Witam,
nie wiem, czy mogę pociągnąć ten wątek, czy zacząć nowy, ale chodzi mi o pomoc w wypełnieniu oświadczenia wspomnianego w tytule wątku.
Otóż złożyłam do sądu wniosek o zwolnienie od kosztów sądowych w związku z pewną sprawą rodzinną dotyczącą mojej mamy.
Rubryka 3 Stan Rodzinny - czy mam wpisywać dane mojej mamy, która ze względu na stan zdrowia mieszka w naszym domu pomimo braku meldunku (mama jest właścicielem swojego mieszkania, ale nie może samodzielnie mieszkać), czy tylko osób zameldowanych w domu czyli: ja, mąż i nasze małoletnie dzieci?
Rubryka 4 Nieruchomości - mieszkamy we własnym domu, który mój mąż wybudował z własnych oszczędności jeszcze przed naszym ślubem, więc nie jest majątkiem wspólnym, ale nie mamy rozdzielności majątkowej?
Nieruchomość rolna - również przed ślubem bezdzietny wujek mojego męża przepisał na męża pewne gospodarstwo rolne.
Papiery wartościowe - czy mam je uwzględniać - sytuacja podobna - mąż nabył je przed naszym ślubem?
Inne przedmioty wartościowe powyżej 10 tys. - mąż kupił samochód 3 lata temu - byliśmy już małżeństwem, ale w dowodzie rejestracyjnym jest tylko mąż i teść jako współwłaściciel?
Rubryka 5 Dochody i źródła utrzymania - czy należy uwzględniać przychody ze sprzedaży papierów wartościowych, które mąż nabył jeszcze przed naszym ślubem?
Dodam, że sytuacja materialna mojej rodziny zmieniła się diametralnie na niekorzyść na przestrzeni kilku ostatnich lat - kiedyś mój mąż otrzymywał dużo wyższe wynagrodzenie w szybko rozwijającej się firmie motoryzacyjnej i generalnie nie narzekaliśmy. Ale sytuacja
zaczęła się zmieniać po urodzeniu się naszego drugiego dziecka - ponad rok przebywałam na urlopie wychowawczym (bezpłatnym), męża przeniesiono do innego działu firmy (dużo niższe dochody), dwójka małych dzieci, często chorujących, więc wróciłam do pracy tylko na 1/2 etatu. A tu dom na utrzymaniu (koszty dużo wyższe niż w mieszkaniu) i dodatkowo choroba mojej mamy, więc 5-ta osoba w domu, w dodatku wymagająca coraz większej opieki.
Z góry dziękuję za odpowiedź.