Oszustwa internetowe (SMS-y)

• Autor wątku Autor wątku Rzeman1906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rzeman1906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.nie byłem do końca pewien gdzie z tym pójść więc napisze to tutaj :)
Dostalem ostatnio smsa ze wygralem telefon i zeby wyslac kod xxx na nr yyy...byl to sms z bramki i jak sie potem okazalo ktos mnie wykiwal na 10zl...co mozna zrobic i jaka kare poniesie za to ten cwanaiczek...przypuszczam iz niebylem jego jedyna ofiara :/ Dodam ze sms byl NIBY darmowy i podpisal sie jak Orange.

Ostatnia edycja:
>co mozna zrobic

Mozesz zawiadomić Policję.

>i jaka kare poniesie za to ten cwanaiczek...

Żadnej. Nie ma szans na jego namierzenie. Telefon jest oczywiście na kartę i nie da się ustalic jego własciciela.

tam pisało ze autor to Orange zamiast numeru tel, po kilkukrotnym prześledzeniu treści podejrzewam że był on z bramki orange wysłany

Ostatnia edycja:
numer malo wazny- bo jak bramka to za duzo zdzialac sie nie zdziala (jesli jest to tylko kwota 10zl), ale prawdopodobnie sms "xxx na nr yyy" posluzyl do naladowania konta czy to w jakiejs grze internetowej czy czyms w tym rodzaju. podaj kod i numer jaki miales wyslac, moze ktos tutaj bedzie znal numer, a sam wstukaj numer w google to moze trafisz na strone, ktora tego numeru uzywa. Wtedy zostaje zglosic sprawe do administratora strony, ze kod o tkaim numerze zostal wyludzony. wszystko to oczywiscie jesli sprawa rozhcodzi sie o doladowanie konta w "grze" czy innym tego typu badziewiu.

Aha czyli jezeli zglosze to na policje to oni beda mieli w dupie te 10zl?
A gdyby np na policje zglosilo sie z 100 takich poszkodowanych osob jak ja i zaczelo ich to interesowac to moga namierzyc po ip czy czyms podobnym?

Powrót