Oszukany przez Orange

• Autor wątku Autor wątku Foxypawsy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Foxypawsy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam prośbę o pomoc. Otóż zostałem perfidnie oszukany przez Orange.

Jak zawsze płacę faktury Blikiem przez aplikację MójOrange, nadmienię że w aplikacji nie ma wyboru co zapłacić tylko odrazu jest kwota i faktura do zapłacenia.
Tak też było tym razem. Tylko że po jakimś czasie dostałem komunikat że mam usługi zablokowane przez nie opłaconą ratę. Fakturę z lutego miałem rozłożoną na raty i płacone wszystko jest blikiem w aplikacji. Poszedłem do salonu orange, byłem tam godzinę. To co pokazywała aplikacja mójOrange u mnie w telefonie, nie pokrywało się z tym co było w komputerze w salonie. Nawet aplikacja pokazywała mi nadpłatę dość sporą. Rozmowa na czacie konsultant z salonu a konsultant czatu orange nie przyniosła nic. Nikt nie wie co się stało i dlaczego. Przez to mój plan ratalny został zerwany i wymagają natychmiastowej płatność grożąc zablokowaniem telefonu. Wysłałem do nich email o treści:

Szanowni Państwo,

niniejszym składam reklamację dotyczącą nieprawidłowości w rozliczeniu moich płatności oraz wynikających z tego bezpodstawnych działań po Państwa stronie.

Wszystkie faktury opłacam regularnie za pomocą płatności BLIK w aplikacji Mój Orange. Pomimo tego, z przyczyn leżących po Państwa stronie jedna z rat została błędnie uznana za nieopłaconą, co w konsekwencji doprowadziło do zerwania planu ratalnego.

Dodatkowo w aplikacji Mój Orange pojawiła się nadpłata, a przedstawione tam informacje nie pokrywają się z informacjami, które zostały zweryfikowane przez pracowników salonu Orange na moich kontach. Oznacza to, że po Państwa stronie występują rozbieżności w ewidencji płatności i salda.

Jednocześnie wskazuję, że przed nałożeniem blokady połączeń oraz zerwaniem planu ratalnego nie otrzymałem z Państwa strony skutecznej i należytej informacji ani kontaktu w celu wyjaśnienia sprawy. Uważam więc, że zastosowane wobec mnie działania były bezpodstawne i wyrządziły mi szkodę.

W związku z powyższym wzywam Państwa do:

• niezwłocznego wyjaśnienia sprawy,
  • skorygowania błędnych rozliczeń na moim koncie,
  • przywrócenia prawidłowego planu ratalnego na dotychczasowych warunkach,
  • usunięcia skutków bezpodstawnie nałożonej blokady,
  • przedstawienia pisemnego wyjaśnienia, z jakiej przyczyny doszło do opisanych nieprawidłowości.

Informuję, że posiadam dowody potwierdzające dokonane płatności, w tym potwierdzenia transakcji oraz zrzuty ekranu z aplikacji Mój Orange dokumentujące rozbieżności w saldzie i rozliczeniach.

W przypadku braku niezwłocznego rozwiązania sprawy podejmę dalsze kroki prawne, w tym skieruję sprawę do właściwych instytucji zajmujących się ochroną praw konsumenta, w szczególności do miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów, a także rozważę złożenie zawiadomienia do Prezesa UOKiK, jeżeli okoliczności sprawy będą wskazywały na naruszenie zbiorowych interesów konsumentów.

Proszę o pisemną odpowiedź na niniejszą reklamację w terminie 14 dni od dnia jej otrzymania.

Oraz jestem umówiony już prawnikiem. Chcę też to zgłosić i opisać do UOKiK oraz rzecznika praw konsumenta oraz myślę nad nagłośnieniem sprawy w mediach typu YouTube, TikTok.

Proszę o jakieś porady co mogę z tym zrobić, zapłacę to ale nie chcę tego tak zostawiać, czy podlega to pod jakiś paragraf? Może udało by się znaleźć więcej osób w ten sposób oszukanych przez orange i wystosować jakiś pozew zbiorowy czy coś? Już skasowałem aplikację mój orange ale mam screeny rozbierzności. bardoz proszę o jakieś rady i pomoc.

Ciekawe, że usunąłeś aplikację, z której dane miały świadczyć na Twoją korzyść..
Poczekaj na wynik reklamacji, zamiast od razu zgłaszać do "wszystkich świętych" i publikować w internecie wpisy na niekorzyść firmy - możesz sobie tym zaszkodzić, szczególnie jeśli okaże się, że firma miała podstawy do takiego działania.

Powrót