Oświadczenie o zamiarze osiąganiania przychodu do renty

• Autor wątku Autor wątku scav
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scav

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Jeżeli w niektórych miesiącach roku 2008 osiągam przychód powodujący zmniejszenie renty, w niektórych jej całkowite zawieszenie a w niektórych zmniejszona ale po wpłacie kwoty przekroczenia na FUS to czy powinienem złożyć do ZUS wniosek o zawieszenie wypłaty renty za rok 2009?

Witam,
odnośnie 2008 roku powinien Pan jak najszybciej poinformować ZUS o dochodach powodujących zmniejszenie lub zawieszenie renty, (bodajże do końca lutego kazdego roku świadczeniobiorca winien zgłaszać takie fakty w ZUS-ie).
Nadmienię tylko, że są 2 warianty obliczania dochodu, miesięczny lub roczny (średnia wypłata) i również w taki sposób może Pan oświadczyć o planowanych dochodach w bieżącym roku.

Tak ja(tzn. osoba mi bliska bo to w jej imieniu pisze) powiadomiłem ZUS o przychodach za rok 2008 tylko teraz dostałem pismo, w którym muszę zwrócić za niektóre miesiące rente ponieważ przekroczyłem w tych miesiącach próg przychodów w niektórych miesiącach muszę wpłacić na FUS a w niektórych nie przekroczyłem. I teraz mam pytnie czy moge pozostać w przyszłym roku (2009) na dobrowolnych wpłatach na FUS (ponieważ bardziej mi się to opłaca) niż rezygnacja z renty...

Można nie zawieszać świadczenia. Ale należy liczyć się, że trzeba będzie "coś tam" wpłacić w ramach rozliczenia rocznego.

Powrót