Oszustwo .Do jakiego sadu ?

• Autor wątku Autor wątku simbam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simbam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ktos zlozyl wniosek o otwarcie testamentu oraz wniosek o stwierdzenie nabycia spadku ,w ktorym jest glownym spadkobierca.
Ja i ona jestesmy jedynymi ktorzy dziedzicza. Dostalem od sadu poczta kopie testamentu innych papierow. Testament nie jest napisany w calosci przez testatora.

Z tego co sie juz doczytalem ,bedzie konieczny biegly grafolog.

Do jekiego sadu mam z tym isc ? Sad karny ? Prokurator ?

Prosze o pomoc, nie wiem zbytnio co robic .

skoro testament zostal czesciowo napisany przez, jak twierdzisz, kogos innego to albo nie wywoluje zadnych skutkow, albo wazne beda tylko te postanowienia co do ktorych nie ma watpliwosci

w kazdym razie zalecam skorzystanie z uslug prawnika

innymi słowy chce Pan podważyć wiarygodność sporządzonego testamentu, podejrzewając iż został napisany przez osobę do tego nie uprawnioną, a więc osobę która, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

a więc w myśl art 286 kodeksu karnego popełnia przestępstwo oszustwa jak i również działania podejrzewanej osoby wyczerpują znamiona czynu zabronionego określonego w art. 270 kodeksu karnego - p-stwo fałszerstwa

simbam napisał:
Do jekiego sadu mam z tym isc ? Sad karny ? Prokurator ?

Prosze o pomoc, nie wiem zbytnio co robic .
Jeśli ma Pan uzasadnione podejrzenie o popełnieniu przestępstwa - może Pan złożyć stosowne zawiadomienie na policji lub w prokuraturze.

ale wskazany przez ciebie przepis nie pasuje do dopisania pewnych tresci w testamencie ani też nawet do napisania go w calosci przez nie-spadkodawce

pisze do prokuratora

Ostatnia edycja:
Potrzebny dział prawa karnego :D

Ale 270 kk - rzeczywiście bardziej pasuje i był wspomniany.
Późno już....

Ostatnia edycja:
jeden czyn a wypełnia znamiona kilku przestępstw...ot ciekawostka, 270 kk wpsomniany przeze mnie powyżej ;)

prokuratorr napisał:
jak i również działania podejrzewanej osoby wyczerpują znamiona czynu zabronionego określonego w art. 270 kodeksu karnego - p-stwo fałszerstwa

rzeczywiście...

przyznaje racja byles pierwszy, ja juz chyba musze isc spac:)

dobrej nocy ;) czasem jednak dobrze sie pospierać w słusznych sprawach ;)

pzdr

Powrót