oświadczenie o przyznaniu się do długu

• Autor wątku Autor wątku maciejtom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejtom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, mam pytanie do szanownych forumowiczów otóż mój ojciec 2-3 lata temu pożyczył od sąsiada łącznie 20 tyś zł, dług ten spłacił w obecności żony nie biorąc pokwitowania (gotówka), po jakimś czasie stosunki z sąsiadem pogorszyły się i ojciec dostał pisemnie wezwanie do spłaty 20tyś z odsetkami, ojciec odpisał również listownie oświadczenie iż pieniądze zostały pożyczone ale i spłacone już dawno temu

po kilku miesiącach została założona sprawa sądowa przez sąsiada w której domaga się oddania 20tyś
jedynym dowodem jest ojca oświadczenie o przyznaniu się do długu
innych pism, dowodów wpłaty nie ma

z tego co się orientuję jest tu słowo przeciwko słowu + oświadczenie ojca
ale czy jeśli ojciec w jednym oświadczeniu przyznaje się do długu po czym też przyznaje się iż je spłacił czy sąd musi uznać takie pismo w całości czy tylko w części?

witam, oświadczenie pisemne wysłane listem poleconym do sąsiada (sąsiad brał od ojca pewne materiały budowlane za które nie zapłacił i do których wzięcia przyznał się w innej sprawie iż odebrał je i nie opłacił łącznie wycenione zostały na 15tyś zł)

pismo:
Ostateczne rozliczenie wzajemnych zobowiązań

W odpowiedzi na Pana pismo z dnia xx.xx.xxxx które otrzymałem w dniu xx.xx br. wnoszę o zakończenie naszych wzajemnych zobowiązań i całkowite rozliczenie się.
Nasze wzajemnie świadczone przysługi traktowałem do tej pory jako pomoc sąsiedzką. która jak widać nie sprawdziła się. W związku z wystąpieniem przez Pana na drogę formalną poniżej przedstawiam swoją odpowiedź.
1. w okresie ostatniego roku pożyczyłem od Pana gotówkę w łącznej wysokości 20tś zł z czego w listopadzie 2012r. oddałem 20 tyś zł oraz odsetki od pożyczonej kwoty w łącznej wysokości 1 500 zł . Zaznaczam że w trakcie rozmowy która miała miejsce na okoliczność udzielenia pożyczki nie podał Pan żadnych dodatkowych warunków dotyczących oprocentowania pożyczki. Przyjąć należy zatem że pożyczka była nieoprocentowana a jedynie moją dobrą wolą był zwrot kwoty stanowiącej 5% pożyczki.

2. poniżej przedstawiam Pana zobowiązania za usługi świadczone przeze mnie lub moją rodzinę za które nie uiścił Pan dotychczas żadnych opłat:

.....
....
.....

łączna wartość nieuregulowanych należności na dzień dzisiejszy wynosi: 15 627,50zł

Oczekuję uregulowania należności w wysokości 15 627,50zł na rachunek bankowy w terminie 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma.

Sąsiad nie ma żadnych dowodów, wy chyba na jego dług zresztą też nie

dowodem na dług ojca jest chyba przyznanie się ojca w tym jego powyższym oświadczeniu ale też przyznaje się do tego że spłacił ten dług

a my mamy oświadczenie sąsiada z poprzedniej sprawy iż zabrał od ojca towar ale jeszcze za niego nie zapłacił

Powrót