Oszust z OLX'a

• Autor wątku Autor wątku adolek17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adolek17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

tydzień temu wszedłem na olx'a patrze ktoś wystawił model telefonu, który chciałem zakupić. Piszę do gościa, że jestem zainteresowany telefonem i czy jest możliwa wysyłka. Piszę, że tak. Podał mi numer konta na z informacją jak nazwać przelew, żeby szybciej do niego kasa doszła. Chodziło o to, że to odbywało się przez przelewy24.pl, chciał ode mnie e-maila. Napisałem mu. Napisał mi swój adres. Zrobiłem przelew tak jak chce, lecz pisze mi na e-maila że źle podał ten tytuł i że pieniądze się zamroziły ale automat cofnie mi je na moje konto. Tak się stało. Pieniądze wróciły na moje konto. W między czasie jak już komunikowaliśmy się przez e-maila. Podał mi swoje prywatne konto bankowe. Wszedłem na olx'a i zobaczyłem że wszystkie jego aukcje zniknęły razem z jego całym kontem. Pisze do niego co się stało a on że usunął. Już wtedy pomyślałem, że może to być jakiś oszust, bo na końcu widniał tekst "Nie możesz odpowiedzieć na wiadomość, gdyż konto użytkownika nie jest aktywne". Wkleiłem to w google i czytam na forach o samych oszustach, że po tym kontakt się urwał. Ale mówie gość odezwał się na e-maila. Kasa wróciła. Spróbuje jeszcze raz. Gościu podał nową nazwę transakcji pod która przelałem na nowo te pieniądze i stwierdził, że jak wpłyną to wysyła telefon w miniony poniedziałek, dzisiaj mamy czwartek. Miało być wysłane kurierem, od soboty kontakt z gościem się urwał. Nic nie odpisuje, zapadł się pod ziemię. Sprawdzałem oba konta które podał i oba są w bankach w Poznaniu, gość jest niby z Gubin'a który jest w okolicach Poznania.

Na przelewy24.pl jest możliwość reklamacji transakcji, napisałem do nich i czekam na odpowiedź. Mam gościa adres i prawdziwy jego numer konta bankowego, nie wiem napisać do banków, żeby zobaczyć czy to prawdziwy adres?

Co byście zrobili, wpadłem na pomysł, żeby wejść na fb i opisać to na jakimś KUPIE/SPRZEDAM od tej miejscowości z której jest, żeby ktoś go zlokalizował, podał nr telefonu czy cuś.

Mam screeny konwersacji z nim na olx'ie i na e-mailu.

Co byście zrobili?

Ostatnia edycja:
Dane gościa są fałszywe, a Ty padłeś ofiarą oszustwa. Pożegnaj się z pieniędzmi. Możesz co najwyżej zgłosić to na policję, ale prawdziwego oszusta to oni raczej nie złapią.

Oba numery kont są z Poznania, jedno:

Konto prowadzone przez bank
PLUS BANK SA
Oddział banku
Centrum Rozliczeniowe Nr 1
Adres
Poznań, ul.Kościelna 12/14, 60-536 Poznań

Drugie:

Konto prowadzone przez bank
Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski SA
Oddział banku
Oddział 1 w Poznaniu
Adres
Poznań, pl.Wolności 3, 60-914 Poznań

Poza tym prowadzę mailową drogą konwersację z serwisem przelewy24.pl przez który poszedł przelew do owego pana.

Konta pewnie założone na słupa, więc nic to nie da. Tym bardziej że konta bankowe od dawna nie są rejonizowane.

zgłoś na policję dla formalności i zapomnij o kasie. Masz nauczkę na przyszłość żeby nie wysyłać pieniędzy obcym ludziom z internetu.

Powrót