Oświadczenie o przyjęciu spadku.

• Autor wątku Autor wątku arielnowe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arielnowe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Oświadczenie o przyjęciu spadku składane w sądzie spadku w toku postępowania o nabycie praw do spadku.

Otwarcie spadku nastąpiło 5 czerwca 2008r, nie upłynął więc termin 6 miesięcy od dnia otwarcia spadku a wniosek zamierzam złożyć możliwie najwcześniej... bez oświadczenia nie można rozstrzygać o nabyciu praw do spadku.

Chodzi mi o kwestię techniczną – czy treść oświadczenia zawrzeć w treści wniosku o stwierdzenie nabycia praw do spadku, czy też sporządzić stosowne pismo i dołączyć je jako załącznik do wniosku, czy też może ograniczyć się we wniosku o stwierdzenie praw do spadku do stwierdzenia, że oświadczenie zostanie złożone ustnie do protokołu w toku rozprawy i jako dowód przywołać zapewnienie wnioskodawcy?
Każda z przywoływanych możliwości powoduje obowiązek uiszczenia opłaty sądowej 50zł.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.

Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku powinien byc pisemny odrebny na pewno a co do oswiadczenia mysle ze najczesciej jest ustnie skladane w toku sprawy ale czy pisemnie :what: moze ktos jeszcze sie wypowie.

Jako załącznik do wniosku. Najwygodniejszy sposób :)

W toku sprawy nie mozna zlozyc osiwadczenia co do spadku.

Przyjac spadek mozna tez przed notariuszem (akt notarilany) - oplaty okolo 300 zl (jesli notariusz jest bystry) albo 100 (jesli nie jest bystry)
Mozna rowniez przyjac spadek skladajac pisemne oswiadczenie, pod ktorym zlozymy podpis w obecnosci notariusza. to tzw poswiadczenie wlasnorecznosci podpisu. (20 zlotych).
Mozna tez sie udac do sadu wlasciwego ze wzgledu na swoje miesjce zamieszkania i zlozyc takie oswiadczenie. Sąd przesle takie oswiadczenie do sadu spadku.

[cytat="Dura_lex":208nc16j]W toku sprawy nie mozna zlozyc osiwadczenia co do spadku.[/cytat:208nc16j]

Mógłbyś trochę rozwinąć to stwierdzenie Dura_lex. Bo na pierwszy rzut oka kłóci mi się to z art. 640 par. 2 k.p.c.

W mojej spawie zamierzam skorzystać właśnie z możliwości jaką daje art. 640 §2 k.p.c. - stanowi jasno, że stosowne oświadczenie można złożyć w sądzie spadku w toku postępowania o stwierdzenie praw do spadku. Bedę składał oświadczenie o przyjęciu spadku wprost. Nie wiem jak rozegrać to technicznie... skłaniam się ku załącznikowi albo zawarciu teści oświadczenia w we wniosku o nabycie spadku.
Nie chce chodzić do notariusza, przeciągać i komplikować sprawy.
Brak upływu 6 miesięcy od dnia otwarcia spadku i stosownego oświadczenia blokuje mi mozliwość złożenia wniosku o nabycie spadku. Po upływie 6 miesięcy moje pytanie będzie bezprzedmiotowe...

[cytat="arielnowe":1d5bb4mb]W mojej spawie zamierzam skorzystać właśnie z możliwości jaką daje art. 640 §2 k.p.c. -[/cytat:1d5bb4mb]

Skoro przepis mówi o złożeniu "w toku postępowania" to ja bym był za tym że należy to zrobić na terminie sprawy przed Sądem a nie w piśmie czy załącznikach do niego - które dopiero mają prowadzić do wszczęcia postępowania.

Ważne aby nie przegapić owego 6-miesięcznego terminu (bo sprawa na wokandę pewnie nie od razu trafi).

Powrót