oszukany na OLX

• Autor wątku Autor wątku Grzybek69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzybek69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Ostatnio kupiłem przedmiot od jednego z użytkowników OLX poprosiłem o przesyłkę za pobraniem wszystko było ok. Super kontakt po prostu szło się jakoś dogadać. Paczka przyszła jej zawartość się zgadzała ale po podłączeniu urządzenia okazało się ze jest uszkodzone. Niestety nie było o tym wspomniane w ogłoszeniu. Użytkownik usunął konto i nie odbiera telefonu po ostatniej rozmowie w której mu powiedziałem co jest ze sprzętem. Bylem akurat w miejscowości która była podana na przesyłce jako adres nadania przesyłki i jak się okazało nie ma takiego numeru domu a w okolicy nikt nie zna tego pana. Czy mam możliwość odzyskania pieniędzy ?

co jeśli bym wszystko zgłosił na policję ? miał ktoś taki przypadek ?

Podstawa chęci działania organów ścigania - tylko tyle.
Kuzynka w ub. roku została oszukana na allegro na doładowaniach - jak z resztą kilkaset innych osób które kupiły na tej samej aukcji doładowania o wartości 50zł za 45zł chyba.
Gdzieś tam się zgadali ze każdy ma iść na policję, zgłosić oszustwo itp bo żaden z kupujących nie otrzymał takiego doładowania. Poszła, najpierw ją 30 min zbywali jak się dowiedzieli o co chodzi, generalnie zeszło jej 2h zanim ktoś tam raczył przyjąć zawiadomienie, jeszcze ze 3x była donosić potwierdzenia z aukcji i różne takie tam.
Po 30 dniach przyszło pismo umarzające postępowanie z pow. niemożności wykrycia sprawcy - większość takie dostała, nieliczni że dochodzenie przedłożono i przysłali im to samo po 2 m-cach...
Sprzedający tylko na tej jednej aukcji oszukał łącznie na 70 tyś zł - tyle sprzedał doładowań. A miał kilka aukcji o rożnych kwotach doładowania i na każdej zrobił to samo.
Dlatego napisałem że teoretycznie jest szansa - praktycnzie jej nie ma.

dokładnie jak kolega wyżej. Setki przypadków na tym forum. Zgłaszasz. I czekasz na umorzenie. Pozdrawiam.

Powrót