oszukało mnie fast finance

• Autor wątku Autor wątku Elzbieta74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Elzbieta74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.Szukam pomocy od ludzi znających się na rzeczy.Komornik zaczął pobierac mi z konta 150 zł w ramach niespłaconego długu.Chcąc,aby zszedł z konta skontaktowałam się z windykacją,ze dobrowolnie zacznę spłacać im moj dług.Fast finance ustalił,ze 400 zł miesięcznie i musze znalezc zyranta i podpisac weksel na wypadek nie spłacania.Zrobiłam to i regularnie spłacam.Z tym,ze w tym miesiącu komornik zajął mi 1/2 pensji i 150 zł ktore wczesniej pobieral.Po zrobieniu opłat za media nie mam z czego zyc.Zadzwoniłam do fast finance i kobieta juz nie chce ze mną wcale rozmawiac,kaze płacic dalej 400 zł.Komornik umywa ręce poniewaz nie ma uchylenia zobowiązania z fast finance.Porozmawiac chciałam z zarządem fast finance to nikt mnie nie chce połączyc.Jestem w kropce.18 mija termin wpłacenia kolejnej raty 400 zł,a ja nie mam pieniędzy,bo mi wszystko zabrali,jesli nie wpłace wejda na konto zyranta,albo wypiszą weksel.Co mam robić?Proszę o pomoc :(

Elzbieta74 napisał:
i musze znalezc zyranta i podpisac weksel na wypadek nie spłacania.
to było bardzo niemądre, jak chodzi o weksel. Czy jest deklaracja wekslowa identyfikująca ten weksel? Nie żartuję, zdarzały się przypadki że taki weksel później "zaginął", by wypłynąć za jakiś czas, już na większą kwotę, w dodatku po indosie. Sprawa do obrony jest wówczas niesamowicie trudna, jeśli nie wręcz niemożliwa.

Elzbieta74 napisał:
jesli nie wpłace wejda na konto zyranta,albo wypiszą weksel.Co mam robić?Proszę o pomoc :(
Myślę, że żyrant może wypowiedzieć umowę (bo nie jest to umowa bankowa). Chyba że żyrant też podpisał weksel, to tak łatwo nie pójdzie.
Ale co do weksla to obawy istnieją. Na jaką kwotę wypiszą, określa to deklaracja wekslowa (jeśli istnieje)?
Nawet gdyby założyć wypisanie weksla, to i tak komornik nie będzie ściągał więcej niż dałby radę teraz. Weksel to nie jakiś magiczny papierek, a jedynie bardzo duże ułatwienie na drodze od pozwu do egzekucji. I na pewno za tydzień nikt nie wejdzie na konto żyranta, bo tak mu się podoba wejść.

Na zakończenie postu taka dygresja, że to nie pierwszy taki przypadek ze strony tej firmy. Myślę że najbezpieczniej będzie jeśli sprawę będzie pilotował komornik.

Ostatnia edycja:
Należy pójść w kierunku odstąpienia od ugody (w związku z tym, że się z niej nie wywiązali) i zażądać wydania weksla. Czy w tej ugodzie są zapisane obowiązki wierzyciela (umorzenie egzekucji)?

Powrót