Oszukany na OLX

• Autor wątku Autor wątku lusik1030
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W czwartek złożyłem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Czekam na pismo o decyzji wszczęcia i informacji kto prowadzi sprawę, wtedy będę dzwonił i truł głowę. Szukałem pózniej ogłoszeń oszusta ale wystawia rożne telefony i elektronikę przez co cieżko go zlokalizować. Mam nadzieje, ze policja okaże sie skuteczna.

beriba napisał:
Ot chociażby tu. Specjalista bez argumentów ale już wie że nic nie da się zrobić. Takim specjalistom można z góry podziękować.
zobaczysz jak ta sprawa się skończy i mam nadzieję, że przeprosisz.

Ksavery napisał:
ja kiedys sprzedalem telefon za 70zl na olx a potem wyladowalem w szpitalu na 5 dni i nie wyslalem i po tygodniu byla policja u mnie w domu takze bajkopisarze skonczcie :D

Bo jesteś amator i tyle.

Przestępcy nie robią tego z własnego domu i własnego komputera.
Są w sieci całkowicie anonimowi logują się przez TOR'a i IP mają np w Melbourne co już wyklucza poszukiwania policji. Karty telefoniczne i bankomatowe prepaid. Wypłaca kasę w bankomacie i kartę wyrzuca.
Jest dużo więcej sztuczek, ale co będę podpowiadał. Dziwię się tylko że jelenie wysyłają im kasę. Tyle się słyszy o oszustwach w internecie, ale
Polacy i tak myślą że złapali okazję i kupią Pleja4 za 800zł hahaha.

opania napisał:
zobaczysz jak ta sprawa się skończy i mam nadzieję, że przeprosisz.

Przestępcy nie robią tego z własnego domu i własnego komputera.
Są w sieci całkowicie anonimowi logują się przez TOR'a i IP mają np w Melbourne co już wyklucza poszukiwania policji. Karty telefoniczne i bankomatowe prepaid. Wypłaca kasę w bankomacie i kartę wyrzuca.
Jest dużo więcej sztuczek, ale co będę podpowiadał. Dziwię się tylko że jelenie wysyłają im kasę. Tyle się słyszy o oszustwach w internecie, ale
Polacy i tak myślą że złapali okazję i kupią Pleja4 za 800zł hahaha.

Za co niby będę miał przeprosić?

I co, sugerujesz że koleś już się pewnie rozpłynął i nikt go nigdy więcej nie znajdzie. Ciekawe. To po co mamy w ogóle organy ścigania skoro wszyscy przestępcy są nieuchwytni? Może i kilku znajdzie się takich o których piszesz ale większość to idioci i da się ich złapać. Jak już pisałem wcześniej, miałem z takim jednym problem i skończyło się na wyroku pozawienia wolności bo nie ja jeden byłem poszkodowany. Jednak to policja jest od ustalenia gdzie jest oszust a nie forumowicze więc mówienie że go nie znajdą absolutnie nic nie wnosi.

Powrót