Oszukana- otrzymałam inną rzecz

• Autor wątku Autor wątku proszeopomoc1222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proszeopomoc1222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, prosze o pomoc.
Dnia 16.03 kupiłam na allegro kurtkę za 180, wczesniej cena zostala ustalona ze sprzedajacą i byłam z nią w kontakcie. Zapłaciłam przez PayU tego samego dnia. Wczoraj (26.03) otrzymałam paczkę, lecz otworzyłam w domu, poniewaz nigdy nie zdarzyla mi sie taka sytuacja, zeby zostac w taki sposob oszukana Paczka wymiarami i wagą mogła dawać wrażenie, ze jest w niej moja kurtka, ale w środku była zupełnie inna rzecz. Od razu zgłosilam to sprzedającej, ktora twierdzi, ze kurtke sprzedawala swojej kolezance, ktora ta kurtke wysylala. Napisala takze, ze pieniedzy nie odda dopoki nie bede miala protokołu ani zadnych dowodow na to, ze w srodku byla inna rzecz.

-utorzyłam już spór na allegro, ale nie wiem czy to coś da:(((

Nie wiem co robic, blagam pomóżcie !!

proszeopomoc1222 napisał:
Napisala takze, ze pieniedzy nie odda dopoki nie bede miala protokołu ani zadnych dowodow na to, ze w srodku byla inna rzecz.
Super, zrób fote tego co otrzymałaś, wyślij jako dowód i zgodnie z obietnicą zażądaj zwrotu pieniędzy.:)
Albo
Złóż reklamacje z
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Otwieranie paczki w obecności kuriera wyklucza takie problemy, dlatego pamiętaj na przyszłość, a w razie niezgodności lub uszkodzeń spisujesz protokół szkody będący podstawą reklamacji.

1. Kupiłaś jako osoba fizyczna od osoby fizycznej?
2. Czy masz jakiekolwiek dowody na to, że otrzymałaś inną rzecz, niż zamówiona?
3. Co było w paczce? Kurtka, lecz innego producenta?

Od razu zgłosilam to sprzedającej, ktora twierdzi, ze kurtke sprzedawala swojej kolezance, ktora ta kurtke wysylala.
Rozwiń tą kwestię.

Mirr napisał:
Super, zrób fote tego co otrzymałaś, wyślij jako dowód i zgodnie z obietnicą zażądaj zwrotu pieniędzy.:)
Jaki "dowód"?

1. Kupiłaś jako osoba fizyczna od osoby fizycznej? -Tak

2. Czy masz jakiekolwiek dowody na to, że otrzymałaś inną rzecz, niż zamówiona? - Nie mam zadnych, oprocz tego co otrzymalam (moze sie przyda waga rzeczy na kopercie)

3. Co było w paczce? Kurtka, lecz innego producenta? - Nie.. zakupiłam Parkę H&M (dosyc ciezka rzecz) otrzymalam czerwoną kurteczke tez H&M ale na pewno wagowo lżejszą od rzeczy ktora powinnam dostac. Sprzedajaca mi wamawia, ze otrzymalam towar taki jaki powinnam byla otrzymac ;/

Rozwiń tą kwestię. - Jak rozmawiałam z nią na początku, nie wspomniała, ze sprzedaje rzecz swojej znajomej, ktora mi ta kurtke miala ponoc wyslac (adres na kopercie nalezy do Pani, do ktorej nalezy konto na allegro-sprawdzilam)

dodam, iz ta Pani ma nadal ta kurtke na sprzedaz i nie odpowiada na moje pytania ani nie odbiera telefonow.

FreeG napisał:
To była ironia, do tego co pisze sprzedająca. Która doskonale wie, że oszukuje kupującą. Fota może być dowodem prywatnym na to co otrzymała kupująca.

Ostatnia edycja:
A gdybm odeslala paczke nie podajac przyczyny (wydaje mi sie, ze cos takiego mozna zrobic w przeciagu 7 dni) i domagajac sie zwrotu kosztow ??

Nie kupiłaś od przedsiębiorcy i nie ma w relacji C2C takiej możliwości.

czyli po prostu zostalam oszukana na 180zł i nic nie moge z tym zrobic.

Ta kobieta bedzie tak kazdego oszukiwac i nie bedzie ponosic zadnych konsekwencji

Możesz wysłać poleconym ZPO reklamację z tytułu rękojmi (art. 556, 560 kc) odpowiednio argumentując swoje żądanie (odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny), załączając bezwartościowy dowód w postaci fotografii otrzymanej odzieży, będąc świadomą, że nie istnieją podstawy, by rozpatrzyć ją pozytywnie.

Możesz również, na podstawie swojego przekonania o celowym działaniu sprzedającej tj. cyt. "ta Pani ma nadal ta kurtke na sprzedaz i nie odpowiada na moje pytania ani nie odbiera telefonow.", ważąc słowa, poinformować o treści art. 287 kodeksu karnego:
Przepis prawny:
art. 286 kk
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

nie bede sie procesowac o 180zł ale jest mi przykro, ze zostalam oszukana tym bardziej, ze ja nigdy nikogo nie oszukalam. :mad::mad::mad:

macie jeszcze jakies pomysly ??

FreeG napisał:
Przepis prawny:
art. 286 kk
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Czy coś się zmieniło od ostatniego razu jak widziałem kodeks karny, czy przypadkiem progiem przestępstwa z tego art. 286 k.k. jest szkoda przekraczająca 250 zł. A kurtka kosztowała 180 zł ...

Ps. To akurat tak trochę niezwiązane z tematem :)

NitrOneT napisał:
Czy coś się zmieniło od ostatniego razu jak widziałem kodeks karny, czy przypadkiem progiem przestępstwa z tego art. 286 k.k. jest szkoda przekraczająca 250 zł. A kurtka kosztowała 180 zł ...
Tak to przy kradzieży, nie przy oszustwie.

Znowu problem, ta kobieta twierdzi , ze nie odbierze paczki,ktora wysle w ramach reklamcji. Juz kompletnie nie wiem co robic:mad::mad::mad:

czyli po prostu zostalam oszukana na 180zł i nic nie moge z tym zrobic

Możesz próbować z rad moich przedmówców, ale pamiętaj, że nie masz dowodu na zawartość przesyłki (brak protokołu).

Na przyszłość. Jeśli kurier już sobie pójdzie, warto nakręcić film pt. "odpakowanie przesyłki". Gdybyś taki film teraz miała i poinformowała o tym sprzedającą byłaby szansa, że taki argument podziałałby na nią.

Nastraszyłam tą Panią , twierdząc, że ona nie ma żadnych dowodów na to co pakowała do koperty a ja jako dowód mam wagę na kopercie i przedmiot,ktory byl w srodku, i ktorych waga sie pokrywa co do grama ..... moze to cos da

cedwah napisał:
warto nakręcić film pt. "odpakowanie przesyłki". Gdybyś taki film teraz miała i poinformowała o tym sprzedającą byłaby szansa, że taki argument podziałałby na nią.
Nawet nie koniecznie trzeba mieć taki film, wystarczy przy pierwszym kłamstwie, napisać, że się go ma:cool: Bleff działa, bo oszusta nie jest trudno oszukać. ;) Znacznie przyspiesza to sprawę.

napisalam, ze mam film i jeszcze raz podkreslilam ze to ja posiadam ramoneske i koperte z wagą. Na koniec dodalam, ze to ona nie ma żadnych dowodów na to co spakowała.

LUDZIE POMOGŁO !!!! :D:D:

Postawialam ja przed faktem, ze to ona jest winna, ja mam dowody itp.
Napisalam krotko i zwiezle, ze jak mi nie odda pieniedzy jeszcze dzis odwiedze prokurature i nastraszylam konsekwencjami. Od razu podzialalo, Pani zaczela sie nagle tmaczyc, ze zadzwonila jej kolezanka,ktora paczki pomylila i jeszcze dzis wysle mi wlasciwy przedmiot !Odpowiedzialam,ze jak parka dojdzie to odesle ramoneske, w odpowiedzi dostalam jeszcze raz przeprosiny !!!

Dziekuje wszystkim za rady:)

Nieładnie tak oszukać oszusta. A ty, a ty. :D
Tak działa zasada wzajemności
Jak dostaniesz towar który kupiłaś, poproś o kasę na odsyłkę, albo zgodę na wysyłkę za pobraniem tej oszukanej kurtki.

Ostatnia edycja:
Powrót