Oszukany na OLX na 270 zł . co moge zrobic??

• Autor wątku Autor wątku monkey22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monkey22

Użytkownik
Odpowiedzi
121
Witam , zakupiłem buty na OLX za 250+20 wysyłka

https://www.olx.pl/oferta/nike-air-force-duckboot-lunar-black-zimowe-sniegowce-CID87-IDjBbnj.html#

W opisie wszystko super. Buty dzis doszły i sa totalnie rozwalone ( zdjecia wykonywane tak zeby nic nie bylo widac)

Podeszwa odpada w jednym bucie a w drugim jest dziura na wylot :):) Moge zdjecia dodac jak ktos potrzebuje bo to jest nie do uwierzenia . Buty do kosza ( podejrzewam że towar podrobiony i sprzedawca chcial się pozbyć)

Byłem na policji i nic mi nie pomogli , nawet zadzwonili do goscia przy mnie a ten się smiał ze nic mu nie zrobie bo towar używany od osoby prywatnej .Pieniędzy nie zwróci pomimo że opis całkowicie niezgodny z realiami.

Co moge zrobic?? Rezcnik praw konsumenta??

Jakaś sprawa cywilna ?? Kto poniesie koszty jak udowodnie oszustwo?? On z Łodzi a ja z Bochni ( 300km) kto gdzie będzie musiał się zgłaszac do sądu??

W ogóle można za taka kwote założyć sprawe?

Prosze o porade bo jestem załamany .

Dziękuje

Dzięki , a jakąś sprawe samemu moge założyć jeśli jestem pewien że wygram w sądzie czy raczej sąd takimi sprawami się nei zajmie??

Piszesz o złożeniu reklamacji , ale gdzie taką reklamacje mam złożyć?? jak ? komu?

Ostatnia edycja:
Dzięki , a jakąś sprawe samemu moge założyć jeśli jestem pewien że wygram w sądzie czy raczej sąd takimi sprawami się nei zajmie??
Zajmie się, ale raczej nikt Ci tu nie powie jakie będzie rozstrzygnięcie, bo forum wróżbiarskie to nie tutaj. Póki co zostaw to na ostateczność.

Piszesz o złożeniu reklamacji , ale gdzie taką reklamacje mam złożyć?? jak ? komu?
Poczytaj uważnie art od 556 KC (prócz tych paragrafów, które dotyczą konsumentów) i działaj. Pismo posyłasz poleconym ZPO.

monkey22 napisał:

Proste pytanie: mając na uwadze art.6 KC w jaki sposób wykażasz w Sądzie, że otrzymałeś rozwalone buty?

Z tego co piszesz nie masz żadnych sensownych argumentów.

Polegniesz i popłyniesz z kosztami.

monkey22 napisał:
Jakaś sprawa cywilna ??

Możesz.

monkey22 napisał:
Kto poniesie koszty jak udowodnie oszustwo??

Sprzedawca.

monkey22 napisał:
On z Łodzi a ja z Bochni ( 300km) kto gdzie będzie musiał się zgłaszac do sądu??

Łódź

monkey22 napisał:
JW ogóle można za taka kwote założyć sprawe?

Można.

W kilku wątkach podawałem koszty jakie pojawiąją się podczas procesu. Poszukaj / użyj wyszukiwarki: https://forumprawne.org/search.php

Z tego co widze, sam sobie nie poradzisz i bedziesz musial zatrudnić prawnika.

Ostatnia edycja:
Jesli chodzi o rekojmie wysyłając pismo z reklamacja ZPO zakładam że nic nie przyjmie bo jest cwaniak jakis i jak zobaczy moje nazwisko to napewno odmówi podpisu i odebrania i co wtedy??

Możesz jeszcze iść do sądu udowodnić swoje racje.

Powrót