Oszust Tablica.pl eBay.pl

• Autor wątku Autor wątku rozek1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kanioszka napisał:
możesz powiedzieć, że ja też zostałem oszukany przez tego samego człowieka. Jak nas będzie więcej , to może się za to wezmą.
nie laska sie samemu zglosic? ...
Idzcie ludzie na policje, a nie marnujecie czas na pisanie na forum.

Drodzy Panowie. Proszę o nie podawanie publicznie personaliów osoby, którą podejrzewacie o oszustwo. Narażacie się sami na problemy.

Gość co mnie orobił, to raczej nie ten sam co pisze lkjhg.
Inny nr IMEI telefonu, inny nr konta bankowego.
Jednak Kętrzyn i Bartoszyce są blisko, więc może to i on. Nic pewnego.

Proste... zmienia sie numer tel na starter (pozniej do wyrzucenia) nowe konto bankowe na menela + numer iphona imei tez do zdobycia EASY.

Procedura trwa w najlepsze. Cały czas łapie się naiwnych chociaż na 40 zł przesyłki w porywach do przelewu za cały sprzęt. Później wyrzuca się karte SIM, menel wypłaca pieniądze z konta (dostaje swoją działkę) i zmienia miasto. I tak w rok można nieźle się dorobić. A policja ? :D ściga menela...
Takze nie patrzcie na to ze inny imei, inne miasto i telefon. Akurat teraz celem jest woj. warminsko-mazurskie. Taka jest procedura.

lkjhg prowadzisz statystyki? Czy sam się tym zajmujesz? Gość może być w Dubaju, a podawać dane z pomorskiego.

Ag_Maz napisał:
Proszę o nie podawanie publicznie personaliów osoby, którą podejrzewacie o oszustwo
Dopowiem tylko, ze mówienie o kims, ze jest oszustem bez prawomocnego wyroku jest przestępstwem.

bobpl... uwielbiam takich jak Ty, stróżów "prawa" rodem z PIS. Nie nazwałem nikogo z imienia i nazwiska oszustem, a opisałem tylko procedurę dla tych ciekawskich. Może komuś to uratuje czas/nerwy + pieniądze. A i mała rada na koniec dla Ciebie :) Fajnie, że masz dużo energii i pilnujesz, żeby nie daj Bóg kogoś fałszywie nie oskarżyć (mój Boże jaka by to była tragedia dla świata, jakby się okazało, że np. gościu jest zbawicielem i rozdaje telefony warte 2 tysiące za 1000 zł, a ktoś go nazwał krętaczem..., ale skieruj tą energię w drugą stronę i może pomóż komukolwiek z forum. Ale po co nie ? :)

Kruczekk napisał:
lkjhg prowadzisz statystyki? Czy sam się tym zajmujesz? Gość może być w Dubaju, a podawać dane z pomorskiego.

Sorry, że post pod postem. Nie, nie prowadzę ani statystyk, ani się tym nie zajmuję. Pomyślałem 5 minut, poszukałem na forum/tablica i wszystko skleciłem. Nie takie trudne. Zastanawia mnie sens tego forum. Wpada szaraczek i robi więcej w 5 minut, niż "stali bywalce z genialną radą - yyy idź na policję :D

Czyli masz pewność ze to ten sam koleś ?
Jeżeli policja wg Ciebie nie ma nic do powiedzenia to jak mam ubiegać się o odzyskanie pieniędzy?

Podejrzewam, że ten nie ma nic wspólnego z Twoją sprawą. Jak miałbym strzelać to jest to duża grupa ludzi w Polsce, która działa w podobny sposób. Wszedłem tu tylko po to żeby ostrzec ludzi. Kasuje konto bo widzę, że pisanie tu zbytniego sensu nie ma.

lkjhg napisał:
Wpada szaraczek i robi więcej w 5 minut, niż "stali bywalce z genialną radą - yyy idź na policję :D

No i niby co zrobiłeś? Olśniłeś tu wszystkich swoją detektywistyczną myślą. Tylko, że prawnie to i tak nie wiele wnosi. Schematy są jasne i o tym nikt tu nie dyskutuje godzinami.
Poza udaniem się na Policję osoba oszukana nie wiele może samemu zrobić. Ew. udać się pod adres podany do przelewu i?

Wczoraj tzn. 29.10.2012r. dostałem pisemko z Policji, że wszczęto postępowanie w sprawie blablabla. Jakieś szanse, czy za 3 miesiące, że niestety nie możemy Panu pomóc?

rozek1899 kiedy dokładnie złożyłeś zeznania na policji ? 12,10 ?

rozek1899 napisał:
Jakieś szanse, czy za 3 miesiące, że niestety nie możemy Panu pomóc?

Skąd wiesz, że za trzy miesiące? Może wcześniej, a może później. Nikt tu nie jest jasnowidzem.

jedynym sposobem jest złożyć zawiadomienie - dobrze jest wiedzieć co dzieje się ze sprawą po wszczęciu, bo zgodnie z przepisami postępowanie będzie prowadzone tam gdzie sprawca działał - więc jak Policja otrzyma logowania i ustali po IP gdzie logował się sprawca to tam przekaże sprawę, a jeśli będzie wielu pokrzywdzonych to można sprawy połączyć.
Rozek1899 - gdzie złożyłeś zawiadomienie?

Złożyłem u siebie na posterunku w Głownie woj. łódzkie.
Miałem adres IP oszusta z którego wysyłał email. Gmail pokazuje takie informacje.

Gmail właśnie nie pokazuje IP osoby z maila tylko IP serwera. Chyba, że teraz to się zmieniło.
Ale IP łatwo sprawdzić, i ciekawe czy będzie np. w Polsce.

W nagłówkach wiadomości wysyłanych przy użyciu interfejsu Gmail nie jest zapisywany adres IP komputera nadawcy[...]

Edit.
Chciałem jeszcze dodać, że ten gość nadal działa na
Tablica.pl i eBay.pl
mam te informacje z soboty. Wystarczy dobrze poszukać i zacząć rozmowę :)

Ostatnia edycja:
Po treści rozmowy. Gość niby gdzieś z War-Maz. Pisał, że może wystawić telefon na eBay, bo allegro ma zablokowane.

Teraz będę miał troche wolnego czasu, to przeglądne sobie Tablice. Dzięki za info

Powrót