Oświadczenie wsprawie egzekucji alimentów

• Autor wątku Autor wątku Mershjasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mershjasz

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,
Dzisiaj odebrałem z poczty pismo od komornika sądowego.
Jest to oświadczenie czy dalej chce egzekwować od mojego ojca alimenty zaległe i bieżace.Mam 21 lat ojciec nie wie nawet kiedy mam urodziny i przez cały okres państwo płaciło na niego.
dzwoniłem do kancelarii i Pani powiedziała zebym lepiej wnioskował o zaległe bo jeżeli się nie ucze to bieżace musiałbym prawopodobnie zwrócić.
Poprosiłem aby wskazała mi ile zaległe alimenty wynoszą. Dowiedziałem się ze 21 tysiecy a z odstetkami około 31 tysięcy. ja do pani mowie ze skoro przez 18 lat ojciec się ukrywał to nagle się nie znajdzie i nie zacznie płacic zaległych alimentów. I się pytam czy skoro go nie znajda moge wnioskować o ściąganie z jego rodziców. Pani odpowiedziała ze owszem. Więc mam wysłac do komornika z którego wysłać oświadczenie ze żadam egzekucji zaległych alimentów wraz z numerem konta bankowego. Wiem,że absurdalne jest to ze nie dostane 21 tysięcy zwrotu alimentów na konto bankowe więc wyśle drugie pismo z prosba o egzekwowanie pieniedzy od rodziców ojca i napisze ze nie chciałbym ponosić zadnych kosztów sądowych bo mnie na nie nie stać.

Jestem przekonany,że komornik nic nie zdziała więc jakie kroki mogę podjąc w kierunku odzyskania zaległych alimentów?

Pozdrawiam

Pana dziadkowie nie są odpowiedzialni za długi swojego syna. Nic się Panu od nich nie należy.
Pytał Pan co może zrobić?
Ustalić majątek i miejsce pracy dłużnika. Czekać nie wycofują wniosku o egzekucję zaległych - kiedy dziadkowie umra może Pan złożyć wniosek o otwarcie spadku (w imieniu ojca) i zabezpieczyć swoje środki przy okazji takiego postępowania.

Czyli nic poza oswiadczeniem ze wnosze egzekucje zaległych alimentów nie moge zrobic? Jestem na 99 procent przekonany ze komornik nic nie zdziala. Zaden wniosek do irzedu skarbowego po 3 miesiacach nic nie da? Komornik ma teraz wieksze prawa po zmianie przepisów alimentacyjnych czy dalej jak pojedzie do miejscowości gdzie niby moj ojciec przebywa i dowiedzeniu sie od jego rodziców że niby go nie ma w domu nic nie moze zdziałać?

Jeśli ojciec nie mieszka z rodzicami to dlaczego ktoś miałby ich nachodzic?
Pan może złożyć zawiadomienie do prokuratury i postarać się o wyrok dla ojca.
Kiedy był Pan niesamodzielny można było się ubiegac o dodatkowe alimenty (a nie w zastępstwie za) od dziadków. W tej chwili jest Pan samodzielny i o taką pomoc można ubiegać się tylko w przypadku niedostatku.
Pozostaje egzekucja zaległych i obserwowaniu rodziny.

Powrót