Oszukalem na Allegro.pl, list gonczy??? Co robic???

• Autor wątku Autor wątku 456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich uzytkownikow tego forum. Trafilem tutaj poniewaz mam problem i prosil bym o porade. Pol roku temu dokonalem oszustwa na allegro oszukujac kilka osob na laczna kwote 550 zl (z glupoty). Pod koniec listopada odebralem wezwanie na policje w tej sprawie na ktore sie nie wstawilem. Na poczatku grudnia probowalem raz zkontaktowac sie z funkcjonariuszem ktory prowadzi sprawe poprzez nr telefonu podany na wezwaniu lecz telefon nie odpowiadal. Dzis tez dzwonilem bo chcialbym w koncu wyjasnic te sprawe (i zwrocic pieniadze poszkodowanym) lecz telefon znow nie odpowiada. Co robic w takiej sprawie? Zglosic sie osobiscie na policje lub w prokuraturze? Czy jest taka mozliwosc ze zostal wystawiony za mna list gonczy przez to ze odebralem wezwanie i sie nie wstawilem? Zkontaktowac sie z poszkodowanymi w celu oddania pieniedzy? Jakie moga byc konsekwencje tego typu przestepstwa? Z gory dziekuje za wszelkie rady i sugestie. Pozdrawiam.

Na początek skontaktuj się z ludźmi, których oszukałeś i poproś o wskazanie sposobu zwrotu wyłudzonych pieniędzy.
Inna sprawa, że wątpię abyś uniknął kary ale możesz mieć nadzieję, iż z racji oddania wyłudzonych pieniędzy, zostaniesz potraktowany łagodniej nieco.

Dzieki za dobra rade. Juz skontaktowalem sie ze wszystkimi oszukanymi osobami i teraz czekam na odpowiedz, zwracam pieniadze i z potwierdzeniami ide na policje. Najbardziej mnie martwi fakt tego odebranego wezwania z policji na ktore sie nie wstawilem... Jezeli ktos ma jeszcze jakies rady to prosze pisac. Pozdrawiam!

I mam jeszcze jedno wazne pytanie... W jaki sposob zwrocic pieniadze za pomoca przelewu przez internet czy lepiej wplacic bezposrednio w banku lub okienku pocztowym?

w taki sposób ,żeby mieć potwierdzenie dokonania tej czynności...:) a czy będzie to przez internet , przekazem, przelewem czy do ręki nie ma znaczenia...

Powrót