Oszukany przy zakupie samochodu w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku 13G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

13G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od osoby prywatnej kupowalem 2 samochody, jeden z 96r. drugi z 94r. Obydwa samochody ogladalem, Umowilem sie ze jeden zabiore teraz a po nastepny przyjade za okolo 10 dni. Zaplacilem odrazu za obydwa.
Nastepnego dnia spotkalismy sie w wydziale rejestracji aby wymeldowac jeden i zarejestrowac go na "tablice eksportowe" wtedy okazalo sie iz samochod ten nie jest z 96r a z 94. Coz, pomyslalem trudno, sprawdze dokladnie dokumety przy odbiorze drugiego. I tak tez zrobilem, w tedy okazalo sie iz pojazd ktory zostal deklarowany na rocznik 94 jest z 91r. Odmowilem jego zabrania, zazadalem zwrotu pieniedzy za to auto. Sprawa ciagnie sie juz ponad miesiac bo ten nieuczciwy czlowiek unika mnie jak tez mojego kolege ktory jest w niemczech, ostatnio stwierdzil ze to nie ma znaczenia ktory to rok, a zanim zaplacilem widzialem auto i pieniedzy nie odda.
Nie mam pojecia co teraz zrobic, malo tego auto okazalo sie nie sprawne, ma duzo wiekszy przebieg niz 70tys, jak deklarowal sprzedajacy.
Co moge zrobic, do kogo sie zwrocic i jakie mam szanse na odzyskanie swoich pieniedzy. Dodam jeszcze ze przy zawarciu tej umowy (USTNEJ) mialem 2 swiadkow. Kwota jest mniejsza niz 2000 Euro i nie wymagala spisania umowy. Czujnosc moja uspilo to ze nieuczciwy sprzedajacy to kolega mojego kolegi.

[cytat:1smqvn3y]
Czujnosc moja uspilo to ze nieuczciwy sprzedajacy to kolega mojego kolegi.
[/cytat:1smqvn3y]

Z tego co piszesz to niewiele wskórasz miej pretensje do kolegi.
Umowę pewnie spisałeś na 100e a zapłaciłeś 2000e wtedy on ci zwróci tą sumę jaka jest na umowie .To jest cena łatwowierności jaką płacimy. Zgłoś to na policji w Niemczech w miejscu jego zameldowania jeżeli na umowie jaką odpisałeś jest rocznik młodszy a potem okazało się że samochód jest starszy.

[cytat:2v2o4hsi]
Umowę pewnie spisałeś na 100e
[/cytat:2v2o4hsi]
Umowa nie zostala spisana
[cytat:2v2o4hsi]
Zgłoś to na policji w Niemczech w miejscu jego zameldowania
[/cytat:2v2o4hsi]
Bedac w P{olsce nie mam zadnego ruchu??

[cytat="13G"] Umowa nie zostala spisana [/cytat]

to powodzenia w udowadnianiu przed Sądem co zawierala umowa ustna...:)

nie wygrasz sprawy a przynajmiej koszty przewyzsza cel ,nauka kosztuje -kup dyktafon

Powrót