Oświadczenie niezgodne z prawdą

• Autor wątku Autor wątku Sandra2008
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sandra2008

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o poradę, podpisałam byłem partnerowi oświadczenie "na zwykłej kartce"że nie zalega z alimentami na dziecko. Czy takie oświadczenie ma moc prawną? Podpisałam mu to, bo to był warunek żeby ze mną rozmawiał dalej.Oczywiscie oszukał mnie,bo bieżących też nie płaci.Poszlam do komornika ale przedstawił te oświadczenie.Co robić? Nie ma żadnych dowodów wpłaty ani moich podpisów,ze je płacił.

Nic. Czekać na powództwo przeciwegzekucyjne, z wniosku byłego partnera przeciwko dziecku/dzieciom, a następnie przekonać sąd do tego, że to Pani wersja jest prawdziwa. Czy się to Pani uda? Nie mam pojęcia. Do mnie Pani przesłanki Pani działania nie przemawiają, ale zakładam, że przed sądem bedzie Pani bardziej przekonywującą.

Dziękuję za wypowiedź, ale były partner nie ma żadnych dowodów wpłaty, więc ciężko będzie udowodnić, że niby płacił przez te lata alimenty.

Ale ma Pani oświadczenie, że z alimentami nie zalega. Zakładając, że nie jest Pani ubezwłasnowolniona, to właściwie powinno załatwić sprawę. Oczywiscie może Pani próbować uchylać się od skutków tego swojego oświadczenia woli. Sąd oceni czy skutecznie.
Po co napisała Pani byłemu partnerowi takie bzdurne oświadczenie? Skoro nie płacił alimentów od lat, to dlaczego nie wszczęła Pani postępowania egzekucyjnego już dawno temu? To również nie działa na Pani korzyść.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wypowiedź, ale były partner nie ma żadnych dowodów wpłaty
Kodeks cywilny mówi jasno, że dłużnik może zażądać pokwitowania w dowolnej formie, jeśli jest mu to potrzebne.
Ty de facto takie pokwitowanie wystawiłaś.

ciężko będzie udowodnić, że niby płacił przez te lata alimenty.
Nie musi. W przypadku świadczeń okresowych, pokwitowanie zapłaty jednej z rat oznacza, że wierzyciel jednocześnie kwituje odbiór wszystkich wcześniejszych rat.
Jeśli jest inaczej, musi być to w pokwitowaniu wyraźnie zaznaczone.

Jest to sensowne, ciężko wymagać od kogoś, aby kolekcjonował pokwitowania z kilkunastu lat. Wystarczające jest pokwitowanie ostatniej raty.

Powrót