oświadczenie o k.z.p.publ i niekaralności a wyrok w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku Constantine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Constantine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na wstępie witam serdecznie i z miejsca przepraszam opiekuna tego działu jeżeli powielam wątek.

Mam takie pytanko. czy po zatarciu wyroku w zawieszeniu (stanadrdowo wyrok + 6 mies) można bez obaw podpisać oświadczenie o korzystaniu z pełni praw publicznych i o niekaralności za przestępstwa popełnione umyślnie??

oświadczam, że nie byłem/am karany/a za przestępstwa popełnione umyślnie i nie toczy się przeciwko mnie postępowanie karne, posiadam pełną zdolność do czynności prawnych oraz korzystam z pełni praw publicznych

czy dobrze rozumiem, że jeżeli w oświadczeniu nie ma słowa "nigdy" to wcześniejsze wyroki przechodzą w zapomnienie ??

A nawiązując do tematu, po przeczytaniu kilkunastu chyba tematów na tym forum dotyczących KRK to czy wszystkie wyroki w zawieszeniu są notowane w KRK do czasu ich zamazania??. Pytam dlatego, bo gdy rozmawiałem kiedyś z jednym policjantem, to przy prowadzeniu postępowania dochodzeniowego wyciągał z KRK informacje dotyczące podejrzanego, który w bazie policyjnej miał zanotowane przestępstwa, a jego wpis w KRK był "czysty"

Sugerowałoby to sytuację, w której do KRK są wpisywane wyroki "odsiedziane" a nie w zawieszeniu.

jak to sie ma w praktyce, bo jak widać teoria jest nie do końca jasna ??

pozdrawiam

troche sam poszukałem informacji u źródeł, i po zatarciu wyroku można bez obaw podpisywać oświadczenie. Dostęp do informacji o delikwencie ma tylko sam zainteresowany i służby mundurowe aczkolwiek wgląd musi być podparty uzasadnieniem (rejestrowane jest, kto, kiedy i w jakim celu zaglądał do akt)

także ewentualna szemrana przeszłość może wyjść na jaw tylko przez np. nieżyczliwe osoby, które wiedzą o notowanej przeszłości.

niestety nadal nie wiem jak jest dokładanie z tym KRk

Po zatarciu skazania wpis usuwa sie z krk.W aktach policji jednak informacje o konfliktach z prawem zostaja.

Powrót