Oszust w internecie/ Iść na policję?

• Autor wątku Autor wątku Snajper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Snajper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Na pewnym forum o "zarabianiu w intenecie" pewien user zapożyczył się na kilkadziesiąd dolarów przez około 10 użytkowników (którzy mu pożyczyli) :wow:

Koleś nie chce oddać ani procentu jaki nam obiecał ani naszego wkładu.

Chciałbym zapytać:
1_ czy jeśli pójdę na policje to zgłosić to będę miał jakieś konsekfencje dla tego że zarabiam przez internet? Bo chyba to nie jest legalne
2_ kolejne moje pytanie to czy muszę mieć ukończone 18 lat by zgłosić sprawę na policję.
3_ czy są inne instancje które mogly by mi pomóc?
4_ czy admin forum (GETPAID) zarabiania w internecie może ponieść jakieś konsekwencje jeśli powołam się na jego forum iż tam zostałem naciągnięty?

Sprawą kontrowersyjną jest dla mnie również takie zagadnienie:
Czy policja działa tak jak sąd? Znaczy np: do sądu podaję kogoś kto mi np: nie zapłacił lecz robiłem na czarno, bez ubezpieczenia itd. Sąd normalnie rozstrzyga tylko to czy faktycznie mi ten ktoś nie zapłacił zaś pomija kwestie mojej nielegalności itd. Czyli rozpatruje to o co oskarżyłem powoda. Czy policja działa na podobnej zasadzie?

Serdecznie dzięki za odpowiedzi.

[cytat="Snajper":jvm301r2] Czy policja działa na podobnej zasadzie?[/cytat:jvm301r2] Nie - Poliocja powinna wyjaśnić i dążyć do ukarania wszystkich czynów zabronionych jakie w danym postępowaniu uda się ustalić.... - oczywiście w jednym postępowaniu można mieć tylko jeden status - więc zawiadamiający w postępowaniu w którym jj\est pokrzywdzonym w takim charakterze będzie....,ale o ile wyjdzie w postępowaniu ,że popełnił inne czyny karalne to na te czyny wyłączy się materiały do odrębnego prowadzenia...

Ok szczerze dziękuję za odpowiedź.:)

Czy mógł by mi koś odpoewiedzieć na pozostałe zagadnienia?

ponieważ nie napisaleś ile masz lat ciężko jest odpowiedzieć czy poniesiesz chociażby odpowiedzialność i jaką ...czy przed Sądem Karnym , czy np. Rodzinnym , to samo tyczy się twojego pytania czy możesz sam złozyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa....

ponieważ nie podałeś swojego wieku nie można również wypowiedzieć się czy wogóle miałeś prawo zakładać konto w którejś z firm getpaid'owych ...

To nie ja pożyczałem. Jestem osobą która chce zgłosić sprawę gdyż mnie oszukano. Mam 17 lat a osoba złodziej ma prawdopodobnie nie ukończone 18 lat.

Zadna firma getpaid nie ma zwiazku z tą sprawą. Na forum getpaid ktoś napisał ogłoszenie gdzie chce pożyczyć od osób pieniądze a później odda chyba 150% po kilkunastu dniach. Oczywiście nie oddał.

Myślę że pożyczając pieniądze nie złamałem prawa i mogę go podać bo ten ktoś jest naprawdę wredny i chamski... Co gorsza teraz robi to na innych forach.

Nie chodzi już o sam fakt pieniędzy, Chciałbym go ukarać. Być może powinienem zgłoszić przestępstwo zamiast oszustwo na mnie? Czy admin takiego forum może mieć przeze mnie nieprzyjemności?

Pozdrawiam

Ponieważ nie masz 18 lat zawiadomienie powinien złożyć twój rodzic (lub opiekun prawny) , a ty zostaniesz przesłuchany w charakterze świadka

Ok nie ma problemu... Ale czy np: admin tego forum może ponieść konsekfencje?

to zalezy co to za forum... jakie sa tam tresci... , czy admin z tytułu "interesów" poprzez jego forum osiagal jakies dochody i dzielił sie nimi z US...i wielu innych okolicznosci o ktorych nie wspomniales...

Hmmm podam adres: kasa(kropka)boo(kropka)pl

1) nikt tutaj nie jest na etacie i np. ja mam niekiedy ciekawsze sprawy w piątek wieczorem do zrobienia ( :beer: ) niż siedzenie w sieci i odpowiadanie na posty tylko dlatego, bo się komuś spieszy...

2) co prawda pobieżnie tylko przejrzałem to Forum ,ale nie rzuciło mi się w oczy nic ,za co mógłby admin ponieść odpowiedzialność karną...

1) Tak masz rację ale jest dużo innych osób. pomocy udzielasz wyłącznie Ty. Za co bardo dziękuję :P

2) A to że na tym forum ludzie zapisują się do firm gpt? Reklamują swoje reflinki? Wymianiają się pieniędzmi? Pożyczają sobie pieniędzy itd ///

Rozumiem że admin nie ponosi odpowiedzialności za czyny i posty userów?

Powrót