Oszust z OLX

• Autor wątku Autor wątku Canpol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

Canpol

Witam! Przepraszam jeśli pomyliłem działy ale szukam pomocy wszędzie gdzie się da,wczoraj zostałem oszukany na portalu OLX niestety zaufałem sprzedawcy i wykonałem przelew na 1900zł za telefon Iphone 5s niestety po wykonaniu przelewu kontakt ze sprzedawcą oszustem się urwał,zadzwonił że dostał przelew i wysyła iphona po czym wyśle mi nr nadania paczki oczywiście wyłączył tel.i za pewne połamał kartę bo już tylko można zostawić wiadomość na poczcie.Posiadam nr.konta na który robiłem przelew oraz jakieś tam dane gościa za pewne wymyślone Mateusz B.z Nidzicy oraz meila.Pisałem już do portalu OLX oczywiście z ich strony zapewnili mnie że pomogą jak tylko mogą ale muszę iść na policję zgłosić sprawę,zrobię to dopiero jutro gdyż dzisiaj nie miałem czasu,czy jest szansa na odzyskanie przelanej kwoty z banku czy jest jakiś sens w tym żeby tam iść czy sprawę zgłosić tylko na policję? Proszę was o pomoc dziękuje

A co innego miałbyś zrobić, jak nie powiadomić policji? Idź i złóż zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa oszustwa z art. 286 kk.

Dopiero dzisiaj jestem w stanie zajść na policję i tak zrobię,ale mam pytanie odnośnie samego przelewu na kwotę 1900zł czy bank ma zabezpieczenia takich oszukanych przelewów? Czy jak zgłoszę sprawę policji to bank może jakoś mi pomuc?

No właśnie sam nie wiem jak może da się jakoś anulować przelew? W co raczej wątpie ale może jest jakieś ubezpieczenie konta,posiadam konto firmowe ale tak naprawdę nie mam pojęcia czy to jest jakaś różnica? No jest zonk niestety,kasy raczej szybko nie odzyskam chyba że sam namierze gościa ;)

Najpierw zgłoś sprawę na policję. Bank nie jest w stanie "anulować" zrealizowanego przelewu. Teoretycznie, na wskutek twoich nacisków Bank może wystąpić do Banku prowadzącego rachunek odbiorcy z reklamacją wspomnianej transakcji, ale na ogół wymogiem formalnym jest kontakt poprzedzający taką reklamację kontakt z odbiorcą i np. okazanie w Banku informacji, że próbowałeś tej drogi i np. otrzymałeś wiadomość, że zwrot będzie skutecny tylko po otrzymaniu reklamacji. Musisz też zdawać sobie sprawę że ani Twój ani odbiorcy Bank nie są stronami w tej sprawie, mało tego - przelew został zrealizowany prawidłowo i godnie z Twoją intencją i jeśli tych pieniędy nie ma już na koncie odbiorcy to ani Twój ani Odbiorcy Bank nie wyjmie ich ze swojej kieszeni. Zatem wróć do pierwszej kwestii: zawiadom policję, podejrzewam, że kontakt z bankiem odbiorcy będzie już leżał po ich stronie.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi oczywiście sprawa na policji,ing nie jest w stanie nic zrobić niestety.I tak to jest jak człowiek komuś zaufa mam nadzieję że dopadną sk.... bo innaczej go nie można nazwać! Jestem pewien że jest to szajka kilku lub kilkunastu osób gdyż widzę codziennie ogłoszenia na OLX o takiej samej tematyce czyli "Iphone 5s 64gb Gold" w opisie aukcji zawsze "Sprzedam taniej bo zbieram na iphona 6 itd" tak ostrzegam was przed takimi aukcjami.Ja mam konkretną nauczkę na przyszłość! Dziękuje za pomoc pozdrawiam

Jeszcze mam pytanie odnośnie samego śledztwa czy jeśli dopadną gościa to czy będę musiał się osobiście stawić na rozprawie w sądzie gdzieś na drugim końcu polski czy mogę gdzieś bliżej czy wogóle muszę się stawić jako poszkodowany? Nie byłem nigdy w takiej sytuacji dlatego pytam

Wszystko moze sie zdarzyc...ze bedziesz jezdzic po Polsce i zeznawac...

No to jeszcze tego mi brakowało,teraz ani telefonu ani kasy same problemy! Nigdy więcej zakupów na OLX :(

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Również zostałem oszukany poprzez olx tylko ja nie robiłem przelewu poprzez bank tylko przez pocztę ekspresem pieniężnym. Mam pokwitowanie przelewu posiadam dane osobowe oraz nr telefonu tej osoby. Na policji przyjmą zgłoszenie z takimi informacjami które posiadam?

Trzeba bylo zamowic za pobraniem :rolleyes:

Mozesz jeszcze zeznawac w miejscu zamieszkania, jednak jak sprawa wyladuje w sadzie bo znajda sprawce to bedziesz zasuwal na rozprawy np. 300km; chyba ze jestes bardzo chory...

To teraz pytanie czy coś wskurają....
Nigdy więcej nie robię przedłat przez olx...

gdzies te pieniadze zostaly wyslane

zeby je odebrac pewnie ktos musial pokazac dowod osobisty. Teraz w wiekszosci placowek sa kamery...

zasuwaj jutro na komisatriat i popros o zabezpieczenia nagran z monitoringu... jesli jeszcze sa...

Mi na szczęście udało sie nie zapłacić za taka okazje na allegro ponieważ pierwsze co mnie zastanowiło to to ze sprzedający chce zwykły przelew nie payu a drugie to ze dane do przelewu to adres urzedu miasta

A na jaką kwotę robiłeś przelew na poczcie? Może to jeden i ten sam gość,mam nadzieję że szybko ich dopadną! 300km to jeszcze spoko dojechać,gorzej już 500-600 jeszcze nie wiadomo jak się sprawa potoczy.

Jestem w podobnej sytuacji. Przelew za iphone 5s i brak kontaktu. Tylko mnie udało się ustalić dane sprawcy, tak więc ku przestrodze wszystkich ostrzegam XXXXXXXXXX - oszust z Zielonej Góry, który zbytnio nie się nie kryje bo jak dowiedziałem się na komisariacie to kartotekę gość ma długą i wiem, że tego samego dnia na innym komisariacie dokonano również zgłoszenia przestępstwa oszustwa. A gość jest bezczelny bo z aktywności na fecebook'u widać, że ludzie tracą kasę o on się za nią świetnie bawi. :mad:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A oprócz pomawiania i narażania się na odpowiedzialność karną, masz jakieś pytanie natury prawnej?

To nie jest pomówienie, bo gość jest poszukiwany przez policję. Z wieloma zarzutami popełnienia przestępstwa oszustwa. Mam również jego przyznanie się do winy, dlatego ostrzegam innych przed tym człowiekiem. Śledztwo jest w toku w toku jest również pozew w elektronicznym postępowaniu upomniawczym w celu wydania nakazu zapłaty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót