mogą się denerwować, bo nie będziesz póki co widniał w rejestrze.

Rejestracja trwa w zależności od urzędu od kilku dni do miesiąca.

Możesz załączyć akt notarialny nieruchomości albo wyciąg z księgi wieczystej (https://ekw.ms.gov.pl/eukw_ogol/menu.do). Na pewno to nie zaszkodzi, ale nie jest wymagane.

Rozumiem a co zrobic w przypadku kiedy np w lipcu sprzedalem towar ktory podlega opodatkowaniu Vat i nie zwalnia na mocy prawa z tego wystawiona zostala faktura bez vat?
W chwili obecnej rejestruje sie jako vatowiec. Ale czy juz mogę dokonywać korekty za miesiace poprzednie? Wiem troche bangladesz i niestety ksiegowa nie poinformowala mnie o tym

Zaczekać aż cię zarejestrują, skorygować fakturę, wysłać deklarację, czynny żal i zapłacić podatek z odsetkami.

Tak tylko, że jest to za 3msc i paragony takze nie mają vatu tylko od razu brutto + 7faktur jest. Czyli paragony takze korygować jezeli elektronicznie wystawiane + faktury. Czy jakies konsekwencje ponieść mogę za to?

Powrót