Oszukany na allegro

• Autor wątku Autor wątku Kris-46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kris-46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam taki problem. Zakupiłem telefon komórkowy o wartości 480 zł na allegro. Wszystko ładnie pięknie aż do czasu gdy przelałem pieniądze na konto sprzedającego. Sprzedający miał wysłać telefon następnego dnia. Gdy następnego dnia poprosiłem o numer przesyłki sprzedający miał różne wymówki. Patrzę na allegro w tym samym dniu sprzedający ponownie wystawia przedmiot który wcześniej zakupiłem naciągając tym samym parę innych osób. Niestety minęło parę dni i brak kontaktu ze sprzedającym. Telefon wyłączony na maile w ogóle nie odpisuje. Konto tego sprzedającego zostało zablokowane przez takie przekręty(negatywne komentarze), że kupujesz telefon przelewasz pieniądze i brak kontaktu ze sprzedającym. Dodatkowo otrzymałem neutralny komentarz wraz z innymi allegrowiczami, który kupili ten telefon nie bardzo wiadomo za co. Moje pytanie brzmi ile czasu od zakupienia produktu mogę założyć spór na allegro oraz zgłosić sprawę na policję, że zostałem oszukany? Co mam dokładnie zrobić abym odzyskał pieniądze od nieuczciwego sprzedawcy?

Idź na policję i zawiadom o oszustwie z art. 286 kk, możesz to zrobić i dziś.

A nie muszę odczekać 7 dni od zakupu? Bo na allegro właśnie przeczytałem, że "Spór możesz rozpocząć między 7 a 60 dniem od zakupu"?

Nie piszę o jakiś sporach czy innych wymysłach portalu aukcyjnego dla swoich użytkowników, tylko o zawiadomieniu organów ścigania o przestępstwie.
FreeG napisał:
Idź na policję i zawiadom o oszustwie z art. 286 kk

Czyli jak zakupiłem telefon w czwartek to mogę już dziś zgłosić oszustwo na policję? A czy po zgłoszeniu sprawy na policję muszę tym samym rozpocząć spór na allegro?

Skoro jesteś pewien, że zostałeś oszukany to czekać nie musisz.

Jeśli chodzi o "spory", czy podobne rzeczy - to funkcje udostępnione użytkownikom przez portal aukcyjny, niezwiązane w żaden sposób z zawiadomieniem policji, w tym celu dowiaduj się u źródła, w regulaminach itd.

No ale żeby starać się o zwrot kasy z POK trzeba najpierw zawiadomić Policję.

Prawda FreeG?

FreeG napisał:
Nie piszę o jakiś sporach czy innych wymysłach portalu aukcyjnego dla swoich użytkowników, tylko o zawiadomieniu organów ścigania o przestępstwie.

Kris-46 napisał:
Co mam dokładnie zrobić abym odzyskał pieniądze od nieuczciwego sprzedawcy?

Jeśli sprzedający okaże się słupem szanse na odzyskanie $$ są marne. Tak samo jak komornik nie będzie miał z czego ściągnąć.

POK jest jak najbardziej na miejscu.

Nie mówię o tym, aby nie korzystać z programów ochronnych oferowanych przez portal, jesli takowe są. Zwyczajnie się w to nie zagłębiam odsyłając do regulaminu.

Pytanie czy to na pewno oszust, skoro bawił się w wystawianie komentarzy innym. Co w tym komentarzu napisał? Pokaż jego profil.

Zawiadomienie na policję możesz złożyć kiedy chcesz, ale jeśli nie masz pewności czy to oszust to poczekaj do poniedziałku, może telefon dojdzie.

1. Zgłaszasz sprawę na Policji. Jak się coś wykręcają że za szybko mówisz że oszukał więcej osób, pokazujesz negatywne komentarze itd. Muszą przyjąć zgłoszenie.
2. Po 7 dniach zakładasz spór. On trwa do 30 dni.
3. Jeżeli spór nie został zakończony sukcesem ( odzyskaniem kasy lub dostawą tel ) czekasz aż dostaniesz z policji list z nr sprawy.
4. Jak już masz ten nr wtedy wypełniasz wniosek do pok. Mają 30 dni na rozpatrzenie o ile dobrze pamiętam.

Jeżeli twoje konto było kiedyś zawieszone, nie opłaciłeś rachunku wobec allegro, posiadasz więcej niz 1 konto etc czyli ogólnie naruszyłeś warunki regulaminu allegro dostaniesz po kilku dniach odpowiedź negatywną. Jeżeli natomiast nie miało miejsce żadne naruszenie regulaminu to w okolicach 30 dni dostaniesz odp pozytywną i w ciągu kolejnych 30 dni zwrot kasy z pok. Regulamin allegro łatwo złamać dlatego ten pok to bardziej bajka niż faktyczne zabezpieczenie. Pełno negatywnych wypowiedzi i necie na temat tego pok. Ja nie dostałem zwrotu bo kiedyś nie opłaciłem na czas 8,45 rachunku z allegro związku z czym miało miejsce złamanie regulaminu. Sprawa na policji też się będzie ciągneła miesiącami niestety i nie ma gwarancji na odzyskanie kasy. Trzeba jednak wszystko kupować za pobraniem bo inaczej to już chyba w tym kraju się nie da bezpiecznie kupować.

Ok, dzięki za informacje. Myślałem, że jak złożę zawiadomienie na policję o przestępstwie to nie muszę zakładać sporu na allegro. Kolejne pytanie po 7 dniach mam założyć spór na allegro od daty złożenie zawiadomienia na policje?

7 Dni po zakupie. Jak będziesz chciał dać szybciej poda Ci że nie minęło 7 dni.

Spór zakładasz po to iż by uzyskać kasę z POK muszą być wyczerpane wszystkie możliwości polubownego załatwienia sprawy. Czyli własne próby kontaktu z sprzedającym + spór gdyż on może spowodować iż kupujący jednak się ustosunkuję do twoich żądań zwrotu gotówki lub wysłania towaru. Jeżeli faktycznie to oszust to nic to nie da ale takie ma zasady allegro... głównie po to by wykorzystać wszystkie możliwości załatwienia sprawy tak by POK nie musiał płacić kasy.

Próbuję założyć spór i niestety nie moge założyć sporu bo mam taki błąd "Nie jesteś kontrahentem w tej transakcji." Nie wiem co mam w tej sytuacji robić?

PS: Problem rozwiązany.

Ostatnia edycja:
Powrót