Oszukana przez internet - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Julka1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Julka1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Bardzo proszę o pomoc i radę. Zostałąm oszukana za pośrednictwem portalu internetowego - kupiłam za 500 zł przedmiot, który był nie zgodny z opisem na aucji - zupełnie nie nadaje się do użytku (przedmiot używany). Obsługa portalu poradziła aby w takim przypadku złożyć doniesienie na policjię - art 286 par 1 KK. Policja zaś twierdzi, że nie leży to w ich gestii i pozostaje mi w takim przypadku jedynie postępowanie z powództwa cywilnego. Czy tak rzeczywiście jest? Bardzo proszę o porad i z góry dziękuję

Moim zdaniem Policja nie ma racji. Sprawy o allegrowe oszustwa są dość częstymi sprawami karnymi.

to ,ze przedmiot jest używany nie oznacza z gory ,że nie nadaje się do uzytku.....

ponadto pani przedmiot otrzymała... ten sam model, marka , itp. który byl w opisie aukcji...

nie wywiązanie się z umowy cywilnoprawnej (a taką pani zawarła wygrywajac aukcję nie od razu ma przełożenie na skutki karne... muszą zaistnieć określone znamiona czynu ,a tych ciężko będzie tutaj sie doszukać ....

o ile już to możnaby ewentualnie spróbować na kwote różnicy pomiędzy wartością zapłaconą a wartościa przedmiotu który pani otrzymała....

ponadto nic pani nie wspomniała czy w opisie aukcji było ,że przedmiot jest nowy czy używany? nic pani nie wspomniała co to za przedmiot (metalowy, szklany, inny) i w jaki sposób zostal zapakowany i przesłany (inaczej się np. pakuje rzeczy szklane ,a inaczej nr. metalowe czy drewniane), czy przesyłka była ubezpieczona, czy odbiór był za pobraniem czy np. na poczcie gdzie istniała możliwość sprawdzenia zawartości przesyłki.... i tp.itd... niekiedy szczegóły mają znaczenie...

Markiz32 napisał:
to ,ze przedmiot jest używany nie oznacza z gory ,że nie nadaje się do uzytku.....

??? Ja nie napisałam, że ten przedmiot nie nadaje się do użytku dlatego że jest używany!!! Wiedziałam, że nie kupuję rzeczy nowej, ale w opisie aukcji było napisane że ta rzecz jest sprawna - używana zaledwie kilka razy, a gdy do mnie dotarła (przesyłka ok - zabezpieczona prawidłowo) okazało się, że jest zużyta bardziej niż wskazywał na to opis, dodatkowo nie działa - jest to rzecz elektroniczna. Wniosek nie nadaje się do użytku - gdybym wiedziała, że jest to przedmiot uszkodzny nie kupiłabym go. Więc nie był to ten sam przedmiot który był w opisie - bo ten z opisu miał być sprawny.

i nie ma możliwości, aby te "felery" powstały wskutek złego zapakowania przedmiotu.

Za przedmiot płaciłam przelewem.

Nie odpuszczę Sprzedającemu bo naciągnął mnie na niemałą kwotę - nie kupiłabym zepsutego przedmiotu i to za ponad 70% ceny nowego. Opis aukcji jak również rozmowa telefoniczna przed aukcją sugerowały, że towar jest w bardzo dobrym stanie - a już na pewno sprawny.

Pytam tylko - co dalej - portal za pośrednictwem któego kupiłam pisze o policji a policja odsyłą do sądu "cywilnego" - wydawało mi się że obsługa portalu wie co się robi w takich przypadkach....

Powrót