Oszust z OLX

• Autor wątku Autor wątku Canpol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czesc!
Ja też zostałem oszukany ;/ i nie wiem co jak dalej to wyglada oswieci mnie ktos?
Zrobiłem facetowi przelew przez internet na kwote 670 zł i pózniej nic cisza ani e-mail ani telefon (po dwóch sygnałach pizczała słuchawka).
Byłem na policji złożyłem wniosek i mam czekac? są jakiekolwiek szanse że dosatane kase z powrotem? czy już mam dać sobie spokój? na policji powiedzieli mi tylko ze mam czekac "teoretycznie na pisamo do 6 tygodni" ale że w ciągu 4 moge je nawet dostać...

Moja sprawa jest o tyle odmienna od klasycznego oszustwa, że ja zawarłem z tym gościem umowę sprzedaży w formie elektronicznej, w której zawarłem wszystkie niezbędne dane, mam też jego skan dowodu osobistego (potwierdziłem, że jest to faktycznie ta osoba). W związku z podpisaną umową wysłałem do gościa wezwanie do spełnienia świadczenia w formie umownej czyli wydania telefonu jako przedmiotu umowy lub w formie świadczenia zastępczego zwrot kasy. W przypadku braku reakcji na wezwanie można złożyć pozew o wydanie nakazu zapłaty w elektronicznym postępowaniu upomniawczym. Nakaz jeżeli nie złożony zostanie od niego sprzeciw jest tytułem wykonawczym, na podstawie którego jest możliwa egzekucja długu.

Pierwsze wezwanie wysłałem w formie elektronicznej zgodnie z tym w jakiej formie była podpisana umowa, ale dla pewności również pocztą polską w formie papierowej na wszystkie znane adresy, korespondencyjny i zameldowania. Pod jednym "Adresat nieznany" pod drugim "nie podjęto w terminie". Termin był 7 dniowy, ze względu na to że świadczenie miało zostać spełnione niezwłocznie.

Witam, spotkała mnie podobna sytuacja czy opisywana wcześniej historia z iPhone jakoś się wyjaśniła udało się odzyskać pieniądze?

Sprawa z iPhonem jest w toku więc trwa od 20 grudnia więc jeszcze się nie udało odzyskać kasy, bo nakładając czas jaki mija od wysłania wezwania do spełnienia świadczenia do możliwości skutecznego skorzystania z niego przed sadem mija sporo czasu bo awizo leży na poczcie. Policja cały czas szuka gościa. Z tego co wiem komisariat warszawa ochota poszukuje go również z tego samego tytułu. Jeżeli oszust, który Cię oszukał to Mateusz Sz., którego nie mogę tu upublicznić danych, bo podobno można pomówić oszusta i złodzieja, to odezwij się do monie na priv.

Witam, spotkałem się z podobnym problemem lecz chodziło o wymiane. Wysłałem swój telefon a pewien Pan mi laptopa. Jak sie okazało po odbiorze telefonu poszedl na poczte i cofnal swoja paczke. Zostalem bez niczego. Usunal olx i maila, lecz posiadam jego wszystkie dane procz numeru telefonu. Myslicie ze uda mi sie odzyskac telefon? Posiadam wszystkei wiadomosci z nim wymienione na olx i na mailu. Z gory dziekuje za odpowiedz i pomoc co mam z tym zrobic.

Szczerze to raczej czarno to widzę...nie chcę nikogo dobijać,ale ludzie jak można robić przelewy w ciemno na kwotę 1900zł...?? ja bym nikomu nie zaufał na przedmiot nawet za 20zł ;/

Idź na policje! Moja teściowa miała podobny problem na allegro. Złożyła wyjaśnienia a sprzedawce przesłuchali na komisariacie w Bydgoszczy. Pieniądze odzyskała.

Allegro to nie OLX... Na allegro przeprowadzana jest weryfikacja konta,niestety na OLX nie ma czegoś takiego,bo portal ma służyć jako ogłoszenia lokalne...

Piszę do Pana, ponieważ trochę ponad tydzień temu spotkała mnie podobna sytuacja. Oszust podaje się za adwokata XXXXXXXXX (podobno mój przypadek nie jest pierwszy). Czy otrzymał Pan pomoc od policji? Ja zostałam poinformowana, że oni mają związane ręce, sprawa nadaje się do prokuratury, bo tylko na tym szczeblu można ujawnić dane osobowe posiadacza konta, na które dokonałam przelewu. Prokuratura jednak nie zajmuje się pojedynczymi sprawami i może! jeśli znajdę więcej poszkodowanych przez oszusta osób, można będzie cokolwiek zdziałać. Szukam więc osób naciągniętych przez osobę podającą się za XXXXXXXXXX

Ostatnią edycję dokonał moderator:
magdalenab. napisał:
Piszę do Pana, ponieważ trochę ponad tydzień temu spotkała mnie podobna sytuacja. Oszust podaje się za adwokata xxxxxxxxxxxxxx (podobno mój przypadek nie jest pierwszy). Czy otrzymał Pan pomoc od policji? Ja zostałam poinformowana, że oni mają związane ręce, sprawa nadaje się do prokuratury, bo tylko na tym szczeblu można ujawnić dane osobowe posiadacza konta, na które dokonałam przelewu. Prokuratura jednak nie zajmuje się pojedynczymi sprawami i może! jeśli znajdę więcej poszkodowanych przez oszusta osób, można będzie cokolwiek zdziałać. Szukam więc osób naciągniętych przez osobę podającą się za xxxxxxxxxxxxxxxxx.

Witam. Ja jestem osoba oszukana proszę o kontakt

pawelraf napisał:
Sprawa z iPhonem jest w toku więc trwa od 20 grudnia więc jeszcze się nie udało odzyskać kasy, bo nakładając czas jaki mija od wysłania wezwania do spełnienia świadczenia do możliwości skutecznego skorzystania z niego przed sadem mija sporo czasu bo awizo leży na poczcie. Policja cały czas szuka gościa. Z tego co wiem komisariat warszawa ochota poszukuje go również z tego samego tytułu. Jeżeli oszust, który Cię oszukał to Mateusz Sz., którego nie mogę tu upublicznić danych, bo podobno można pomówić oszusta i złodzieja, to odezwij się do monie na priv.

Proszę o kontakt. Specjalnie założyłem to konto aby dowiedzieć sie o tym gościu. Pozdro

XXXXXXXXXXX
UWAGA NA TEGO OSZUSTA Z OLX ZAPŁACIŁEM ZA TELEFON SAMSUNG S4 I DO TEJ PORY GO NIE MAM MOŻE WSPÓLNIE DOPADNIEMY SKUR.... BO INACZEJ GO SIĘ NIE DA NAZWAĆ TELEFON KOMÓRKOWY NR 796033471 CZEKAM NA WIĘCEJ LUDZI OSZUKANY WSPÓLNIE GO DOPADNIEMY!!!

Proszę nie pomawiać! Jeśli chcecie przekazywać sobie takie info to od tego jest PW

Podobny wątek został już zamknięty a widzę że ten idzie w bardzo podobnym kierunku.
Czy można prosić o niełamanie regulaminu a także prawa polskiego?

Ostatnia edycja:
W związku z tym że są - w tym temacie nagminnie - naruszane przepisy o ochronie danych osobowych jak i mamy do czynienia z ciągłym naruszanie praw osób trzecich czy to z Kodeksu karnego czy cywilnego zamykam wątek.
Nie możemy tolerować takiego zachowania.
Forum to nie pręgierz do piętnowania gdzie potencjalnego przestępce wymienia się z imienia i nazwiska.
Nawet w postępowaniu prokuratorskim czy sądowym dane osobowe są maskowane.
Tym bardziej na publicznym forum nie możemy dopuścić do łamania przepisów prawa polskiego.

Jeżeli ktoś UWAŻA że został przez daną osobę lub firmę oszukany to zakładając następny temat ogranicza się do opisu sytuacji, bez podawania danych osobowych sprawcy oszustwa (jeśli w ogóle do czegoś takiego doszło) i dostaje instrukcję co dalej.
Nie ma wymieniania się danymi osobowymi potencjalnego oszusta, bo nie temu służy to forum.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót