Oszukany przez Hotel

• Autor wątku Autor wątku polistos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polistos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam,
Moja sytuacja wygląda tak:
Ponad rok temu zarezerwowałem miejsca noclegowe dla 50 osób w hotelu ponieważ szykuje wesele. Ludzie przyjeżdżają z całej Polski (setki kilometrów). Miesiąc przed wydarzeniem zadzwoniłem do właściciela porozmawiać o noclegu a on informuje ze jednak nie będzie tych miejsc.
Ja zdziwiony,pytam co się stało ponieważ byliśmy na miejscu,oglądaliśmy pokoje i wszystko było ok, on na to ze my tych miejsc nie mieliśmy dostać ponieważ nasze pokoje miły być w nowo budowanym budynku (wtf???:mad:) a ekipa nie zdąży wykończyć pokoi na czas.
Po prostu nas oszukał i bezczelnie mówi ze tamte pokoje były już zarezerwowane wcześniej (a nie wspominał o tym przy rezerwowaniu). Wynajął pokoje innym osobom.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? :sad:
Powiedział ze może oddać 2x zadatek ale co mi po nim skoro nie mam gdzie położyć 50 (!!)osób??

Proszę o pomoc

W takim razie masz prawo do podwójnego zadatku zgodnie z Kodeksem cywilnym.

Przepis prawny:
Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

loco1 napisał:

Nie mam umowy,
Mam pokwitowanie/dowód wpłaty KP na którym jest napisana wartość zadatku, ile pokoi rezerwuję oraz na ile osób.

Więc zostaję bez noclegu dla tylu osób a właściciel uchodzi z tym bezkarnie?
Więc można tak traktować klientów?

loco1 napisał:
dochodź naprawienia szkody.

Jestem w tym zielony,
Mam sie zgłosić do rzecznika praw konsumenta?
Czy zakładać sprawe?
jak to sie odbywa? i co z tego mogę mieć? jeśli tylko przeprosiny to to nie ma sensu;/

Są,
lecz musiałbym porozdzielać gości (na grupki ok 10-15 osób) i zapewnić dojazd do miejsca noclegu, a tamten hotel był w sąsiedztwie sali,
Nie dość ze przygotowania do wesela zajmują kupę czasu, to mam jeszcze to na głowie;/

Zatem tak będziesz musiał zrobić, a różnicą w kosztach obciążyć hotel.
Zacznij jednak od formalnego wyjaśnienia sytuacji - wystosuj list ZPO z żądaniem potwierdzenia statusu zawartej umowy.

Rzecz w tym że właściciel powiedział że odda podwójny zadatek, dla niego to na ręke.
Więc wątpię aby potwierdził jakiekolwiek pismo o tym ze zarezerwowaliśmy nocleg ;/

loco1 napisał:
Zorganizuj nocleg gdzie indziej i dochodź naprawienia szkody.

Dla doprecyzowania, czy art 471 KC ma w tej sytuacji zastosowanie do naprawienia szkody, prócz zwrócenia 2 krotnego zadatku?

Przepis prawny:
Art. 471. Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

polistos napisał:
Więc wątpię aby potwierdził jakiekolwiek pismo o tym ze zarezerwowaliśmy nocleg ;/
Potwierdzeniem rezerwacji jest dowód wpłaty zadatku. Chodzi o to, żeby pisemnie potwierdził Ci, że nie wywiąże się z umowy.
altafox napisał:
czy art 471 KC ma w tej sytuacji zastosowanie
A dlaczego ma nie mieć?

Dodatkowo znalazłem coś takiego:
Art. 387. § 1. Umowa o świadczenie niemożliwe jest nieważna.

§ 2. Strona, która w chwili zawarcia umowy wiedziała o niemożliwości świadczenia, a drugiej strony z błędu nie wyprowadziła, obowiązana jest do naprawienia szkody, którą druga strona poniosła przez to, że zawarła umowę nie wiedząc o niemożliwości świadczenia.

W sumie podpisując umowę to nie powiedział ze budynek w którym mamy mieć pokoje dopiero będzie wykańczany i pokazali nam wykończone pokoje (gotowe do noclegu)

Czy mam rację?

loco1 napisał:

"Strona, która w chwili zawarcia umowy wiedziała o niemożliwości świadczenia, a drugiej strony z błędu nie wyprowadziła, obowiązana jest do naprawienia szkody"

Ze ten przepis również może być słuszny w tym przypadku?

Nie kombinuj, tylko zrób to, co radzę. A najlepiej to udaj się do stacjonarnego prawnika.

Powrót