Oszust Tablica.pl eBay.pl

• Autor wątku Autor wątku rozek1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozek1899

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam!
Znalazłem na Tablica.pl iPhone 4S za 1350zł (b. dobra i okazyjna cena) w zafoliwoanym pudełku z gwarancją. Wszystko nowe jak z fabryki wyszło. Sprzedawca skontaktował się ze mną telefonicznie i uzgodniliśmy że wystawi przedmiot na eBay.pl. Tak też się stało. Wszedłem w link aukcji i pierwsze co mnie zaniepokoiło to, że założył konto tuż po naszej rozmowie telefonicznej. Kupiłem za pomocą KupTeraz. Pieniądze przelałem mu na prywatne konto dnia 24.09.2012r. na następny dzień po kupnie. Do wieczora 24.09 był ze sprzedawcą kontakt i ustaliliśmy że wyśle paczkę 25.09 rano kurierem a mi SMS z numerem przesyłki. Od tamtego momentu nie odpisuje na e-mail (co wcześniej robił z 2min opóźnieniem), nie odbiera telefonu. Jestem w 99% przekonany że zostałem wrobiony w oszustwo. Spór na eBay mogę rozpocząć 02.10.2012r., ale znikome szanse że paczka dojdzie.

A więc co mam począć aby odzyskać swoje utracone pieniądze?

Rozumiem. A kiedy mogę zacząć coś robić i od czego zacząć. Pierwsze co to spór na eBay a potem Policja?

Moim zdaniem nie usłyszę głosu sprzedawcy i żadnej odpowiedzi od niego też nie zobaczę, ale jak trzeba czekać to czekam.

Spróbuj się skontaktować jutro.
Jeżeli nie będzie pozytywnego rezultatu wyślij polecony ZPO list wzywający do wydania towaru lub zwrotu sprzętu.
W ciągu 7 dni lub "niezwłocznie" co oznacza dni 14.
Jeżeli po tym nie dostaniesz telefonu to pozostaje wizyta na komisariacie.

Jeżeli telefon dostaniesz, zanim dojdzie polecony - to wyślij bombonierkę z przeprosinami do sprzedawcy.

Sangi napisał:
Jeżeli nie będzie pozytywnego rezultatu wyślij polecony ZPO list wzywający do wydania towaru lub zwrotu sprzętu.
W ciągu 7 dni lub "niezwłocznie" co oznacza dni 14.

Czy jest jakiś wzór pisania listów wzywających do zapłaty lub wydania towaru?
Nie rozumiem tych terminów.

Jeszcze jeden powód który mówi mi że to oszust. Po kupieniu telefonu na eBay nie zniknął on z Tablica.pl. Z innego konta wysłałem propozycje kupna. Użytkownik odpowiedział że możliwy jest odbiór osobisty. Chciał go sprzedać drugi raz, albo oszukać inną osobę.

Napisz mu, maila że czekasz na zwrot pieniędzy np. do soboty do godziny 18.
Jeśli się już nie odezwie do tego czasu to możesz spokojnie iść na policję z wydrukowanymi rozmowami, numerem konta oraz całymi innymi danymi.

Napisz do użytkownika wyżej zgaS, bo pomagałem mu wyciągnąć IP od kolesia i ma on wstępne ustalenia ;)

Właśnie dzisiaj przyszła wiadomość z gmail.com, że konto e-mail zostało usunięte lub zablokowane.

Nie czekać.
Drukować wszystko co jest dane (wszelkie rozmowy) i na policję...

I tak się długo naczekacie zanim policja się za to weźmie.

A mniej więcej ile czasu to może potrwać?

Przesłuchanie na Policji, czy ogólnie cała sprawa?

Przesłuchanie na policji to różnie - u mnie trwało to 2.5h

Ponadto wszczęcie jakiegokolwiek postępowania tutaj trwa dość długo.
Ja zgłosiłem swoją sprawę miesiąc temu i nie mam jeszcze odpowiedzi kto się tym zajmuje.

Jadę na komisariat w niedługim czasie ich trochę opieprzyć.
Mój złodziej odezwał się do mnie, że ma już prokuratora i że odda kasę - ale ile w tym prawdy to nie wiem... na pewno sprawą moją jeszcze się nikt nawet nie zajął.

Kruczekk napisał:
Skąd te przekonanie?

Choćby dlatego że miałem zostać poinformowany przez kogoś jak moja sprawa trafi już do kogoś kto się tym zajmie.

No i może nie zostałeś poinformowany, albo raczej doinformowany. Sprawą na pewno ktoś się zajmuje. Bądź tego pewien.

Teraz pytanie. eBay mówi że dopiero po 10 dniach powinno się zgłaszać takie rzeczy na Policję. Czy jeżeli zgłoszę to dzisiaj i jakimś cudem przdmiot do mnie dojdzie lub pieniądze, to mogę jakoś anulować zeznania?

Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się odzyskać utracone pieniądze?

Co zrobić, jeżeli opłata została już uiszczona?

Jeżeli opłata została już uiszczona, a przedmiot do Ciebie nie dotarł, podejmij proszę szybkie działania, aby odzyskać pieniądze. Oto nasze rady:

- Skontaktuj się z Twoim bankiem i dowiedz się, w jaki sposób zatrzymać przekaz pieniędzy lub czek.

- Skontaktuj się z wydawcą karty kredytowej, aby zatrzymać wykonaną płatność.

- Jeżeli opłaty dokonano przez Western Union lub MoneyGram, skontaktuj się bezpośrednio z tymi instytucjami.

- Jeżeli zapłacono poprzez PayPal skontaktuj się Obsługą Klienta PayPal, aby uzyskać szczegółowe informacje i wskazówki dotyczące odzyskania dokonanej płatności.

Bardzo szybka notka od eBay. Moje pieniądze wyszły tydzień temu w poniedziałek (24.09.2012r.)

Powrót