Oszukany przez DAD

• Autor wątku Autor wątku MOBAR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MOBAR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem kolejny,który wpadł w sidła firmy niemieckiej DAD Deutscher Adressdienst z Hamburga.Rok temu zapłaciłem już I fakture.
Na wiosnę 2009 roku wysłałem do nich jakieś pismo,które wcześniej podane było na wzór w Gazecie Prawnej(nie przypomina to Anfechtung-powołania się na błąd),ale mają to gdzieś.
Teraz w grudniu dostałem pismo Legal Department do zapłaty za II rok z odsetkami 990.50Euro.
Moje pyt.
1)Czy płacąc I fakture nie pogorszyłem sytuacji ?
2)Poszukuję Prawnika,który jest biegły w tej sprawie.
pozdrawiam

Witam
Mam pytanie, czy sprawy tej firmy (podpisane umowy), ulegaja przedawnieniu po 5 latach tak jak większość spraw ?

http://stopdad.dyn.pl/news.php
w sprawie umów w obcym języku
Art. 8. 1. Jeżeli stroną umowy, której wykonanie ma nastąpić na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jest podmiot polski, umowę sporządza się w języku polskim.

2. Umowa sporządzona w języku polskim może mieć wersję lub wersje obcojęzyczne. Jeżeli strony nie postanowiły inaczej, podstawą wykładni takiej umowy jest jej wersja polskojęzyczna.

3. Do umów zawartych z naruszeniem ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio art. 74 § 1 zdanie pierwsze oraz art. 74 § 2 Kodeksu cywilnego; umowa sporządzona w języku obcym nie stanowi uprawdopodobnienia faktu dokonania czynności prawnej, o którym mowa w art. 74 § 2 Kodeksu cywilnego.

Co oznacza iz umowa której wykonanie ma nastapic na terytorium RP, a stroną jest podmiot polski jeśli nie została sporządzona w j. polskim nie docho

Powrót