Oszczędnościowa Książeczka Mieszkaniowa PKO

• Autor wątku Autor wątku jonson87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam serdecznie,

Mam kśiążeczkę PKO (nie ma daty zalozenia, a nie moge odczytac jaka jest data pieczątki). Na książeczce jest 11000 tys starych zlotych. Proszę o pomoc, czy z tej ksiązeczki coś się nalezy? Bardzo mi zależy na odpowiedzi

Witam,

Mamy mieszkanie spółdzielcze- własnościowe w spadku po rodzicach z siostra po 50% każda z nas. Znalazl się chetny do zakupu ale ma tylko 20% gotówki z 90 tys zł jakie chcemy za mieszkanie a resztę chce pokryć z książeczki mieszkaniowej z PKO. On mówi, że był miesiąc temu i wyliczono mu z premia na zakup mieszkania z rynku wtórnego 70 tys złotych. Nie wiemy jak to ugryść. Wyczytaliśmy, że aby otrzymał premie najpierw musimy podpisac akt notarialny. Czy jest to dla nas ryzykowne, że podpiszemy akt i pózniej możemy nie otrzymac reszty pieniedzy ? Jak tu sie zabezpieczyć ? Wiadomo, że sprzedaż nieruchomości i przeniesienie własności nie może być bowiem pod żadnymi warunkami. Mając akt notarialny kupujacy staje się bezwzględnym właścicielem.
Rozumiem, że najpierw pójdziemy z kupujacym do banku aby osobiście potwierdzić wysokośc wkładu. Ale co dalej?. Czy w banku możemy od razu wystapić przed zakupem o likwidację i zastrzedz aby bank przelał nam pieniądze za sprzedane mieszkanie a nie posiadaczowi ? Przeciez gościu może nam pózniej tej kasy po likwidacji nie oddac i zostanie droga sądowa. Bardzo proszę o pomoc jak to załatwić ...

Witam
Byłem dzisiaj w PKO BP z moją książeczką która była założona 1989 roku i wpłaty były dokonywane do roku 1993. Pani w banku powiedziała mi ze premia będzie naliczana TYLKO DO października 1990 roku czyli tylko jakieś półtora roku. Stwierdziła, że wtedy Sejm zniósł jakąś ustawę o tych książeczkach i po późniejszej dacie już wkładu się nie nalicza. Czy to prawda i czy te wpłaty po październiku 1990 roku już tak po prostu przepadły?

Witam,
Proszę znawców tematu "książeczek mieszkaniowych" o pomoc.

Niedawno otrzymałam ze Spółdzielni mieszkaniowej, w której mam wbite członkostwo w książeczce mieszkaniowej( założona przed rokiem 80) pismo o jakiś wpłatach ustanowionych niedawno przez Radę Nadzorczą z tyt. kosztu obsługi członka oczekującego.
Mocno się zbulwersowałam, bo jakież to koszty owa Spółdzielnia ponosi??
Moje pytanie:
1. Czy w świetle prawa taka uchwała Rady Nadzorczej, a nie Walnego Zgromadzenia ma jakąś moc prawną,
2. Czy jeśli wyrejestruję się z owej Spółdzielni to mogą pojawić się jakieś konsekwencje w ważności książeczki lub w uzyskaniu premii gwarancyjnej?

Witam,

posiadam książeczkę mieszkaniową założoną w sierpniu 1982 roku na której uzbierane jest 47 000 zł. Ostatnio dałam książeczkę do przeliczenia i wyszło mi że:
- wkład na książeczce mieszkaniowej 4,70
- odsetki 219,17
- premia gwarancyjna 3 111,51.

Na wewnętrznej stronie książeczki mam wpisane że do zadeklarowanego okresu oszczędzania zaliczono 29/63 miesięcy.
Trochę to dziwne dlaczego nie zaliczyli wszystkich wpłat?

Po wyliczeniu programem który podał recarep wychodzi mi 6600zł.
Chce złożyć odwołanie o ponowne przeliczenie i uwzględnienie wszystkich miesięcy a nie tylko wybranych. Zobaczymy co odpowiedzą.

Miał ktoś tego typu problem przy wyliczaniu premii?

witam nasz kochany bank PKO uwielbi ludziom robić problemy:mad:posiadam książeczkę mieszkaniowa z premią gwarancyjną . Mam dwa domy w jednym mieszkam na stałe drugi zaś rozbudowuje i na niego chcę uzyskać premię gwarancyjną. Bank zarzuca mi że ten dom nie stanowi odrębnej własności. Dom ten znajduje na innej działce i ma własny numer. jak to jest możliwe? jakie podjąć kroki żeby uzyskać premie?pomocy:help::help:

witam mam mieszkaniowa ksazeczke oszczednosciowa zalozona w 1988 r posiadam na niej 23000 to teraz po obliczeniu premi gwarancyjnej ile bym mial jak chcialbym sie budowac i koszt bodowy to ok 300000

Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek:

Mam kilka pytań - dla porządku wstęp a później postaram się wypunktować.

Otóż wraz z siostrą posiadamy książeczki mieszkaniowe założone przed 1990. W domu, którego właścicielami są rodzice (współwłasność) - konieczna jest wymiana okien. Według poczynionego rozeznania wynika - że można by było się ubiegać się o premię gwarancyjną stąd pytania:

1. Rozumiem, że premia przysługuje dla posiadacza książeczki, która była opłacana w pewnym okresie przed 1990 rokiem, później wkład na książeczce był zachowany, ale nie wnosiło się już nowych wkładów??? - czy też trzeba było płacić dalej w jakiejś innej formie, zważywszy na to, że ten typ książeczek został wycofany???

2. Współwłaścicielami domu są obydwoje rodzice - książeczki są na nas (dzieci) - rozumiem, że trzeba zrobić cesję w banku - tylko na kogo? - obojętnie na którego z rodziców ???

3. Czy cesja powinna być zrobiona przed wykonaniem wymiany okien, czy może być zrobiona po ???

4. Czy w związku z cesją książeczki - celem uniknięcia zapłacenia podatku trzeba zgłosić ten fakt do urzędu skarbowego druk SD-... (zdaje się) - czy też nie trzeba zgłaszać bo od cesji podatku nie ma???

5. Czy premia gwarancyjna może być wypłacona z obydwu książeczek - mimo wymiany okien w jednym domu (czyli na ten sam cel).

6. Czy kwota premii gwarancyjnej zależy od wysokości poniesionych kosztów, czy też jest stała wyliczana niezależnie od przyczyny dla której jest wypłacana (budowa domu, kupno mieszkania, remont...)

7. Rozumiem, że dokumentami potrzebnymi w banku jest faktura za wymianę okien, odpis z księgi wieczystej (pełny??? jakaś jego część???), dowody współwłaścicieli domu (rodziców)???

8. W przypadku gdy wymiana okien wykonywana byłaby w sytuacji gdy właścicielami są rodzice - a prawo do wypłaty premii będzie za kilka lat (termin wypłat premii w zależności od daty założenia książeczek...) - a w międzyczasie nastąpiłaby zmiana właściciela domu (testament, darowizna...) - to nowy właściciel (czyli np. ja bądź siostra) może ubiegać się o wypłacenie premii - na podstawie faktury na wymianę okien wystawionej na poprzedniego właściciela (rodziców)???

Prosze o pomoc moja książeczka była już przeliczona i widnieje taki wpis może mi to ktoś wytłumaczyć

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam, moi rodzice założyli mi książeczkę w 2005 roku i wpłacili na nią ok 5000zł. Chciciałabym wiedzieć, ile przypuszczalnie może być na tej książeczce(w banku robią dziwne problemy z tą informacją oraz informacją o oprocentowaniu, o którym też bym się chętnie dowiedziała) i czy opłaca się dalej ja mieć (wpłacać środki lub nie) czy lepiej ją zlikwidować.

witam wlasnie dzisiaj odebralem zaswiadczenie o wysokosci zgromadzonych srodkow na ksiazeczce mieszkaniowej i to jest jakas kpina
stan oszczednosci na dzien 101.03.2013 wynosi 1883,27 zl na ktory sklada sie
wklad na ksiazeczce mieszkaniowej 42 zl
premia gwarancyjna 1330,19 zl
odsetki za lata ubiegle 510,54 zl
odsetki biezace 0,54 zl
premia gwarancyjna zostala nal;iczona na podstawie ceny 1m2 powierzchni uzytkowej budynku mieszkalnego za 3 kwartal 2012 r w wysokosci 3915,00 zl

to niezle a mialem tam 420 000 na 91 rok i zrobilo sie 42 zl

wiec co mam zrobic niemam ani mieszkania swojego ani nie kupuje wiec co o tym sadzicie?? czekam na odpowiedz pozdrawiam

Witam,

posiadam prawo do własności domu mieszkalnego-jednorodzinnego; proszę o wyjaśnienie/interpretację zapisu mówiącego o: "remontem polegającym na wymianie okien lub instalacji gazowej lub instalacji elektrycznej w lokalu mieszkalnym lub domu jednorodzinnym, którego właścicielem jest właściciel książeczki mieszkaniowej, lub do którego przysługuje właścicielowi książeczki mieszkaniowej spółdzielcze prawo do lokalu lub domu jednorodzinnego"
Czy jeśli kupię np. 2 okna to premia gwarancyjna zostanie mi w 100% wypłacona, czy jej wartość uzależniona jest od wartości kupna okien (np. 20 okien=większa premia, czy nie ma to znaczenia)
Za wyjaśnienie z góry bardzo dziękuję!

Witajcie. Ja też mam ogromny problem i tez zostałam wprowadzona w błąd przez Panią w banku. Zakupiłam mieszkanie wraz z mężem i nabyłam udział w wysokości 1/2 prawa do lokalu mieszkalnego. I teraz myk. Bank mi nie wypłaci premii gwarancyjnej ponieważ ustawa mówi, że premia przysługuje z wyjątkiem sytuacji nabycia lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego na zasadach współwłasności w częściach ułamkowych. Kuśwa, nie roxzumiem. Kupiłam mieszkanie, zainwestowałam pieniądze wraz z mężem to czemu nie otrzymam pieniędzy. Ktoś zna podobną sytuację? Co mogę zrobić żeby te pieniądze otrzymać?
Czy na remont otrzymam jeśli jestem współwłaścicelem lokalu?

Witam,
Mam problem apropo książeczki mieszkaniowej, potrzebuje porady eksperta lub osoby która miała podobny problem, a mianowicie:
Zlikwidowałem książeczkę mieszkaniową i spełniłem wszystkie wymogi odnośnie uzyskania premii gwarancyjnej. Książeczka została założona w 1988 r, po denominacji było na niej 12zł wpłacane było regularnie do 1992 roku następnie przestój do 2011 i znów wpłaty regularne. Wczoraj przyszedł przelew, na konto wpłynęło 1780zł co jest kpiną.
Przed rokiem moja siostra zlikwidowała książeczkę, książeczka z 1989 roku po denominacji 8,5 zł dostała 14 tys.
A moje pytanie odnośnie tematu. Czy ktoś z was odwoływał się do banku apropo wypłaty pieniędzy z książeczki mieszkaniowej? Albo czy zakładał sprawę w sądzie i czy to coś poskutkowało ?
Czytając forum widziałem ze wiele ludzi ma problem odnośnie wypłat ale nie znalazłem tematu w którym ktoś próbował się odwoływać albo oddawać sprawę do sadu.
Dzięki z góry

O ile pamiętam, jeśli w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych uzbierało się pełny wkład na mieszkanie i zarejestrowało w spółdzielni mieszkaniowej, to państwo gwarantowało, że za ten wkład otrzymamy mieszkanie, gdy przyjdzie nasza kolej -i na tym miała polegać premia gwarancyjna.
Czy ktoś wie, jakie przepisy mówiły o premii gwarancyjnej, gdy zakładaliśmy książeczki mieszkaniowe systematycznego oszczędzania?
/Ja miałem książeczkę złożoną w 1977, pełny wkład na M1, zarejestrowaną, teraz otrzymałem 5437 zł razem z odsetkami i premią gwarancyjną! Moje dzieci dostały za swoje książeczki po 604 zł, z odsetkami za ponad 20 lat i premią gwarancyjną :P/

Witam, odnalazłam właśnie swoją książeczkę mieszkaniową. Z pierwszej książeczki została mi zaksięgowana wpłata prawie 80tys zł. Przy drugiej książeczce przyszła denominacja i tak wzięła się ta trzecia, na której niby mam 50zł. Przed denominacją miałam 360tys zł. Czyli całkiem niezłe mieszkanko bym miała. I zastanawia mnie fakt jak oni mi to wyliczą, ktoś coś wie na ten temat?

Ostatnia edycja:
Dzień dobry,
czy ktoś orientuje się ile dni ma PKO BP na rozpatrzenie odwołania dotyczącego wysokości naliczenia premii gwarancyjnej?

Moja sytuacja wygląda następująco:
Niecały miesiąc temu kupiłam mieszkanie. Od razu zgłosiłam książeczkę do likwidacji. Już na wstępnie bardzo zdenerwowało mnie, że musiałam założyć nowe konto w PKO ("tak Pani radzę, bo inaczej będzie wysoka prowizja..."). Trzeba przyznać, że pieniądze pojawiły się szybko, po 10 dniach. Ale moim zdaniem błędnie naliczono mi premię gwarancyjną. (na podstawie niewłaściwego kwartału) Na swoje szczęście w 2009 roku zwróciłam się o naliczenie kwoty i mam papierek od banku. Wtedy miałam wyższą premię mimo, że wkład własny był niższy o kilka tysięcy, a cena za m2 wynosiła 3850 zł. Wtedy również naliczano mi premię w lipcu i opierano się o dane GUS na I kwartał 2009 r. Premia, jaką mi wypłacono w lipcu tego roku, przy wyższym wkładzie i cenie m2 za I kwartał w wysokości 4019 zł, jest niższa. Panie w moim oddziale również stwierdziły, że jest to zupełnie nielogiczne. 1 sierpnia złożyłam odwołanie.
Tylko teraz te pieniądze są przyblokowane i zastanawiam się jak długo bank może debatować nad moim pismem (dołączyłam im wyliczenie z 2009 r., dołączyłam nawet tabelę GUS z cenami m2 - mają wszystko podane na tacy).

Witam, mam dosc nietypowe zapytanie. Otoz w czerwcu zlozylam ksiazeczke mieszkaniowa do zrealizowania w lokalnym oddziale PKO. Otrzymalam oficjalne zaswiadczenie, ze caly proces zajmie 2 tyg. Minelo juz 9 tygodni, a po ksiazeczce i pieniadzach ani sladu. Wyglada na to, ze PKO zagubilo moje dokumenty.

Pytanie: Jak najskuteczniej napisac zazalenie, jakich argumentow uzyc i jakiego odszkodowania moge zazadac od PKO za tak karygodne zaniedbanie? Oczywiscie konsekwencje finansowe sa dla mnie dosc dotkliwe, gdyz premia gwarancyjna miala konkretne przeznaczenie.

mam ksiazeczke po ojcu była wpłacona jedna kwota w kwietniu 1986r było to 75000zl starych ile moge z tego dostac z premia oczywiscnie nie wiem jak to wyliczyc a do banku nie moge isc bo nie mam jeszcze aktu własnosci

Powrót