Oszukany na olx.pl

• Autor wątku Autor wątku Skuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skuz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W środę (26 listopada) zakupiłem telefon na portalu olx.pl. Umówiłem się ze sprzedających, że ja prześle pieniądze, a on mi wyśle telefon (wiem, bardzo nie mądre posunięcie), jednakże nie spodziewałem że może być to jakiś oszust ponieważ oferował odbiór osobisty w ogłoszeniu. W czwartek rano wysłałem pieniądze. Od piątku nie ma żadnego kontaktu ze sprzedającym. Na początku jakby nie odbierał telefonu, a jak dzisiaj próbowałem się z nim połączyć ma wyłączony telefon. Co mam w tej sytuacji zrobić. Poczekać, może paczka jeszcze przyjdzie, czy udać się na policję. Jak wyglądałaby procedura na policji. Jest duża szansa na odzyskanie pieniędzy? Długo zajmie im znalezienie takiej osoby? Mam wszystkie wiadomości sms ze sprzedającym, które wskazują na tzw umowę niepisaną.
Pozdrawiam

Drukuj wszystko co masz związane z tą sprawą i leć na policję.
Również jestem w podobnej sytuacji :)

Szanse na odzyskanie pieniędzy praktycznie zerowe. Zawsze można trzymać kciuki, że jest idiotą. W takim przypadku byłaby nadzieja. To, że ktoś w ofercie sprzedaży umieszcza informację o odbiorze osobistym wcale nie znaczy, że do takowego odbioru kiedykolwiek miałoby dojść. W dobie internetu mobilnego przestępcy mają spore pole do popisu. Nie liczyłbym na odzyskanie pieniędzy, ale zawiadomienie zawsze warto składać.

Kwota przekroczyła 1000 zł a z tego co udało mi się dowiedzieć to jest to już poważniejsze przestępstwo. Czyli w danej sytuacji czekać może paczka jeszcze przyjdzie cxy od razu iść na policje? Według sprzedającego paczka zostala wysłana w czwartek.

Witam mam taki sam problem.Wysałem 430 zł i od tego czasu kontakt się urwał. Mam jego E-mail adres i imię i nazwisko proszę o pomoc.

Mo prosiłem o potwierdzenie jednak nie przesłał. W piątek zapytał się czy paczka doszła o od tego czasu kontakt się urwał jest wyłączony telefon. Jeżeli konto na które zostały wysłane pieniądze nie zgadzają się z Imieniem i nazwiskiem wysłanym podczas przelewu, to można coś zrobić?

Jeszcze jest szansa dotarcia poprzez konto bankowe czy nawet IP. Pewnie będą prosić o takie rzeczy.

Byłeś już na policji?

Przepis prawny:
art. 286
§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Skuz napisał:
Kwota przekroczyła 1000 zł a z tego co udało mi się dowiedzieć to jest to już poważniejsze przestępstwo. Czyli w danej sytuacji czekać może paczka jeszcze przyjdzie cxy od razu iść na policje? Według sprzedającego paczka zostala wysłana w czwartek.

A jaka jest różnica miedzy kwota 1000 zł a 10 przy artykule 286? To nie jest duża kwota.

To czy sie dane zgadzają czy nie, nie ma żadnego znaczenia. Rachunek bankowy i tak zapewne jest na słupa no chyba ze rozważamy ewentualność bycia idiota przez tego oszusta. W takim przypadku jak powiedziałem szansa nadal jest. Podpowiadanie, ze dość można po IP jest równie naiwne co wysyłanie pieniędzy, a potem czeka UE na towar, który może przyjdzie, a może nie.

Sam zostałem oszukany i nie wiem czy iść na policje. Jeśli oszukal mnie, innego typka i może jeszcze kogoś to rozprawa się odbędzie, tylko koszty za sądy również będą.. to po co iść.

Jakie koszty za jakie sady i jaka rozprawa skoro najpierw trzeba znaleźć sprawcę?

Przy wysłaniu przelewu odział banku pokazał się niedaleko miejscowości gdzie potencjalnie zamieszkuje sprzedawca więc jest również szansa że paczka jeszcze dojdzie. Jednakże bardzo przeraża mnie fakt, że sprzedający od 2 dni ma wyłączony telefon. Liczę, że policja w najgorszym wypadku w jakiś sposób dojdzie do sprawcy.

W listopadzie 2014 również zostałem oszukany na olx dojonując wpłaty zaliczki na telefon. Sprawa jest zgłoszona na policję i toczy się dochodzenie. Z tego co wiem ten sam złodziej oszukał kilka osób w Polsce i może to właśnie Wy jesteście poszkodowani?

Codziennie kilka osób zostaje oszukanych. Dziwi mnie fakt, że nie wszyscy to zgłaszają.

Ktoś tam pisał o sądach -> przestępstwa z artykułu 286 są ścigane z urzędu.

Witam zostalam oszukana na olx na kwote 1350 zl......wiem zrobilam glupote placac na konto ale zdarzylo mi sie to pierwszy raz i myslalam ze nikt mnie nie oszuka. Wplacilam najpierw zaliczke za xbox one i byl caly czas kontakt z P. podajacym sie za Tadeusza z Wąbrzeźna. telefony z pleya i adres email byl aktywny w czwartek doplacilam reszte oszust zaraz po informacji o zaplaceniu mial wyslac paczke i przeslac mmsm numer nadania niestety momentalnie zostal niedostepny tel. wylaczone a konto email niedostepny. Oczywiscie wszystko zlozylam na policje i czxekam ale policja dziala opieszale niestety dlatego tak malą maja wykrywalnosc przestepst jestem zalamana tym wszystkim . Najgorsze ze po raz kolejny pojawilo sie to ogloszenie w miejscowosci/ wiosce obok tamtej tylko inna nazwa sprzedajacego ale numer takze z playa pojechalismy na policje gdy sie ukazalo a oni ze ok sprawdza dolacza i tyle......masakra. Obaj Panowie konto do wplat mieli w alior banku.

Moja sprawa utknęła w martwym punkcie. Policja namierzyła typa, pozbierała dane informatyczne (IP, logowania do stacji BTS), przychodziły jakieś tam pisma, w których prokuratura lubelska przekierowywała sprawę do prokuratury szczecińskiej (z tego terenu pochodzi oszust) a ta z kolei zganiała sprawę na prokuraturę lubelską bo na tym rejonie było przestępstwo. Chore to wszystko.
Współczuję straty tak dużej zaliczki.
Przez jakiś czas od momentu kiedy mnie oszukano, przeglądałem olx w poszukiwaniu identycznie wyglądających aukcji dotyczących tylko tel samsung S5. Następnie robiłem screenshoty, pisałem, dzwoniłem, że chcę kupić - system był ten sam a osobę rozpoznawałem po głosie (rozmowy mam nagrane :P) To była ta sama osoba kryjąca się pod innym imieniem i nr tel!!!
Od ostatniego pisma od prokuratury, które było chyba w maju nastąpiła cisza w temacie.

bardzo popularna metoda oszustów.
Praktycznie nie do namierzenia.
Karta prepaid z numerem konta. Kilka osób robi przelewy, a on wypłaca kasę i kupuje nową kartę z numerem konta np na allegro.
Bardzo łatwo rozpoznać oferty/aukcje po atrakcyjnych cenach.

Ja mam troszkę inny problem z oszustem z OLX a mianowicie. Dogadałam się z jednym sprzedających że wyśle mi telefon za pobraniem. No i faktycznie dziś otrzymałam telefon ale....
-w ogłoszeniu było, że jest to samsung galaxy s5 32GB a okazuje się, że jest to 16GB
- w ogłoszeniu było napisane, że telefon jest w stanie bardzo dobrym i nie było nic że telefon ma uszkodzony dotyk nic nie działa bo ekran nie reaguje na ruch
- telefon miał mieć rok gwarancji i ma fakture zakupu jeszcze rok gwarancji tyle że faktura jest od innego telefonu, napisałam do Samsunga Polska i okazało się że telefon był wzięty w T-Mobile a faktura jest na inny telefon z sieci Play
- no i miała być w zestawie karta pamięci 16GB i niestety nie było jej w paczce.
Czy w takiej sytuacji mogę coś zrobić? Dodam że mam dane sprzedającego i numer konta na które poszło pobranie.

Ciekawe kiedy ludzie zaczną używać OLX zgodnie z jego przeznaczeniem... OLX służy do zakupów lokalnych z odbiorem osobistym. Wysyłka tylko na własne ryzyko. Na allegro można płacić kartą i w razie czego zastosować chargeback, ochronę kupujących lub inne zabezpieczenia. A przy OLX tylko przelew i potem szukaj wiatru w polu.

Powrót