Oszust na OLX Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku ruszi69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kapell93 - proponuję przekazać ten materiał teraz policji, ja również zgłosiłam wszystko. Czekam na rozwój sprawy. Pozdrawiam

Gdy ktokolwiek dostanie odpowiedź z Policji, proszę dać znać wszystkim na tym forum. Gdy go złapią najlepiej będzie jak złożymy pozew zbiorowy.

skladaliscie reklamacje w banku że pieniądze nie trafiły do firmy dhl o wyjasnienie o ustalenie odbiorcy? nr rachunku nie jest zgodny z adresatem przelewu, może to coś pomoże

W złapaniu oszusta nie pomoże, ale pieniądze w ten sposób odzyskacie. Inna rzecz, że taka procedura bardzo długo trwa.

suzan2212 od bodajże 2013 roku nie musi być zgodności na przelewie między adresatem, a numerem rachunku bankowego. Kiedyś banki same odrzuciłyby przelew po weryfikacji, jednak przepisy się zmieniły na korzyść oszustów i teraz to wykorzystują. Równie dobrze mogliśmy napisać Kubuś Puchatek ul. Miodowa 1 i przelew i tak by do niego dotarł.:confused:

To, że by dotarł nie znaczy, że bank kwoty nie zwróci. Zwróci. Tyle, że po roku. Albo i dłużej. Ale w ten sposób można odzyskać pieniądze. Na kwestię złapania lub też nie oszusta - to już nie wpłynie.

Ostatnia edycja:
Syphar napisał:
To, że by dotarł nie znaczy, że bank kwoty nie zwróci. Zwróci. Tyle, że po roku. Albo i dłużej. Ale w ten sposób można odzyskać pieniądze. Na kwestię złapania lub też nie oszusta - to już nie wpłynie.

Ale powiedz na jakiej podstawie ma zwrócić tą kwotę skoro prawo bankowe mówi inaczej?

Nie zakładam osobnego tematu ,też zostałem oszukany na olx na 500 zł złożyłem już reklamacje w banku zobaczę czy to coś da, co do zgłoszeni na policje uzyskaliście coś oprócz założenia sprawy???

Ale kolega chyba nie został oszukany przez naszego "adwokata" gdyż dowiedziałem się od policjanta prowadzącego moją sprawę ,że ten został zatrzymany na 3 miesiące w Tychach do wyjaśnienia sprawy.

kapell93 napisał:
Ale kolega chyba nie został oszukany przez naszego "adwokata" gdyż dowiedziałem się od policjanta prowadzącego moją sprawę ,że ten został zatrzymany na 3 miesiące w Tychach do wyjaśnienia sprawy.

ja też zostałem oszukany przez adwokata "Artura S." na kwotę 1100 zł, policja do tej pory nie dała mi znać co udało im się ustalić..

Podejrzewam ,że to ten sam oszust, u mnie podawał się za adwokata Piotra K. i również nie dostałem żadnej odpowiedzi od policji ale dzwoniąc do policjanta prowadzącego moją sprawę dowiedziałem się ,że właśnie go zatrzymali w Tychach... Gdy tylko będę wiedział coś więcej dam znać i przekażę nagrania na których ten oszust podaje się za wyżej wymienionego adwokata (gdy pytałem czy przekazać im ten materiał odpowiedzieli ,że na razie nie ma takiej potrzeby i skontaktują się ze mną). Skontaktowałem się również z prawdziwym adwokatem Piotrem K. i on również otrzyma nagrania więc miejmy nadzieję ,że uda się coś wskórać w tej sprawie ;)

Niestety, też się nacięłam na tego oszusta. U mnie podał się jako Artur S., przelew robiony na Dawida/Daniela? K..
Sprawy na policję nie zgłaszałam, bo znajoma jakiś czas temu też została oszukana na olx na telefon i dostała informację o umorzeniu sprawy, więc nie chciałam psuć sobie więcej nerwów i chciałam zapomnieć o tej sprawie.
Ale..
Tydzień temu dostałam wezwanie do stawienia się jako świadek u siebie na komisariacie w sprawie oszustwa na olx na iphone. Myślę kurcze, co jest przecież nic nie zgłaszałam.. O dziwo jakimś cudem dotarli do mnie, że zostałam oszukana i składałam zeznania w tej sprawie. Oszukanych osób jest ponoć sporo, na szczęście "podejrzany" został złapany gdzieś nad morzem i jest już tymczasowo aresztowany na 3 miesiące. Wezwanie na świadka mój komisariat dostał od policji z Tych. Na szczęście miałam kwitek od przelewu i ponoć jest już na tą osobę dużo dowodów, więc na 99,9% nie wywinie się z tych oszustw. Jeśli chodzi o zwrot pieniędzy to powiedziano mi, że jeśli tylko będzie miał pieniądze na koncie etc. to dostanę z powrotem moje przeklęte 1350 zł. I na szczęście najprawdopodobniej nie będę wzywana do sądu, jedynie jeśli się uda to dostanę pismo żebym odebrała swoje pieniążki. Tylko zapomniałam spytać jak długo to może się ciągnąć, czy ktoś wie?

jeżeli jeszcze ktoś tutaj jest, możecie napisać jak zostały rozwiązane Wasze sprawy? :help:

Dostałem tylko pismo ,że prokuratura w Tychach zajęła się moją sprawą i na razie cisza ;)

Przepraszam bardzo, że odkopię temat, ale niestety dla mnie jest on jak najbardziej aktualny. Sprawa identyczna jak wasza, opis autora bezbłędny, prawnik, kancelaria + wysyłka pieniędzy na rzekome konto firmy DHL. Jak z waszymi pieniędzmi? Udało sie je odzyskać, w ogóle znaleźli kogoś winnego, skoro dalej naciąga w ten sam sposób ludzi? Proszę o jakiekolwiek informację i możliwy kontakt.

Niestety, pieniędzy raczej się nie odzyska, dostaje listy, że sprawa jest w toku, ale już od 1,5 roku, ale nie ma żadnych konkretów, możesz zgłosić sprawę na policję i pewnie dołączą zeznanie do toczącej się sprawy

Z tego co widze osob oszukanych jest wiecej, a nie mogą go zlapac. Pani z policji powiedziała, żebym wrocic za 14 dni bo niby sa takie przepisy. Sprawę zgłoszę, ale z tego co mowisz szans na odzyskanie pieniędzy nie ma. Dziwne jest to, ze oszukuje juz tyle czasu, a nadal jest nieuchwytny.

Witam, jak u Panstwa sytuacja? Wlasnie dostalam pismo z Sadu Rejonowego w Tychach o rozprawie dot. oszusta,a raczej OSZUSTOW w sprawie iphone...:)

Powrót