Oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania..

• Autor wątku Autor wątku anetkah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje bardzo, skoro nie ma więcej sugestii to pewnie właśnie tak to należy wypełnić.

Witam,
nie wiem, czy mogę pociągnąć ten wątek, czy zacząć nowy, ale chodzi mi o pomoc w wypełnieniu oświadczenia wspomnianego w tytule wątku.
Otóż złożyłam do sądu wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych w związku z pewną sprawą rodzinną dotyczącą mojej mamy.

Rubryka 3 Stan Rodzinny - czy mam wpisywać dane mojej mamy, która ze względu na stan zdrowia mieszka w naszym domu pomimo braku meldunku (mama jest właścicielem swojego mieszkania, ale nie może samodzielnie mieszkać), czy tylko osób zameldowanych w domu czyli: ja, mąż i nasze małoletnie dzieci?

Rubryka 4 Nieruchomości - mieszkamy we własnym domu, który mój mąż wybudował z własnych oszczędności jeszcze przed naszym ślubem, więc nie jest majątkiem wspólnym, ale nie mamy rozdzielności majątkowej?

Nieruchomość rolna - również przed ślubem bezdzietny wujek mojego męża przepisał na męża pewne gospodarstwo rolne.

Papiery wartościowe - czy mam je uwzględniać - sytuacja podobna - mąż nabył je przed naszym ślubem?

Inne przedmioty wartościowe powyżej 10 tys. - mąż kupił samochód 3 lata temu - byliśmy już małżeństwem, ale w dowodzie rejestracyjnym jest tylko mąż i teść jako współwłaściciel?

Rubryka 5 Dochody i źródła utrzymania - czy należy uwzględniać przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, które mąż nabył jeszcze przed naszym ślubem?
Dodam, że sytuacja materialna mojej rodziny zmieniła się diametralnie na niekorzyść na przestrzeni kilku ostatnich lat - kiedyś mój mąż otrzymywał dużo wyższe wynagrodzenie w szybko rozwijającej się firmie motoryzacyjnej i generalnie nie narzekaliśmy. Ale sytuacja
zaczęła się zmieniać po urodzeniu się naszego drugiego dziecka - ponad rok przebywałam na urlopie wychowawczym (bezpłatnym), męża przeniesiono do innego działu firmy (dużo niższe dochody), dwójka małych dzieci, często chorujących, więc wróciłam do pracy tylko na 1/2 etatu. A tu dom na utrzymaniu (koszty dużo wyższe niż w mieszkaniu) i dodatkowo choroba mojej mamy, więc 5-ta osoba w domu, w dodatku wymagająca coraz większej opieki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Rozwodzimy się z mężem, mamy wspólne mieszkanie własnościowe na kredyt, razem mieszkamy ale od jakiegoś czasu każdy kupuje sobie sam jedzenie, mąż robi opłaty, a ja otrzymuje 800zł na dziecko, za co kupuje jemu pielchy,mleko, ubrania, leki.
Nie wiem jak to wypełnić :/

W ramach wspólnego gospodarstwa wpisujesz tylko siebie i dziecko, tylko swoje dochody podajesz. Rachunki i obciążenia związane z mieszkaniem dzielisz na pół i podajesz u siebie 1/2.

hmm do kogo to była odp ? :)

witam ponowie.
Czy mam wpisać w zobowiązaniach kredyt hipoteczny? nie dokładam się bo nie mam z czego, a jest na mnie, na męża i na jego brata.Z kredytu zakupione mieszkanie w którym razem mieszkamy.
prosze o odp

Witam serdecznie.Staram się od dłuższego czasu o rentę,ale nie mam udowodnionych 4lat okresów składkowych i nieskładkowych i mam przerwy w ubezpieczeniu.Dostałam od Pani w ZUSie oświadczenie w trybie wyjątkowym,gdzie mam wypełnić stan materialny rodzinny i majątkowy.
Mieszkam w domku z rodzicami,ale ja zajmuję sama parter pokoj(gdzie wykonuje dializy),mała kuchnia i łazienka.Rodzice mieszkają na gorze.Czy wypełniając to oświadczenie mam też pisać o rodzinie mieszkającej na piętrze.Jestem pełnoletnia i sama utrzymuje sie.Rodzina nie ma mi jak pomóc,bo mama nie pracuje a tata mało zarabia.

Druga sprawa jest taka na wstępie tego oświadczenia mam podać okresy i przyczynę moich przerw w ubezpieczeniu-czy tu chodzi o przerwy w ubezpieczeniu przez cała moją pracę czy po ostatniej pracy,bo byłam zarejestrowana w Urzędzie Pracy ale ze względu na niezdolność do pracy Urząd pozbawił mnie tego świadczenia.

Witam. Proszę o pomoc w wypełnieniu wniosku. Moja sytuacja wygląda następująco, Złożyłam pozew o rozwód. Z mężem nie mieszkamy od ok 1.5 roku. Obecnie córka i ja mieszkamy z nowym partnerem u jego rodziców. Czy w pkt3 wypisać tylko mnie i dziecko? Czy może jego rodziców i siostrę także? Utrzymujemy się z dochodów partnera, co wypisać w pkt5? Dochody mojego partnera? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Witam,
złożyłam do sądu wniosek o ustanowienie obrońcy z urzędu i dostałam pismo o uzupełnieniu tegoż że wniosku o oświadczenie. Moja sytuacja wygląda następująco jestem bezrobotny nic nie posiadam. Zamieszkuje u mamy, która ma na utrzymaniu jeszcze trójkę mojego rodzeństwa mama pracuje. Rodzice są po rozwodzie a tata zamieszkuje u swoich rodziców i nie płaci alimentów. Czy mam wpisywać mamę w stan rodziny nie otrzymuję od niej pieniędzy tylko jedzenie...i czy dom w którym mieszkam należący do mamy mam wpisywać w nieruchomości? a rubryka o dochodach dotyczy przeszłych lat? czy tylko teraźniejszych bo obecnie jestem bezrobotna...
proszę o pomoc i z góry dziękuję

Witam.
mam pytanie- jak wypełnić oświadczenie o stanie rodzinnym, majatkowym i zrodlach utrzymania? Konkretnie chodzi mi o punkt 5. Mieszkam z rodzicami a dom jest zapisany na rodzicow i nie wiem co mam wpisac. Jestem tam zameldowany ale nie jest dom na mnie przepisany bardzo prosze o pomoc!!! i mam jeszcze pytanie w sprawie punktu 3-mieszka ze mna córka pełnoletnia i rodzice czy mam w tej tabelce wpisac wszystkich ktorzy mieszkaja ze mna w domu?

Witam proszę o podpowiedź jak mam wpisać w załączniku punkt 6. moja sytuacja przedstawia się tak: mieszkam z 5 letnim synem u rodziców, obydwoje pracują ja jestem bezrobotna utrzymują mnie pobieram zasiłek 78zł z MOPS, mój syn chodzi do przedszkola za które płąci były mąż jak to sformułować? i czy mam to napisać na chłopski rozum czy jakieś wyszczególnienia? (jedzenie tyle, rachunki tyle..) PROSZĘ o szczerą POMOC. proszę odpisać na email. fl3ra@onet.pl jestem początkująca na tym forum i mogę się pogubić dziękuję (komuś za wyrozumiałość)

Witam, chcę złożyć do sądu wniosek o wyznaczenie pełnomocnika z urzędu i wraz z wnioskiem muszę złożyć oświadczenie o stanie rodzinnym... mieszkam z dzieckiem u rodziców i jesteśmy tutaj zameldowane, w rubryce gdzie są wydatki, muszę wpisać jakieś wydatki i chciałabym wiedzieć czy oprócz stałych opłat za czynsz, prąd, i wodę, mogę wpisać koszty utrzymania dziecka (ile średnio w miesiącu na dziecko wydaje)?
Nadmieniam, że wcześniej złożyłam pozew o alimenty, a w rubryce, gdzie są dochody jest wpisany mój ojciec, który ma emeryturę i ja mam zasiłek dla bezrobotnych.
Proszę o radę, co mogłabym ewentualnie wpisać jako wydatki.

Czy dochody pełnoletniego syna kawalera mieszkajacego we wspólnym gospodarstwie domowym nalezy wymienic we wniosku o zwolnienie z kosztow sadowych.Cz zatajenie tej informacji moze wpłynac na cofniecie decyzji sadu o zwolnieniu z tych kosztow.

czy zatajenie faktu i nie podanie dochodow syna zamieszkujacego we wspolnym gospodarstwie domowym moze byc powodem do cofniecia zwolnienia z kosztow sadowych

Witam,
mam do wypełnienia oświadczenie o stanie rodzinnym, majątku, etc. i nie wiem co wypełnić w rubryce Dochody i źródła utrzymania wnioskodawcy i osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym. Chodzi konkretnie o "Dochód miesięczny/roczny netto". Czy mam tam wpisać dochód miesięczny, roczny czy roczny i miesięczny? Jedyną osobą, którą tam mogę wpisać, jest mąż pracujący na umowę stałą (już kilka lat) i umowę zlecenie (od tego roku). Jak mam poprawnie wpisać jego dochody?

Witam,
Mam takie pytanie, mój brat obecnie odbywa karę w zakładzie karnym, od sądu otrzymał pismo odnośnie zapłaty za sprawę o alimenty. Chciałby uchylić się od zapłaty, gdyż nie pracuje i nie posiada żadnych dochodów. W tym celu musi wypełnić wniosek o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania. Pytanie moje jest następujące, czy będąc zameldowanym pod tym samym adresem co ja i mama (mieszkanie nie jest brata) musi uwzględniać nas w punkcie:

- pkt 3. STAN RODZINY (wspólne gospodarstwo domowe)
Wystarczy, że wpiszę tutaj siebie, czy nas też musi?

- pkt 5. DOCHODY (i źródła utrzymania wnioskodawcy i osób pozostających we wspólnym gospodarstwie domowym)

Czy tutaj musi wypisać przychód mój i mamy i czy ewentualnie wystarczy wpisać miesięczny czy również roczny?

Ja jako brat, mam do spłacenia kredyt (spłacam długi brata), czy to również ma uwzględniać w zobowiązaniach?

Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

a czy świadczenie 500+ należy wpisać do takiego oświadczenia do sądu?

Powrót