Oszuści pomocy

• Autor wątku Autor wątku kafejaxx44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kafejaxx44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam dostałem wiadomość z *** że mam dopłacić żeby paczkę dostać.
Paczka miała wymiary 200cm długość szerokość 30 cm wysokość 30 cm.
5 kg waga a wpisałem 10 kg max.

Witam,

Informujemy, że przesyłka nr 201043977 została poddana sprawdzeniu przez firmę kurierską pod względem zgodności z listem przewozowym:

Weryfikacja zamówienia nr: 201043977 przesyłka ważyła 120,2 kg z wagi wymiarowej (156/68/68 cm), dopłata: 1518,70 zł (przesyłka do 121 kg) + 20 zł (weryfikacja przesyłki) - 22,40 zł (kwota, która została zapłacona za przesyłkę).

Łączna kwota do zapłaty: 1 516,30 zł.
W związku z weryfikacją wzywamy do zapłaty kwoty wynikającej z ww. danych dzisiaj do godziny 13:00, by przesyłka mogła dotrzeć do odbiorcy.

Przesyłkę nadałem jako nadawca na dane sprzedającego bez jego zgody i jest problem.
Dogadałem się z nim nie w SMS że załatwię kuriera za niego to według SMS miałem jego zgodę.
Paczka stoi gdzieś u ***.
Zrobiłem 2 reklamację i czekam za odpowiedźą.
Transakcję robiłem przez *** i nie polecam tej strony i ***.
Ostatni raz korzystam z *** i ***.
Jakieś pomysły?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pierwszy pomysł to nie bądź leniwą bułą i Użyj opcji szukaj. Są przynajmniej dwa bardzo duże tematy opisujące twój problem. Nawet w tym samym w dziale jest jeden, obecnie jakies cztery pozycje niżej.

Zapoznać się dokładnie z regulaminem firmy przewozowej i pośrednika.
Z doświadczenia wiem , że paczka odbiegające od wymiarów preferowanych przez firmę potrafi być bardzo droga. Natomiast w innej firmie cena jest, powiedzmy akceptowalna.

By HUAWEI 😎

Witam otrzymałem odpowiedz.

Witam,
zgodnie z przekazywanymi wcześniej informacjami po raz kolejny informuje, że jeśli chodzi o tę wagę to jest to waga wymiarowa nie rzeczywista przesyłki (nie ciężar). Waga wymiarowa wyliczana jest na podstawie wymiarów (długość*szerokość*wysokość/6000). W ten sposób została wyliczona waga wymiarowa przesyłki, z której następuje jej wycena. Wycena zgodna jest z cennikiem.

Chyba jestem na przegranej pozycji.
Jak zapłacę to mogę robić reklamację tak pani pisze z pośrednika.
Od inpost 0 odpowiedzi.

Możliwe że szerokość mogła byc 40 cm i wysokość 40.

Ale długość była 200cm a tu pisze 156/68/68

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A numer przesyłki z Twoim się zgadza? Może pomylili paczki? Przede wszystkim jednak nie ma wymogu zapłacenia żeby móc podważyć zasadność opłaty.

Nr zamówienia się zgadza.
Ale wymiary nie takie jak powinny być.
Babka mi pisała niedawno że jak zapłacę to pomogą mi odzyskać pieniądze w reklamacji.

Babka mi pisała niedawno że jak zapłacę to pomogą mi odzyskać pieniądze w reklamacji.
Stara sztuczka firm. Nie ma w Polsce prawa, które mówi, że niezależnie od zasadności reklamacji i celem jej "ponownego rozpatrzenia" należy zapłacić. Ja bym po prostu odpisał, że wymiary są podane nieprawidłowo, gdyż jeden miał ok 200 cm i nie zapłacił jeśli jesteś pewny. Im pozostaje sprawa do sądu, a tam wymiary trzeba udowodnić.

Dowodem może być pismo własne - protokół z oględzin w sortowni.

A jeśli poprosi się o oględziny dowodu i zmierzenie go jeszcze raz?

Paczkę przetrzymują dopiero jak zapłacę to kurier mi przywiezie.
A potrzebuje paczki pilnie.
Tylko ta kwota 1500zl.
Nadal czekam na reklamację inpost narazie do poniedziałku czekam.

Witam.
Zapłaciłem 1500zl i czekam za paczką.
Będę robić reklamację by odzyskać pieniądze.
Jak dojdzie paczka to zmierze ją.
Protokół ważenia potrzebuje od inpost.

Powrót