oszacowanie nieruchomości przez komornika

• Autor wątku Autor wątku pmmoskwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmmoskwa

Użytkownik
Odpowiedzi
70
Cześć,

Otrzymałem pismo, że komornik (egzekucja niespłaconego kredytu) za miesiąc dokona oszacowania mojej działki. Jest to niezabudowana nieruchomość z bardzo trudnym dojazdem, gdzie nawet ja nie wiem, jak biegnie granica działki. Ceny chodzą tam po 5zł/m2, ale i tak nikt nie kupuje. Chodzi o to, że w księdze wieczystej istnieje wpis hipoteka przymusowa ustanowiona przez ZUS - mam kilka tysięcy niezapłaconych składek. Poza tym wiem, że nastąpił zbieg egzekucji, ale pojęcia nie mam, kto otrzyma pierwszeństwo egzekucji - komornik działający na rzecz wierzyciela, czy zus. W związku z tym pytanie: czy komornik może dokonać oszacowania, mimo ustanowionej przymusowej hipoteki przez zus?

Ostatnia edycja:
dzięki Regand za odpowiedź

A dokonać licytacji może?

Dziękuje Wam za szybkie wyjaśnienia. Pozdrawiam

A czy czasem jeśli ZUS jest wpisany na hipotekę i odbędzie się licytacja to nie ZUS powinien być zaspokojony w pierwszej kolejności?

coco2000 napisał:
A czy czasem jeśli ZUS jest wpisany na hipotekę i odbędzie się licytacja to nie ZUS powinien być zaspokojony w pierwszej kolejności?
Zasponsoruje go wierzyciel egzekwujący

A jeśli ZUS nie jest egzekwującym, to fakt, zostanie zaspokojony w pierwszej kolejności, po kosztach i alimentach

Powrót