Oszukany na allegro, manipulacja nazwą aukcji.

• Autor wątku Autor wątku Incore00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Incore00

Witam, zostałem jakiś czas temu oszukany na allegro, otóż z tej aukcji:

INTEL CORE i5-2400 s.1155 -4 rdzenie 340 pewniak!! (5294820151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Zakupiłem procesor i5 2400. Niestety otrzymałem procesor i5 2400s, wersje niskonapięciową, sporo słabszą od normalnej, którą zamówiłem.

Problem pojawia się tutaj, bo kupujący mówi, że wszystko było w aukcji, podczas gdy użył manipulacji literą "s".

Jest ona napisana po spacji, a procesor przez producenta oznaczony został jako "i5 2400S", nie jako "i5 2400 s", kolejnym problemem jest to, że po s jest kropka, co oznacza skrót jakiegoś wyrazu. Można zauważyć, że po "s." jest ciąg cyfr "1155", oznaczających numer gniazda procesora.

Oznaczenie "s.1155" używane jest w procesorach jako oznaczenia gniazda (s - socket, czyli gniazdo procesora).

Czy w związku z czymś takim moge zgłosić sprawę na policje, i mam szanse wygrać?

Otrzymałem, fakt, mój błąd, że nie patrzyłem na fotke, ale w opisie i w nazwie było co innego, a cena okazyjna więc chciałem szybko kupić. Czy na allegro nazwa i opis nei mają pierwszeństwa nad zdjęciem?

Nie, nie mają pierwszeństwa.
Moim zdaniem otrzymałeś to, co powinieneś.

Moim skromnym zdaniem opis jest mylący.

Na procku jaka jest częstotliwość...?
A jaka w opisie aukcji?

Ostatnia edycja:
Częstotliwość była 3400mhz, jest to częstotliwość turbo TYLKO dla procesora i5 2400, ten z wersją S ma częstotliwość turbo 3300mhz.

No to chyba jest coś nie tak?

Dlaczego na zdjęciu widać, że jest grawerka 2.5GHz? To jest bazowa częstotliwość procesora.

Ciebie raczej nie interesuje maksymalna częstotliwość turbo.
ARK | Intel® Core™ i5-2400S Processor (6M Cache, up to 3.30 GHz)

Jak dla mnie opis wprowadzający w błąd. Zdjęcie nie zgadza się z opisem.

Zrób dokładną analizę jednego i drugiego; 2400 bez "s" coś nie mogę znaleźć.

Ostatnia edycja:
Jak dla mnie 's' w tytule aukcji mówi o sockecie 1155, więc jak najbardziej wprowadza w błąd.

Ale na zdjęciu jak i w moim linku masz "2.5GHz".

Podałeś 2 te same linki? ;)

Ale ja juz go podawałem w #7.

Wszystko wiesz, teraz ruch nalezy do Ciebie.

A więc myśle, że zrobie tak:

Wyznacze sprzedającemu czas na dopłate (126zł wyjdzie, licząc brakujące megahertze procesora) lub wymiane procesora na właściwy z wysyłką na jego koszt, dam mu na to tydzień, jeśli nie dostane odpowiedzi sprawe zgłosze na policje i tyle. Choć w sumie wolałbym tego uniknąć, bo to się ciągnie dosyć długo.

Mam pismo z prokuratury odnośnie wszczęcia postępowania przeciwko innemu sprzedającemu, może jak mu wysle jego skan, to się przestraszy, bo uzna że nie żartuje i wyśle procesor albo pieniądze. No nic, bardzo dziękuje za rade, pozdrawiam.

Powrót