Oszukany na paypalu

• Autor wątku Autor wątku maciek0894
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek0894

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam zostałem oszukany i mam pytanie. Pierw krótko opowiem swoja historie.
Sprzedawalem internetowe dobra tj rzeczy w internetowej grze. Pewnego dnia zglosila sie do mnie osoba z Japonii , ktora wyslala przez paypal pieniazki (prawie 400 zł oczywiscie wyslala w dolarach ) wyslala mi tez potwierdzenie na maila z tego samego maila na ktorym ma zarejestrowany paypal ze otrzymala item wszystko ok itp. Minał tydzien wchodze na PP a tam -400 zł na koncie i tłumaczenie 2 osoby ze zaplata była dokonana przez rzekomego złodzieja ktory ukradł to konto paypal przez co automatycznie PP oddał mu pieniadze. Ja nie mam rzeczy w grze i pieniedzy on ma i to i to . Skad ta pewnosc ? zadrwił ze mnie na chacie gry ze "mnie wyruchał i nie mam dowodow" otoz paypal nie przyjał zrzutu ekranu z emailem twierdzac ze moze wlamano sie na oba konta. teraz paypal rzada ode mnie zaplaty naleznosci oraz wyslania skanu dowodu osobistego. To 2 zrobilem natomiast pieneidzy nie mam zamiaru wysylac nawet z tego wzgledu ze juz je wydalem. Czy paypal bedzie pociagal mnie do odpowiedzialnosci (komornik , sad itd )? dodam ze wyslalem im dowod i ogolnie moje konto na paypalu nie bylo fikcyjne takze maja wszystkie moje dane. Prosze o odpowiedz co moze mi grozic oraz czy mam jakies prawa

a czytałeś regulamin? Paypal może obciążyć zwrotnie jak dojdzie do fraudu niestety.

Ale to nie ja oszukalem.

Niestety to Ty padłeś ofiarą oszustwa że ktoś z "lewego" konta wysłał Ci zapłatę - nie dziw się że paypal chroni oryginalnego właściciela konta niestety... a Ty sprawdziłeś czy ta osoba np pisze z tego samego konta co zarejestrowana jest w paypal?

Niestety obawiam się że to teraz od Ciebie będzie paypal odzyskiwać te pieniążki...

Taj, na mój adres email osobiscie kontaktowała sie z tego samego adresu co zarejestrowane na PayPalu. Sam zrzut ekranu wg Paypal'a jest niewystarczajacy i to ja mam uregulowac naleznosc. Oczywiscie zrobie to bo pieniadze przelalem na rachunek bankowy ale jeszcze nie ruszalem wiec je mam. Nie mniej jednak stracilem wirtualne dobro warte 400 zł . Nie wiem dlaczego paypal oczekuje ode mnie skanu dowodu osobistego a potem jeszcze skanu jakiegos rachunku itp w celu potwierdzenia adresu zamieszkania. Co wiecej nie moge wykonac zwyklego przelewu (rachunek bankowy -->paypal) tylko jakis czek ,ktory w moim banku jest akurat niedostepny. Osobiscie nie polecam Paypala.

jest w PayPal coś co się nazywa spór, próbowałeś go zakładać i wyjasniać o co chodzi dokładnie z nimi? Pokazać im swoje dowody - tzn te maile etc...? Poza tym możesz im wysłać maila z całym nagłówkiem który może im pomoże szukać sprawcę oszustwa...

Wyslalem im wszystko co mialem ale powiedzieli ze to MOZE pomoze w przyszlosci wszac postepowanie przeciwko temu uzytkownikowi

Idz do banku i moze jest mozliwosc rozpoczecia 'chargeback'. Opisz im problem i temu panu cofna pieniadze na koncie, czyli bedzie mial -400. Zajmuje to troche i masz z tego co pamietam 6 miesiecy na taki ruch.

Ja jak juz cos sprzedaje paypalem, zawsze czekam minimum dwa dni i wtedy wysylam. Czasem tacy ludzie sie zdarzaja, ze zglaszaja fakt, ze ktos 'uzyl' ich konta bez ich wiedzy.

Co wiecej nawet w regulaminie jest napisane, ze masz na wyslanie 7 dni. Najgorsze, ze latwiej jest wygrac w anglojezycznych zachodnich krajach, poniewaz one sa glownie chronione...

Powrót