Oszustwo brata co mogę zrobić ?

• Autor wątku Autor wątku darekdarek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darekdarek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie
Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii w sprawie mieszkania opiszę całą sytuację która wygląda następująco mam brata który mieszka z naszą matką i przekonuję ją do tego żeby w testamencie przepisała całe mieszkanie na niego dodam że matka nie jest całkowicie świadoma i strasznie ulega dla mojego brata ponieważ obawia się tego że mógłby ją oddać do domu starców. Dodatkowo brat ma straszne długi komornicze i w momencie przepisania mieszkania z tego co mi się wydaję całość zabiera komornik. Co można zrobić w takiej sytuacji żeby mieszkania nie zabrał komornik bo należy mi się jakaś cześć. Dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam

Jeżeli mieszkanie jest własnością matki, to może z nim zrobić co jej się podoba.
W przypadku darowizny na rzecz brata i po śmierci matki będzie Ci przysługiwać roszczenie o zapłatę zachowku od brata w sytuacji, gdy przekazanie własności odbędzie się na drodze umowy darowizny.

już to widzę jak spłukany braciszek wpłaca zachowek siostrze . yhym

tomek001 napisał:
już to widzę jak spłukany braciszek wpłaca zachowek siostrze . yhym
Nic nie stoi na przeszkodzie byś udzielił autorowi posta lepszej rady.

Co można zrobić w takiej sytuacji żeby mieszkania nie zabrał komornik bo należy mi się jakaś cześć.
Uwielbiam te stwierdzenia pokroju "bo mi się należy". Niemniej skoro obawiasz się, że brat chce otrzymać mieszkanie w drodze darowizny to lepiej przekonaj matkę, że to zły pomysł, bo komornik nie będzie czekał z licytacją aż mama się wyprowadzi albo umrze, a przez to może sobie za życia narobić długów, a Ty te długi odziedziczysz, jeśli w porę nie odrzucisz spadku. Było gdzieś a forum temat, że pani odziedziczyła zerowy majątek i długi z tzw. dobrodziejstwem inwentarza, a i to nie powstrzymało komornika przed choćby zajęciem jej kont. Skoro uważasz natomiast, że Ci "się należy" to zaproponuj matce umowę dożywocia. Ty dostaniesz mieszkanie, brata pozbawisz możliwości dochodzenia zachowku, ale niestety mamą musisz się zaopiekować do jej śmierci.

Powrót